V-Strom Adventure Riders Croatia

Razno => Predstavljanja novih članova => Naši hobiji => Autor teme: Brum - 18.04.2017, 10:29:37

Naslov: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 18.04.2017, 10:29:37
Ovo će biti tema o restauraciji jednog starog Mercedesa.

Znadete da već nekoliko godina tražim neki oldtimer automobil. Krenuo sam s Jaguarom XJ, pa se prebacio na Mercedese i na kraju se odlučio za tzv "alte S klasse", iliti po naški "staru S klasu".

Radi se o Mercedesu serije W 108 koji se proizvodio od 1965 do 1972 godine.To mi je oduvijek bio vrlo elegantan automobil, i nekako je otpočetka bio glavni oponent Jaguaru XJ.

Cijena tih automobila se još uvijek kreće u nekakvim meni prihvatljivim okvirima (za Mercedes inaće važi što manje lima, to viša cijena - coupei su skuplji od limuzina, a cabrioleti od coupea), a i izbor na našim područjima je neuporedivo bolji nego za Jaguar.

Krenuo sam s cijenovnog dna ponude Njuškala, i uvjerio se u maštovitost domaćih vlasnika po pitanju opisa (i fotografija) oglašavanih automobila. Kako sam cijenovno dizao, tako je i stanje automobila bilo sve bolje, ali ne i izbor.

Obzirom da sam ja želio restauratorski projekat, cijena je moral biti niska, ali stanje solidno, što nije baš kombinacija koja se može naći odmah.

Uglavnom, nakon skoro pa 4 godine proučavanja ove teme i 2-3 godine traženja prikladnog automobila (dva puta sam išao gledati automobile s kaparom u džepu i razočaran se vratio kući), konačna odluka je pala.

Iz izloga sam odabrao model 280 SEL, a američkog tržišta (California), iz 1970 godine. Automobil je prije nekoliko godina uvezen iz USA i od tada je na prodaju (po previsokoj cijeni).

U sijećnju sam ga pogledao, u ožujku još jednom, te se uz konzultacie s svojim restauratorom odlučio na kupovinu. Cijena se poprilično korigirala u odnosu na početnu, te sam ga naposlijetku i kupio.

Nakon prvog poštenog pranja:

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 18.04.2017, 10:32:58
Automobil ima:

- vrlo dobro stanje limarije (zato što je u Californiji povoljna klima)
- solidno stanje mehanike (pali i vozi)
- loš lak (originalnu tamnocrvenu-smeđu boju su "spretni" meksički lakireri prelakirali u srebrnu metalik, naravno, vrlo pedantno i precizno  :angry:
- vrlo lošu unutrašnjost (Californijsko sunce ju je praktično uništilo)

Motor je redni šestocilindrični benzinski motor s mehaničkim ubrizgavanjem goriva, zapremnine 2800 ccm3 i snage 160 KS. Broj prijeđenih km (odnosno milja) je nepoznat.

Stanje motora je vrllo solidno (za tri tjedna niti kapi tekućine na podu), motorno ulje, ulje u mjenjaču i antifrizu je čisto i ima ga i previše. Servo pumpa je bez remena, znači ne radi, pumpa goriva malo slini, diferencial je masan, ali nema čudnih zvukova, osim probušenog auspuha ...

Karoserija je L, odnosno produžena za 10 cm na ukupno 5 m. Oprema je standardna s USA tržište tog vremena
- automatski mjenjač (ručica na volanu)
- kožna unutrašnjost u crnoj boji (koja je u vlo lošem stanju)
- klima uređaj -( ne radi jer je vrlo vjerojatno prazan,ali je napravljjena konverzija na R 134 plin)
- električna sva 4 stakla (sva malo slabije rade)
- tonirana (zelena) stakla (prednje će se morati zamijeniti)
- radio Becker s 4 zvučnika (nažalost, nemam radio i tri zvučnika)
- drvene okvire oko prozora (u vrlološerm stanju)
- dodatne lampe za čitanje u C nosačima krova (neispravne)

Instrument tabla je prulično ispucala s gornje strane, instrumenti nemaju osvijetlenje, sat ne radi, ručica žmigavac i brisača ne ostaje u desnom položaju, volan je ispucao...popis je vrlo dugačak, ali zato se ovo i zove restauratorski projekat.

Cilje je:

1. pripremiti automobil za tehnički pregled prije ljeta ove godine
2. Voziti ga godina dana i baviti se mehanikom vozila
3.Krenuti u sveobuhvatnu restauraciju koja uključuje:
- limarske radove
- lakiranje vozila
- uređenje interiera

Nakon toga bi ostalo sređivati sve ono što nije bilo financijski moguće, odnosno što nije prioritetno ili je tehnički manje zahtjevno .

Rok trajanja je cca 3-5 godina od dan kupnje.

Pa onda na posao   :icon_wink:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 18.04.2017, 10:46:33
U originalu taj automobil je imao ovakvu boju, tzv 542 G dunkelrot, ili tamnocrvena po naški, ali sigurno neće biti takav.Zasada razmišljamo o nekoliko varijanti vanjske boje i unutrašnjeg uređenja, a čak i ova srebrna je jedna od njih, ali bez crne unutrašnjosti. Ja favoriziram kožu boje konjaka, dok se Tanji više sviđa nešto još svijetlije. No toga je još daleko. Za sada se bavimo puno prizemnijim stvarima.

Kolega ima sličan model 250 SE iz 1967 godine u predivnoj boji, ali kako tih automobila ima vrlo malo, mi bi željeli da naš bude drugačiji od drugih.Iznad mog računala su zasada ova tri modela u mjerilima 1:87, 1:43 i 1:18 i na njima mogu vježbati oko, pogotovo na ovom predivnom Norevu u 1.18 mjerilu, s svim otvaranjima vrata i poklopaca.

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: fatboy - 18.04.2017, 10:54:55
Koža boje konjaka je predobra, jedino se ne slaže baš sa puno vanjskih boja... :icon_paper:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 18.04.2017, 10:57:52
Ostao sam dužan slike podvozja, vrlo zdravo, u odnosu na europske modele, nevjerovatno.Stvarno se nije dugo vozio  :icon_mrgreen:Mašina je naravno malo masna, ali nakon tri tjedna nema kapljica na betonu  :icon_eek:

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 18.04.2017, 10:58:08
Na posao.

Nažalost, raditi ću na podu, jer nemam dovoljno veliku radionicu (barem zasada).

Obzirom da motor pali iz prve, prva mi je ideja da riješim dovod goriva, odnosno očistim tank i uredim električnu pumpu goriva koja se nalazi s vanjske strane tanka.

Kako je tank bio na rezervi, to je sada bilo najlakše napraviti.

Čep spremnika  se nalazi iza stražnje registracijske tablice. 82 litre zapremnine, i na kraju...ćist filter goriva i smeća jedva za pivski čep...vrlo ugodno sam iznenađen.Naravno trebati će s vremenom zaštiti ga iznutra i prelakirati izvana, ali važno je da smeće ne ide prema motoru.

Nalijao sam 25 litara čistog goriva, i motor je zapalio bez problema. Pumpa goriva je malo curila i to će biti slijedeći zadatak.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: munja - 18.04.2017, 12:46:31
Super :klanjase:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: os biker - 18.04.2017, 12:57:08
Super, samo naprijed sa projektom...i ja bi to ist napravio, ali trenutno nemam vremena...tako da bi svaka kupovina čekala godinama da se rastaurira, a to ne želim :icon_wink:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: tijo - 18.04.2017, 13:02:44
Odlično  :thumb_up: sretno sa radovima i što manje muka i glavobolja oko sređivanja
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: gastrorider - 18.04.2017, 16:13:39
Fantastican projekt, srecno  :piva:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Glažar - 18.04.2017, 16:20:25
Sretno sa restavriranjem znam da ti se je ustvarila jedna od želja  :klanjase:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 18.04.2017, 21:08:28
Nakon što sam očistio tank, red je da vidim kako izgleda i ostatak dijela mašine koji će se servisirati.

Filter zraka je skoro pa čistNa čepu od ulja nema taloga, a bregasta izgleda dobroMotorno ulje je čisto, ali ga ima cca 1,5 cm previše  :misli:Servo pumpa nema remena, a u njoj je samo filter, jer ulja nema. Zašto, ne znam :dontknow:Baterija je nova, ali kleme su gotove, i treba ih zamijenitiOvo je razvodna ruka u razvodniku paljenja, a ispod nje se nalaze platine, sve izgleda sasvim okI razvodna kapa izgleda dobroUlja u automatskom mjenjaču ima i previše i čisto je, što je dobar znakAntifriza ima dovoljno i ledište mu je na na -25 stupnjeva, što znači da nije lošE ovo stvarno ne valja - kočiona tekućina nije tekućina, nego žabokrećina  :thumb_down:Čišćenje je vrlo prljav posao......no na kraju izgleda sasvim uredno. Čista tekućina ide u spremnik, a sustav ću odzračiti kasnije, jer se bojim kako to izgleda na kočionim kliještima.Posuda s tekućinom za pranje vjetrobrana nema svog ležišta (nema gornjeg okvira baterije koje je ujedno nosač te posude). Inaće se tekućina šprica nožnom pumpicom, ali kada sam ju napumpao, izgleda da je sva tekućina otišla ispod tepiha a ne na staklo  :thumb_down:Tlak ulja je dobar i na leru i na obrtajima, na hladnom i na toplom motoru, što je dobar znak.Na brojaču km, je 26526 milja, što je 42.680 km (što mi je vrlo teško za vjerovati), 203.580 km što je mnogo bliže istini ili 364.480 km, u što mi je isto teško vjerovati. No, kako još nisam vozio auto na otvorenoj cesti, ne znam da li brojač km radi, tako da su sve ove brojke hipotetske.

Sat ne radi i nema uopće osvijetljenja instrumenata.Ispušni sustav ima dvije rupe, ne dimi ništa, ali baca čestice čađe, što znači da sagorijevanje nije najbolje. pretpostavljam da je to do mehaničke pumpe za gorivo, ali ona je vrlo kompleksna i po njoj se ne dira ako se ne zna što se radi. Njena reparacija stoji oko 2000 i više eura, a uglavnom odlazi zbog dugog stajanja. nadam se da je moja dobra, jer motor radi sasvim dobro.

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 18.04.2017, 21:20:19
Dok čekam da mi stigne alat i oprema za nastavak radova po mehanici, okrećem se interijeru, odnosno njegovom najlošijem dijelu - sjedalima. premda je na njima crna koža, sunce i vrijeme su je potpuno uništili. Puca pod dodirom, a navlake od pravog janjećeg krzna samo skrivaju pravo stanje. Ispuna od kokosovih vlakana je potpuno propala, pogotovo na vozačkom sjedalu.

To ćemo sve morati u potpunosti zamijeniti.


Tepisi su problem sami za sebe. Cijeli pod je prekriven s dva slojja tepiha i cca 5 cm spužve nalijepljene na pod i tepihe  :icon_eek: Istina je da je lijepo na to stati i vrlo vjerojatno je zvučno dodatno izoliran, ali do viaka vodilica sjedala sam jedva došao  :icon_no:Nema niti police pod stražnjim staklom, a niti zvučnika, premda je instalacija tu.Izvadio sam stražnju klupu i naslon, usisao ih, oprao i namazao kožu, ali to nije nikakvo riješenje. Morati ćemo to nekako drugačije riješiti.


Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: bajki - 19.04.2017, 08:27:27
Super stroj! Biti će posla, što bi se reklo, preko glave!

A prijedlog za boju - Kawasaki zelena! :icon_mrgreen:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 19.04.2017, 15:59:03
Super stroj! Biti će posla, što bi se reklo, preko glave!

A prijedlog za boju - Kawasaki zelena! :icon_mrgreen:

Jedna zelena je u oštroj konkurenciji, bijele, srebrne i plave :

A zove se "po njemački" - Piniengrün.

No nisam je vidio uživo, pa nemogu ništa reći o njoj.

Problem je s oldtimerima da ih je vrlo malo u originalnoj boji ostalo, a kako ih i inače ima malo, teško je dobiti realan doživljaj konkretne boje.

Inače je za ovaj model bilo na raspolaganju 60 boja u 7 godina proizvodnje, tako da ne bi trebao biti problem pronaći jednu adekvatnu  :icon_wink:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: beli - 19.04.2017, 16:20:51
 :misli: 'Piniengrun'; definitivno se neki švabo koji je, usput, radio u Mercedesu kao tapecir-majstor, ranih sedamdesetih zaljubio u našu obalu  :124:  :cice:  te vrativši se doma prefarbao mečku u 'Borzelenu' a što se gazdi svidjelo, te je odlučio izbaciti jednu seriju i u toj boji !
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: jz - 19.04.2017, 18:38:58
meni je od orginalnih rjesenja ona plava no1...dok mi je orginal boja ovog tvog merđe isto jako dobra...kad bi odstupio malo od orginala,mislim da opcija sa bijelim krovom bi bila isto jako dobra sa nekom dobrom bojom..trula visnja,zelena...
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: fatboy - 19.04.2017, 18:40:38
Konjak koza - auto bijeli ili crni
Crna koza-auto bijeli ili srebrni
Krem koza -auto plavi ili zeleni metalik
 :icon_paper:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: jz - 19.04.2017, 18:57:47
http://image.superstreetonline.com/f/125288391+w640+h427+q80+re0+cr1/2016-xs-carnight-berlin-mercedes-benz-w108.jpg (http://image.superstreetonline.com/f/125288391+w640+h427+q80+re0+cr1/2016-xs-carnight-berlin-mercedes-benz-w108.jpg)
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: fatboy - 19.04.2017, 19:15:38
E to je prava boja - candy red...s tim i Fico izgleda dobro...
Jedino dvobojna varijanta bi meni isla mozda uz  coupe verziju. Ova mora biti elegantna...
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: tintom - 19.04.2017, 20:18:41
Sretno na projektu,a poznavajuć vas ta mečka će biti ko nova  :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Fantom - 19.04.2017, 21:03:10
Odabrao si super model.. Cestitke i sretno sa restauracijom  :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: bajki - 20.04.2017, 06:59:46
Jedna zelena je u oštroj konkurenciji, bijele, srebrne i plave :

A zove se "po njemački" - Piniengrün.

No nisam je vidio uživo, pa nemogu ništa reći o njoj.

Problem je s oldtimerima da ih je vrlo malo u originalnoj boji ostalo, a kako ih i inače ima malo, teško je dobiti realan doživljaj konkretne boje.

Inače je za ovaj model bilo na raspolaganju 60 boja u 7 godina proizvodnje, tako da ne bi trebao biti problem pronaći jednu adekvatnu  :icon_wink:

Ta zelena mi nekako neističe auto. Dok bi po meni ona svjetlo plava ili srebrna puno više isticala auto!

Također ova candy red je isto super, samo neznam dali je ta (ili slična) postojala u doba proizvodnje auta. :misli:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: os biker - 20.04.2017, 07:29:37
Ta zelena mi nekako neističe auto. Dok bi po meni ona svjetlo plava ili srebrna puno više isticala auto!

Također ova candy red je isto super, samo neznam dali je ta (ili slična) postojala u doba proizvodnje auta. :misli:
Šta nije Brum napisao da je original boja bila metalic trula višnja
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: bajki - 20.04.2017, 07:40:43
Tamno crvena - smeđa, a to ipak nije to. :icon_mrgreen:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: fatboy - 20.04.2017, 08:05:18
Ta zelena mi nekako neističe auto. Dok bi po meni ona svjetlo plava ili srebrna puno više isticala auto!

Također ova candy red je isto super, samo neznam dali je ta (ili slična) postojala u doba proizvodnje auta. :misli:

Nije bila, bar ne vjerujem da je. To je malo modernija izmišljotina i to često na onim američkim muscle car ... al je boja mrak... :060: :060:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 20.04.2017, 09:05:53
Ajde dok je kiša vani da se zabavljamo s bojama, kao prije 6 godina kod Dunde  :icon_mrgreen:

Ovo su neke od željenih varijanti, i to one koje su ispale ljepše kao fotografije

Dakle, ovo nam je bila favorit od samog početka, no takav auto ima gospodin Odak iz Samobora, pa nam to onda nije fora

Sandbeige metallicMeni je od samog početka nekako ova bila najljepša i zasigurno rijetka, čak i vani. No nisam je vidio uživo, a ne bih želio pretamnu boju, zbog prašine.

862 PiniengrünmetallicStandardna bijela, koja mu jako lijepo stoji, dapače, to je bila najomiljenija boja u cijelo vrijeme produkcije. No, problem je što postoje 4 bijele boje, a ova nam je nekako najljepše ispala na fotografijama.

050 WeisPlava je otpočetka glavni konkurent zelenoj, ali plavu ima kolega Mario, pa ne bih želio istu (ili sličnu) boju. Plavih ima nekoliko, ove su nam zapale za oko

387 Blau metallic906 Graublau metallicPremda su nam oba auta crvena, bilo bi pretjerano da i treći bude, ali uopće mu ne stoji loše. No i crvenih ima 5-6 varianti

571 Rot metallicNaslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: mrki-os - 20.04.2017, 09:12:22
Osobno.. crvena (tamnija neka, vinsko crvena što bi rekli) i smeđa koža unutra..
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Bivši član - 20.04.2017, 09:30:48
 :misli: Di je još boja......ali kako je izgledao spremnik kočiona ulja bilo bi najbolje ODMAH  rastavit u naj sitne djelove.....gl. kočioni, prednje celjusti i i zadnje celindre i ako ima RSK, lajtunge oprat ivasoli, ispuhat kompresorom.....jer onaj mulj koji je ostao u sistemu
, a nemre se očistit odzračivanjem vec samo mehanički kao spremnik, u kočenju bude unistio sve one gumice, nepovratne prolaze, fedeceke.....
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: os biker - 20.04.2017, 09:45:59
Osobno.. crvena (tamnija neka, vinsko crvena što bi rekli) i smeđa koža unutra..
Potpisujem :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: munja - 20.04.2017, 09:46:31
Graublau,boja :060:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Fantom - 20.04.2017, 10:54:00
Da je moj i kad bi zelio da se razlikuje od svih drugih. Ova bi bila moj jedini izbor.

Ko se sjeca Voyagerove somare imala je tu boju  :060:


Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Glažar - 20.04.2017, 10:58:15
meni je  ova  MRAK


 571 Rot metallic :060: :060:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Freshman - 20.04.2017, 11:41:47
Bravo Brume, lijepo je vidjeti da si (gotovo) ostvario svoj davni san i uzeo ovu prekrasnu mecu, a nimalo ne sumnjam da će biti k'o "ispod čekića" kada završiš rad na njoj.  :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: keko - 20.04.2017, 11:54:41
..906 Graublau metallic  :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: vego - 20.04.2017, 22:16:39
meni je  ova  MRAK


 571 Rot metallic :060: :060:

Potpisujem  :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 20.04.2017, 22:36:31
:misli: Di je još boja......ali kako je izgledao spremnik kočiona ulja bilo bi najbolje ODMAH  rastavit u naj sitne djelove.....gl. kočioni, prednje celjusti i i zadnje celindre i ako ima RSK, lajtunge oprat ivasoli, ispuhat kompresorom.....jer onaj mulj koji je ostao u sistemu
, a nemre se očistit odzračivanjem vec samo mehanički kao spremnik, u kočenju bude unistio sve one gumice, nepovratne prolaze, fedeceke.....

U subotu konačno (nadam se) počinem raditi na mehanici, i to od stražnjeg kraja. Onda ću vidjeti kako uopće izgledaju pločice, čeljusti, diskovi, te obloge ručne. U principu bi trebalo sve gumeno promijeniti tako i tako, samo je pitanje, da li će trebati mijenati glavni kočioni i čeljusti i diskove.

Želio bih prvo riješiti dio vezan za tehnički pregled, a reviziju ostatka mehanike ću riješavati u hodu. Tek kada počnem auto voziti vidjeti ću, ćuti i osjetiti što se u stvari s njime događa. Za sada je samo statičan predmet.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 20.04.2017, 22:45:26
Ajde maštamo malo dalje  :icon_mrgreen:

Interijer.

Prva varianta je bila pliš (mada ga Nijemci zovu Velur), je je vrlo ugodan za sjedenja, no kasnije sam čuo da je skup kao koža i da baš nije trajan.Stoga će vrlo vjeroatno biti koža, ovo su neke od varijanti boja

Konjak (original)
Crna (restaurirano), čisto kao primjerPergament, odnosno bijela kava ili nešto takvo (ovo je skaj, odnosno MBtex, na slici, ali je boja kože ista)Jedan kolega slaže bijelog s zelenom, unutrašnjosti. To je bio jedan od izbora, ali glupo mi je da imamo iste aute. jedva čekam da to vidim uživo. Nisam niti fotki baš nešto pronašao s zelenom unutrašnjosti.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: grafit - 21.04.2017, 07:54:09
poodavno sam imao 115 metalic sivo plavi sa unutrašnjosti smeđe boje (nije bila koža)tonirana stakla ,kombinacija je bila bomba .Taj auto mora odisati luksuzom po meni luksuzne boje su met plava, zelena ili tamno crvena ispolirane da bole oči dok gledaš  :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 24.04.2017, 21:29:26
Obzirom da ćemo dati šivati privremene tekstilne navlake kojima je svrha da pokriju, vizualno i taktilno, jako oštećena prednja sjedala i stražnju klupu, odlučio sam očistiti i razraditi vodilice sjedala.Sjedala imaju samo 4 vijka koji ih drže na podu automobila. Nakon vađena sjedala, pregledavam te čudne tepihe. Ispod prednjeg desnog ima vlage, jer guma vjetrobranskog stakla pušta vodu koja se slijeva i sakuplja pod desnim sjedalom.Skidam vodilice s suvozačkog sjedala te ih ispirem, podmazujem i ponovno montiram.Vozačko sjedalo ima i podešavanje po visini, na svojevrsnim "sanjkama", pa tu ima više posla. Na svu sreću, sve je čitavo i funkcionira.
Prednji desni gornji branik je stajao ukoso kao posljedica lakšeg udara. Skinuo sam ga,izravnao nosač i vratio na mjesto, pa sada više ne bode u oči.

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 24.04.2017, 21:36:18
Kolega Mario ima takav auto već tri godine i sređuje ga, pa me danas posjetio, te mi dao nekoliko korisnih savjeta oko automobila.Čak smo uspijeli otvoriti pretinac na tabli i unutra pronašli prednju lampu za čitanje, desno retrovizor te hrpu papira od bivšeg vlasnika.

Alat i pribor za rad
Moja kćerka nam je malo uljepšala fotografiju  :icon_mrgreen:Došao je i tapetar da pogleda auto i donese uzorke materijala od kojih ćemo raditi presvlake


Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 04.06.2017, 16:47:24
Nije da se nije radilo, nego nije bilo vremena za stavljati slike  :icon_wink:

Dakle, stali smo negdje kod 02.04.2017.

Na redu je električna istalacija, odnosno rasvjeta. Na stražnem kraju i u unutrašnjosti vozila. Imam sve lampe, ne izgledaju loše, ali sve ne svijetle, pa trebam vidjeti u čemu je problem.

Za početak, otvaram kutiju s osiguračima, da vidim kako tamo izgleda. To su starinski osigurači i s njima će isto kasnije biti priče.Nakon toga, prebacujem se na stražnja svetla. Inače je rub oko otvora stražnjih svjetala jedino mjesto s vidljivom korozijom na cijelom vozilu. Kada sam skinuo lampe, bilo mi je u potpunosti jasno zašto je tako - gumene brtve su uništene, odnosno potpuno suhe, krhke, lome se na dodir i to je problem. Kiša i voda prilikom pranja vozila mogu ulaziti u prtljažnik i tamo uzrokovati još veće probleme. To ću morati hitno riješiti.

 Kontakti ne iztgledaju loše, ali unutrašna strana sjenila je izblijedila, a i vanjski dio lampi ima pukotina i definitivno su stražnje lampe nešto što će se morati potpuno zamijeniti. A skupe su, jako skupe.

Za sda sam riješio, čiščenje kučišta, kontakata i zamjenu sijalica - sve uspješno radi.Kako je ovo model za USA tržište, ima i tzv gabaritna svjetla, prednja žuta i stražnja crvena koja su smještena na bočne strane vozila. Desno ne radi, a kada sam ga otvorio jasno mi je i zašto:Nakon uređivanja izgleda puno bolje, ali nažalost i dalje ima problem s kontaktom, no to ću riješavati kasnijeLijevo je u redu, malo čišćenja, kontakt spray i to je toPregledao sam ostatak prtljažnika.

Otvor za spremnik goriva je pristupačan kada se otvore vratašca koja drže registracijsku pločicu. Brava je blokirana, ali mislim da će se dati ureditiSpremnik goriva je smješten s donje strane prtljažnika. Na sredini prtlažnika je plastični poklopac ispod kojeg je mjerač količije goriva. Radi, izgleda uredno i s malo kontakt spraya riješavam sve.S desne strane se nalazi rezervini kotač, ali ja imam samo držač za njega, a nema niti originalnog alata niti dizalice.Na poklopcu prtljažnika se nalazi mikroprekidač za unutrašnje osvijetljenje, ali nema sijalice i to moram riješiti.Postoje originalni vodovi koji vode do rupa u stražnjo polici u kojima su se nalazili zvučnici kojih sada - nemaIma problema i s osvijetljenjem tablice, ali mislim da znam zaštoNaslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 04.06.2017, 17:38:08
Prebacujem se u unutrašnjost

Gornja obloga instrumentalne table je uništena, pa je na nju nešto lijepljeno, i sada izgleda bezveze. Uglavnom ima neku prekrivku koju ju skriva, ali to mora ići novo ili na popravak. Obje opcije dosta koštaju, ali alternative baš i nemaU sredini table je mjesto za zvučnik kojeg nema, a pokriva ga maska koje isto nema  :icon_no:Pretinac ima osvijetljenje koje radi (to je jedino osvijetljenja u unutrašnjosti koje radi  :thumb_down:, ali ima slomljen jezičac na braviciIspod table s desne i lijeve strane bi trebali biti smješteni prednji zvučnici, ali lijevog nema, a desni je tu, no ne znam da li radi jer nemam radio.Iza desnog zvučnika se nalazi kučište ventilatora, a on radi. No, nema jednog crijeva, kao niti središnjeg dijela konzole. S gornje strane nema drvene lajsne između table i donjeg ruba vjetrobrana, a obloga desnog A stupa nema kopče kako bi ju montirao na njenu poziciju.Slomljen je mikroprekidač na suvozačkim vratimaPrednja lampa interijera ima slomljene kontakteIsta je stvar i s stražnjom lampom... ...kao i s lampama za čitanje koje su smještene u C nosače krovaUglavnom sve unutrašnje lampe imaju slomljene kontakte (imaju plastična ležišta koja su pukla od velike temperature Kalifornijskog sunca). Lampe su prilično skupe, od 50 do 120 eura kom  :thumb_down:


Sasvim je izvjesno da će s interijerom biti dosta posla  :misli:

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 04.06.2017, 18:43:46
Obloga krova nije toliko loša, ali na stražnjem kraju, tik uz stražnje staklo, se odvojila, odnosno oštećena je. Ispod nje se nalazi nekakva obloga krova  koja izgleda kao pur pjena koj je prestarila i sada se mrvi, te te sitne narančaste mrvice padaju po stražnjim sjedalima. To ćemo morati nekako riješiti jer nije predviđena zamjena krovne obloge u ovom prvom dijelu obnove.Stražnja polica nema nikakav tapecirung (izgorio je na suncu), samo neku metalnu lajsnu. Ona je bila tapecirana, pa ću to morati i ja napravitiSkinuo sam sve rukohvate, želeći ih oprati. tada sam shvatio da je obloga krova obojana ručno u sadašnju boju i zbog gtoga izgleda puno bolje od očekivanog. No pri tome su svi rukohvati umazani bojom koja se jako teško skida.Kako su svi elektromotori za podizače stakala imali problema s podizanjem i spuštanjem istih odlučio sam ih sve izvaditi i pregledati.

Prvo se skidaju oplate s vrata, to su u stvari komadi lesonit ploče pretapecirane u kožu identičnu ono na sjedalima.Prednja vrata ima džepove koji se odvojeno skidaju i koje također treba urediti.Pregledao sam, očistio i podmazao mehanizme brava i okove na vratimaSlijedi demontaža mehanizma modizača stakla u vratima, sama stakla sam privremeno poduprio s na mjeru narezanim letvama  :icon_mrgreen:Rastavio sam djelomično mehanizam s elektromotorimaElektromotori su ispravni, promijeniti treba mast u unutrašnjosti prijenosnog mehanizmaProblem su istrošeni zupci na prijenosnoj ploči koje treba nekako urediti. Cijena jednog podizača je 400 eura, te se stvarno isplati potruditi oko ovoga posla  :misli:Skinuo sam i štitnike sunca koji su bili jako prljavi i dosta loši (ispuna im se smrvila). osim toga nema niti dva nosača istih, a desni nema ogledalo na sebi, tako da to moram riješiti (nekako)Jedan dokaz kako ne treba žuriti kod ovakvih poslova. Nakon što sam brže bolje probušio rupe za montažu desnog retrovizora, shvatio sam da nemam desni nego dva lijeva, i dvije rupe viška na karoseriji  :043:

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: ib - 04.06.2017, 18:48:25
Ima tu brdo posla, ali ako je to veselje, sve 5  :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 04.06.2017, 18:56:04
Ima tu brdo posla, ali ako je to veselje, sve 5  :thumb_up:

Ne brdo Igore, nego planinski masiv od posla  :icon_mrgreen:

Ali kao što veliš, svakog od nas veseli nešto  :icon_wink:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: zendra 44 - 04.06.2017, 21:30:41
Lijep hobi ali čini mi se i dosta skup ako ga hoćeš uredit kak spada! Svaka čast na trudu i volji i sretno u daljnjem slaganju! :klanjase:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: keko - 04.06.2017, 21:34:36
.za volju Brume od mene  :klanjase:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: sajdžija - 04.06.2017, 21:37:17
sretno sa projektom Zorane.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 05.06.2017, 00:00:58
Hvala!

Baš tvoj broj moba tražim ovih dana i nemogu ga naći, pošalji mi na PM. Po planu nam je povratak preko Gradačca 24.06.17., pa da popijemo zajedno opet kahvu...slađu  :icon_mrgreen:

Fina Meca, tzv "repaš mali"
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 06.06.2017, 23:03:53
Prema dogovoru s tapetarom, danas mu vozim stražnju klupu da ju "odjene" u presvlaku, jer je koža toliko ispucala da se ne može na njoj sjediti zbog ispune od kokosovih vlakana koja "izbija" na puknutim mjestima.

Odabrali smo kombinaciju crne osnove i jednog sivog materijala s "old fashion" dezenom kako presvlake ne bi bile premodernog izgleda.

Presvlake će nas poslužiti koju godinu, dok ne odlučimo u koji materijal i boju ćemo restaurirati unutrašnjost, jer na ove kožne presvlake se više ne može sjesti.Ispod klupe se vidi neki čudni materijalai kojima je obložen lim. Ništa od toga nije originalno i sve će to ići van.Obzirom da stražnje obloge police pod prozorom uopće nije bilo, odlučio sam kupiti neki tapison i iskrojiti ga na mjeru te ga kasnije dati porubiti, tek toliko da pokrijem goli metal. U međuvremenu ću potražiti točan izgled originalne, kao i vrsti šava i opšava kako bi ju rekonstruirao.I metalno lajsnu će trebati tapecirati u crni skaj, da bude u skladu s ostatkom unutrašnjosti.


Sigoronosne pojaseve sam odlučio izvaditi jer:
- su jako prljavi
- nisu automatski, nego ručni, ali u tri točke
- smetati će mi kod daljnih radova u unutrašnjostiPlann je ugraditi automatske pojaseve koji su bili tvornički ugrađeni. Nisu toliko skupi cca 65 eura kom.


Usput sam pregledao električnu instalaciju ispod stražnje klupe (zvučnici, rasvjeta u bunkeru). Nema nigdje prekida, niti oštećene izolacije.


Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 06.06.2017, 23:13:07
Malo sams e pozabavio tepisima. Oni su kombinacija originalnih, dodatno nalijepljene spužve, te neke čudne obloge koa je zaliepljena za goli lim poda.

Sve će to jednog dana ići van, ali je u dobrom stanju te će poslužiti dok ne dođe vrijeme za kompletnu restauraciju. Ispod suvozačkog tepiha je mokro jer zbog propale brtve vjetrobranskog stakla ulazi voda i sakuplja se. To je razlog i propadanja desnog drvenog diela table i odlijepljene obloge krova.Vozački dio je suh i zdravKao i stražnji tepisi


Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 06.06.2017, 23:23:07
Za vikend sam posjetio sajam dijelova za oldtimere u Strmcu samoborskomTo je i 250 S moga kolege MariaKao i jedna "Minika" (serija W 115, model 220 D),  u fantastičnom stanju, uvežena iz Njemačke"Počastio" sam se satom za instrumentalnu tablu. To je dio iz starije generacije W 111 ("Repaš"), ali je korišten u nekim verzijama W 109 jer je na mesto originalnog okruglog sata u sredini instrumenata bio ugrađen obrtomjer.

Kako i ja mislim napraviti istu modifikaciju, za sada sam nabavio sat. Cijena 80 kn, stane vrlo dobro. Inače na ebayu je cijena kromiranog ruba oko 50 eura + poštarina  :icon_eek:

Obrtomjer ću zato vrlo teško nabaviti i jako skupo platiti, ali o tom potom...Primjer kako ta modifikacija originalno izgleda kod model 300 SEL 6.3Standardna verzija (kao moja)Moj kolega je bio još uspješniji. premda sam ja bio dva sata na sajmu i ručno prekopao svaku kutiju s dijelovima (i pronašao samo ovaj sat), on je za 10 minuta pronašao originalni desni retrovizor (vrlo tražen, cijena rabljenog je preko 120 eura, a novi 180 eura + poštarina) u fantastičnom stanju za 100 kn  :icon_eek:

U to ja zovem uspješna kupovina

Kako i zašto ga ja nisam vidio...premalo se bavim ovim hobijem,oko mi nije istrenirano, ne poznam problematiku i zato školu plaćam  :thumb_down:

No, biti će bolje ubuduće.

Inače na tome susretu sam međusobno upoznao 4 vlasnika ovog tipa vozila (ne poznaju se i ne znaju da imaju isti automobil), a na listi imam još nekolicinu. Planiram ih sve osobno upoznati, vidjeti njihove aute, i organizirati u budućnosti nekakav mali  susret vlasnika Mercedesa W 108 serije.

Nešto slično kao 2007. na DDK, kada smo Chimpa, Freshman, Frgich, Danek i lily, te Tanja i ja otišli u izletište Ključić brdo i razgovarali o tome kako bi bilo dobro da se Stromeri druže zajedno  :icon_mrgreen:

Možda bude nešto i od ove Mercedes priče   :icon_wink: :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: os biker - 07.06.2017, 07:05:06
 Samo naprijed :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: jz - 07.06.2017, 08:49:28
Svaka cast na trudu :klanjase:..Bravo  :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 17.07.2017, 13:37:28
Na redu su obloge vrata. Sistem je isti za sve četiri obloge, samo što su u odnosu na prednje, stražnje obloge malo veće (duži međuosovinski razmak) i na njima se nalaze pepeljare i prekidač za električne podizače prozora.

Prvo se odvija pipac za zaključavanje, a zatim se gornja obloga vrata podiže s svoje 4 kopčeNakon toga se skidaju drvene letvice oko prozora,  pepeljara, rukohvat na vratima i stražnja obloga brave te prekidač za prozore


Nakon toga se posebnim alatom ili večim odvijačem ide uokrug obloge i otkapčaju se kopče, metalne i plastične. Obloga se skida, a vidljivo je da se radi o lesonitu pretapeciranom u kožu, koji se s vremenom deformirao od vlage .Vidljiv je mehanizam brave, kao i električna instalacija te menahizam podizača prozora.


Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 17.07.2017, 13:52:48
Nakon stražnjih desnih, istu stvar ponavljamo i s stražnjim lijevim vratimaDemontaža mehanizma podizača prozoraDrvene letviceNabavio sam sredstvo za poliranje kroma. Pogodite koji je automobil na fotografiji na kutiji  :icon_mrgreen:
 


Kupljena je nova dizalica, tzv "krokodilka",nosivosti 3 t. Težina joj je 48 kg, što govori o kvaliteti. Ne želim razmišljati o kvaliteti dizalice dok dižem auto od 1500 kg.Bio sam danas kod majstora gdje sam kupio automobil, taman su stigla sjedala s tapeciranja. Ovo je originalna navlaka sjedala koja se može kupiti zasebno i odlično odgovara konstrukciji sjedala. premda ne volim crnu kožu, sjedalo izgleda vrlo liepo. Jednog dana će i naša tako izgledati (samo s naslonima za glavu).

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 17.07.2017, 14:15:58
Vrijeme za je malo organizacije prostora, dijelova i opreme. Naime, vrlo česta greška gotovo svih restauracija je da se nakon kupovine, automobil rastavi do zadnjeg vijka, manje više uredno spremi u kutije i tada....nikako da se postigne kritična masa želje vlasnika da se krene u obnovu svakog dijela posebno, pa sve zajedno u konačni proizvod.

Uglavno sve ostaje godinama u kutijama, garažama, podrumima i tavanima. To je gotovo pa redovan scenario. Način da se to spriječi da se ne raskapa previše stvari odjednom, te da se sve uredno bilježi, sprema i arhivira. Na taj način, niste se zatrpali dijelovima i uvijek je lakše krenuti s ograničenim radovima.

Obloge vrata - moram se raspitati koliko bi koštalo da se promijeni drvena podloga i moram nabaviti sve kopče, metalne i plastične kako bi ih mogao vratiti čvrsto na mjestoSitni dijelovi. Ne pouzdajte se u vlastitu memoriju, negu u fotoaparat ili mobitel, olovku i mapir, odnosno računalo. Nabavio sam nekoliko kutija u kojima je sitan materijal, odnosno originalni dijelovi koje mijenjam novima,kako bih u slučaju eventualnih problema znao kako jje taj dio u originalu izgledaoNabavio sam specijalne poluge za skidanje oplata i lajsni, metalne i plastične (da se spriječi oštećivanje laka)Na vozačkim vratima postoji problem s zaklučavanjem, odnosno ne mogu se zaključati. Razlog je mali metalni osigurač koji je ispao, te ove plastične vodilice šipki bravica  koje su sve polomljene, pa mehanizam nije čvrsto fiksiran u jednoj liniji.Ovo će biti veliki i skupi problem. Drvene lajsne.Dio uopće nemam, a druge su dosta oštećene. Nabavio sam neke oštećene, ali moram se dodatno educirati s stručnjacima oko stupnja oštećenje s obzirom na mogućnosti obnove. Možda je bolje kupiti obnovljene, nego oštečene i inda plaćati obnovu (skupe ruke, rijetki majstori)Stigla su sjedala s šivanja i navlačenja presvlaki. Ovo je privremeno riješenje koje služi tome da se može sjediti u automobilu, jer su originalne kožne presvlake toliko uništene i ispucale da iritiraju kod sjedenja. Osim toga ispuna od kokosovih vlakana je toliko ispucala i stalno ispada kroz rupe na koži i podovi su puni smeća od njih, kao sitna smeđa slama. Ovo su svojevrsne "vreće" koje drže originlna sjedala "zapakiranim" dok ne dođu na red za kompletnu obnovu.E na ovo nisam računao, ali me ne bi smjelo iznenaditi. Obzirom da je automobil vani, kada pada kiša, brtva oko stražnjeg (a ne samo prednjeg) stakla je toliko ispucala da voda ulazi u autu i sakuplja se na polici pod stražnjim staklom, te kasnije cijedi na pod u tepihe. To možemo riješiti samo zamjenom brtvi i tu pomoći nema.Obloga krova ne izgleda toliko loše, ali dio uz gornji rub stražnjeg stakla je odlijepljen i trebalo bi to nekako kozmetički "zamaskirati", dok se ne stavi nova obloga.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 18.07.2017, 12:09:17
Vrijeme je za čiščenje dijelova.

Dakle, postoji dobar dio dijelova koji je u dobrom stanju i koji treba samo dobro očistiti ili ispolirati, i kao takav će izgledati gotovo kao nov.

Ovo su rukohvati i kromirani dijelovi s oplata vrata, te nešto plastičnih dijelova. Dobro su oprani, odmaščeni, očišćeni i ispolirani i vrlo dobro izgledaju. Rukohvati će se tako i tako tapecirati u materijal koji je biti kao i na sjedalima i na oplatama, ali za sada ostaju crni.
 


Kromirani dijelovi


Plastični dijelovi


Džepovi s prednjih oplata vrata


Oplate vrata su oprane i zaštićene mašću za kožu te pokrivene plahtom da se ne praše. Majstor mi je tražio cca 50 eura po oplati da mi promijeni drveni dio i ponovno ih pretapecira. Za sada još nisam odlučio što napraviti jer su oplate deformirane od vlage, a s druge strane tako i tako će se uređivati u neku drugu boju, pa bi to bio dupli trošak.Rukohvati s stropa su jako prljavi i izblijedili i njih ćemo morati oprati jače i bolje, a štitnici sunca su također jako prljavi i totalno propali. Naime, njihova ispuna je neki materijal kao pur pjena koji se smrvio i izgubili su formu. Novi koštau 120 eura!, tako da taj problem moram drugačije riješavati.Sigurnosni pojasevi su na tri točke, ali obični, bez mehanizama. Sigurno ih neću više stavljati gore.

Nabaviti ću nove, automatske za prednja sjedala i vrlo vjerojatno obične za stražnju klupu. Ova serija automobila proizvodila od 1965 do 1972 godine, a upravo u tome razdoblju su uvedene mnoge tehničke novosti po pitanju sigurnosti u automobile.

Tako postoje modeli na početku proizvodnje koji uopće nemaju pojaseve, jer su bili nadoplata, pa onda modeli s običnim pojasevima na dve i kasnije na tri točke, te modeli s automatskim poasevima sprijeda.

Na stražnjoj klupi je slična situacija. Čak su i nasloni za glavo bili u nekoliko varijanti. Bez naslona, samo s naslonima sprijeda dodatno ugrađenim, pa s naslonima sprijeda serijskim, te straga s dodatnim naslonima. Sami nasloni postoje u dvije varijante; kao "okrugli jastučići" i za Mercedes tako  karakteristične "mačje uši".

Sada Vam je jasno koliko je teško automobil dovesti u originalno tvorničko stanje kada postoji toliko tvorničkih opcija s obzirom na godine proizvodnje i tržišta na kojima su se vozila prodavala.

 Ovaj autombil ima kromirane branike, i tzv "brkove" iznad njih. Moji branici su sasvim ok, ali stražnji lijevi "brk" je zbog posljedica ranijeg lakšeg sudara malo oštećen i jako je korodirao, te kao takav znatno vizualno nagrđuje vanjski izgled automobila. Ne mogu za ispolirati jer ga treba rekromirati. Kako to još ne namjeravam raditi, posudio sam od kolege koji ima isti takav automobil njegov dio koji je takođewr malo oštećen, ali je kromiran nakon toga i osjetno bolje izgleda od moga.  Kada ja nabavim ili uredim svoj, vratiti ću mu ga, jer u oldtimerskim krugovima su rezervni dijelovi zlato, i ne prodaju  e ako se ne moraju, jer ih je svaki dan sve manje i sve više koštaju, i to ui bilo kojem stanju.Mehanizmi električnih podizača prozora u vratima. Novi koštaju 400 eura kom, stoga se svakako isplati, uređivati ih. Na stražnjima će trebati samo urediti i podmazati mehanizme i vodilice, a prednje će trebati urediti zupčanike koji su se uslijed češće upotrebe istrošili.

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 18.07.2017, 12:22:38
Elektromotori podizača prozora nisu baš neka premija. Slabi su, bučni i troše dosta struje i u principu bi bolje bilo da ih nemate. Imali bi puno manje brige oko njih. Međutim, tu su, "šminka" su, ali trebaju funkcionirati kako treba.

Stoga sam ih izvadio s samih mehanizama, otvorio i dobro očistio staru mast koja se potpuno tvrdnula uslijed visokih temperatura kalifornijskog sunca. Nakon čišćenja, ih podmazujem novom mašću, sklapam i razrađujem iz pomoć akumulatora. Žice, konektori i prekidači na vratima su ok, ali prekidači sprijeda između sjedala nešto prekidaju.Obzirom da samo vozačko sjedalo ima mehanizam za podešavanje visine koji funkcionira kao svojevrsne sanjke na kosini, majstor tapetar je kod montaže presvalaka, uzice montirao preko mehanizma, tako da sam morao donji dio sedala rastaviti i ponovno napeti kako bi se moglo manipulirati mehanizmom bez problema.


Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 19.07.2017, 09:57:43
Sada počinje ozbiljnii rad. Konačno su stigli ovi podmetači, kiša je prestala i sada mogu podići auto i raditi ispod njega. Naime, za funkciju vozila kao takvog najvažniji dijelovi su smješteni oko agregata i ispod poda.

Kako ja uvijek krećem od lakšeg prema težem, tako sam odlučio da prvo podignem stražnji kraj vozila, te vidim u kakvom je stanju i počnem ga uređivati.

Plan je dizalicom podići stražnji pogonski sklop (tzv "stražnji most") na visinu koja mi omogućava da radim ispod vozila i staviti podmetače na predviđena mjesta.

Obzirom da ovo vozilo ima takozvani polukruti stražnji most ("Pendelachse") i stražnji pogon, ima diferencijal iz kojeg uvijek curi ulje pa oprezno podmećem dizalicu pod njega i pažljivo ga podižem. Zbog hoda stražnjeg ovjesa, potrebno je vozilo dosta podići u zrak kako bi se oslobodio prostor za rad. Stavljam metalne podmetače (svaki nosivosti 3 t) na predviđena mjesta te podmećem drvene kocke kako ne bih oštećivao lim.

Lagano spuštam dizalicu kako bi karoserija sjela čvrsto na podmetače. Ovdje je sigurnost vrlo važna i nema mjesta improvizacijama. Prednji kotači imaju klinove, podloga pod dizalicom i podmetačima je čvrsta i ravna, i sada se konačno može početi raditi.

Prvo slijedi inspekcija donjeg postroja. Obzirom na to kako je izgledao predhodni auto koji sam gledao, ovaj je gotovo pa nov. Naime, 40 godina vožnje u kalifornijskoj klimi je sasvim nešto drugo nego 40 godina u srednjoeuropskoj klimi. Obzirom na suh zrak, vrlo malo padalina, te izostanak soli, karoserija (koja je tada bile prilično slabo zaštićena od korozije) izgleda iznenađujuće dobro. Ima vrlo malo tragova te pošasti, uglavnom površinski, osim na jednom mjestu na podnici automobila koja je ranije popravljana, ali nestručno.

Svi strukturalno nosivi dijelovi su vrlo zdravi, nema nikakvog prohrđavanja ili "fušerskih" popravaka betonom, pur pjenom, stakloplastikom, limom od konzervi, pop zakovicama ili raznim drugim priručnim materijalom, tako tipičnim za vozila s američkog tržišta. Nevjerovatna je maštovitost njihovih "majstora". Najomiljenija stvar im je kit, kojeg koriste kao slastičari, u enormnim količinama. Nije nikakvo čudo pronaći na automobilima nekoliko cm debele "naslage" kita!

No to samo znali i ranije, i to je jedan od glavnih razloga zašto je vozilo kupljeno.

To naravno ne znači da nema limarskog posla na njemu. Zbog velikog broja strukturalnih pojačanja te zatvorenih profila koji nisu iznutra zaštićeni ničim, korozija se širi iznutra prema van, te su uvijek moguća iznenađenja kod početka radova.

No, nema velikih problema, i nema vidljvih tragova karambola. Sva vrata i haube se otvaraju lagano, linije karoserije su ravne, vozilo je "utegnuto" i kao takvo predstavlja dobru osnovu za rad.

Kako je zbog takvog stanja limarije, rad na uređenju iste prolongiran za 1-2 godine, sada se fokusiram na mehaniku. Cilje je vozilo dovesti u ispravno tehničko i vozno stanje. Za to je nužno pregled i uređenje pogonskog dijela, sustava upravljanja, kočnica i u konačnici samog agregata.

Na stražnjem dijelu se nalazi rezervar goriva (ispod poda prtljažnika), električna pumpa goriva s gumenim i metalnim vodovima, stražnjiu pogonski most s poluosovinama, te stražnje nožne i ručne kočnice te ispušni sustav (jedan njegov dio). To su stvari na kojima planiram raditi, uz demontažu stražnjeg branika i njegovu inspekciju i uređivanje.

Prvi pogled obećava. Naravno ovo je 47 godina star auto, koji se uređuje i to treba imati na umu.


Rezervar je vrlo zdrav i ravan i ima sve vijke za montažu

Amortizere će zasigurno trebati mijenjati, a količina paučine je...evidentna, jer ipak je vozilo stajalo skoro 8-9 godina u HR.
Obzirom da je serija W 108 nasljednik serije W 111 koja je koncepciski vozilo iz 50-ih godina, ne treba očekivati najnoviju tehnologiju kod konstrukcije stražnjeg ovjesa. To je jedna od mana ovog automobila, a konstruktori su je željeli riješiti ugradnjom ovog "amortizera firme BOGE koji za razliku od predhodnika (koji je imao metalno spiralnu oprugu) hidraulički "smiruje" rad stražnje mosta. Ovaj dio se više ne proizvodi, ali je moguća (skupa) reparacija. Ne znam u kakvom je stanju, ali sigurno će i on jednog dana doći na red.

Osim tragova dugogodišnjeg curenja ulja iz diferencijala ostatak vozila izgleda sasvim uredno i zdravo.Ovo je dio popravljane podnice
A ovo je nasumnjivii dio praga. Vrlo je čvrst, ali ima korozije s unutrašne strane, to je sigurno.
Ispuh vozila je jako osjetljiv na dugogodišnje stajanje zbog kondenzacije unutar cijevi koja ga razara iznutra. Osim toga, vidlijvo je da je već nekoliko puta (jeftino i bezuspješno) popravljan stoga je ovdje jedini mogući način, kompletna zamjena cijelog sustava od ispušnih grana do stražnjeg lonca.

Dogovorio sam se s majstorom  Lastovčićem oko tog posla. Kolege koji imaju takav automobil su zadovoljni kvalitetom i cijenom rada, stoga nema potrebe da izmišljam toplu vodu.

Za prvu ruku ću staviti nekoliko gumica koje nedostaju kako ne bi teški, dupli sustav visio.

Električna pumpa goriva je smještena izvan rezervara, zaštićena metalnom limenom zaštitom i trebala bi biti fiksirana na gumenim nosačima. No nosača uopće nema, pumpa "visi" na crijevima i nije čudo da iz nje, premda radi, curi gorivo što je vrlo opasno. Vrući ispuh vozila je vrlo blizu pumpe.
Stoga skidam pumpu, kao i metalno zaštitu, a crijeva privremeno blokiram. To će sve trebati urediti i zamijeniti sve gumene dijelove, te nabaviti gumene amortizere za pumpu.

 


 

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 23.07.2017, 14:32:28
Vrijeme je za skidanje kotača i raskapanje kočnica.

S autom sam dobi 4 različite gume i 18 umjesto 20 vijaka, i svi su različiti, tako da moram nabaviti sve nove vijke za ove felge

Unutrašnja strana felgi je prilično korodirala, no to će se sređivati kada dođu na red.

Stražnji diskovi su istovremeno i doboši za ručnu kočnicu. Premda su korodirali, izgledaju jako dobro i mislim da će ostati na vozilu.Kako imam set za reparaciju kočionih kliješta, odmah sam ih razdvojio, jer je sve zapečeno od dugoga stajanja. Kočione pločice su nejednoliko potrošene, i biti će zamijenjeneDemontažom diskova, vidljiv je mehanizam i kočione obloge ručne kočnice, koje će se također zamijenitiSajla ručne kočnice izgleda dobroObje kočnice sam raskopao odjednomKočiona kliješta, diskovi i pumpa goriva. sada to sve treba urediti i pripremiti za ugradnju
Stražnje branike treba skinuti, provjeriti sve vijke i nosače branika.Nosači branika su dostupni iz prtljažnikaStražnji branik i tzv "brkovi" (dupli branici koji se nalaze u kutevima vozila iznad glavnog branika)Sada treba rastaviti stražnji branik (sastoji se od dva glavna dijela, unutrašnjeg nosača, zaštitne gume izvana i još nekih sitniih dijelova- Vijci su uglavnom korodirali, te ću ih sve zamijeniti onima od inoxaKrom je prilično dobar, osim na lijevom braniku.


Nosači branika nisu savijeni. Očistio sam ih, neću ih lakirati sada, nego kada bude potpuno restauracija.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: ib - 23.07.2017, 14:48:16
 :thumb_up:

Na jednoj fotki cini se da auto dizes i drzis samo na hidraulickoj dizalici, pa me strecnulo. Nedavno poginuo neki lik u HR jer je dizalica popustila i pritisnula ga dok je bio ispod auta. Onda sam vidio da imas fiksne podupirace na bokovima   :strumpf: :sretan:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 23.07.2017, 14:55:30
Konačno da se nešto počne i uređivati. Nabavio sam dijelove za stražnje kočnice (pločice, obloge, gumice, kočionu tekućinu)Dao sam izraditi kočiona crijeva u VEP hidraulici


Ovo sve treba rastaviti, očistiti i urediti


Gumice za ispušni sustav


Filter goriva


Uspio sam pronaći neke ostatke pjenaste gume (podloga za klečanje iz Louisa, ako se ne varam). Iskrojio sam trake kojima ću pokušati zabrtviti stražnja svijetla, dok ne riješim problem kvalitetnije. originalne gume nisu uvijek nabavljive i koštaju 70-80 eura komad (plus dostava)  :thumb_down:Slijedi montaža na vozilo. Bolje je nego prije, mada bi trebalo zamijeniti kompletne lampe zbog starosti i napuklina. Naravno i one su jako skupe, pa će to pričekati neku kombinaciju.Kupio sam inox vijke, pločice i osigurače pa mogu montirati stražnji branik Očištio sam sve rupe za vijke i podmazao ih, tako da teški branik mogu sam montirati. Trebalo bi zamijeniti i gumu na stražnjem braniku, ali i ona je teško nabavljiva i vrlo skupa (oko 120 eura ), ali zasda će ostati stara. promjenom "brka" više ne bode toliko u oči.Montirao sam i gumice na ispuhStare gumice su bila svaka svoje vrste i ispucale, a pola ih nije niti bilo, pa je teški dvostruki ispušni sustav visio i trpio opterečenja.Ispustio sam ulje iz diferencijala, bilo je prilično čisto i nije bilo tragova metalnih opiljaka, što me veseli. To je preduvjet da krenes s demontažom poluosovina i glavčina stražnjih kotača radi zamjene ležajeva i semeringa koji su procurili. Nema smisla promijeniti kočnice i ostaviti da ulje iz diferencijala za nekoliko tkm namoči kočnice i uništi ih.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 23.07.2017, 14:56:53
:thumb_up:

Na jednoj fotki cini se da auto dizes i drzis samo na hidraulickoj dizalici, pa me strecnulo. Nedavno poginuo neki lik u HR jer je dizalica popustila i pritisnula ga dok je bio ispod auta. Onda sam vidio da imas fiksne podupirace na bokovima   :strumpf: :sretan:

Ja se s time ne igram nikada. Život je jedan i previše vrijedi.

A dva podupirača koštaju 300 kn  :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: os biker - 23.07.2017, 16:24:28
Na jednoj slici je i oštećeni filter zraka za Stroma ako se ne varam :misli: On je slučajno upao, a pošto si ti picajzla, onda sliku jednostavno obriši :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: bansi - 25.07.2017, 15:46:46
Kako to da si nisi dao napravit odmah pletena crijeva za kočnice?
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 27.07.2017, 10:44:15
Kako to da si nisi dao napravit odmah pletena crijeva za kočnice?

Ova restauracija podrazumijeva vraćanje vozila u prvobitno stanje koliko god je to moguće (tehnički i financijski). Gumena originalna crijeva su izdržala 47 godina. Nova crijeva koja su napravljena od kvalitetniih materijala, će sasvim sigurno nadživjeti automobil i mene, a izgledaju vrlo slično originalnima, što mi je prihvatljiv kompromis.

Opletena crijeva nisu nikada bila ugrađivana na ovaj automobil (osim u trkačke svrhe), stoga nisu sada došla u obzir.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: bansi - 27.07.2017, 10:51:47
Ova restauracija podrazumijeva vraćanje vozila u prvobitno stanje koliko god je to moguće (tehnički i financijski). Gumena originalna crijeva su izdržala 47 godina. Nova crijeva koja su napravljena od kvalitetniih materijala, će sasvim sigurno nadživjeti automobil i mene, a izgledaju vrlo slično originalnima, što mi je prihvatljiv kompromis.

Opletena crijeva nisu nikada bila ugrađivana na ovaj automobil (osim u trkačke svrhe), stoga nisu sada došla u obzir.

 :thumb_up:
Ako buš trebao kakve original dijelove i da su mi dobavljivi odnosno da još uvijek idu preko Mercedesa, a ne oldtimer centra slobodno javi :icon_wink:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 27.07.2017, 11:00:05
Slijedi rastavljanje električne pumpe goriva. Fizički izgleda sasvim u redu, ali pušta gorivo. Pretpostavka je da treba zamijeniti sve gumice i o-ringove, za što ju moram rastaviti.

Ona je horizontalno podijeljena na tri dijela spojena vijcimaU donjem dijelu se nalazi impeler koji "usisava" gorivo u unutrašnjost pumpeU gornjem dijelu se nalazi elektromotor koi izgleda jako dobro, čak niti unutrašnost nije jako prljavaOve električne kontakte ću morati odlemiti kako bih promijenio gumiceUnutrašnji filter goriva je prilično čist


Pumpa je rastavljenaUsput riješavam zamjenu klema, koje su jako loše
Dva elektromotora podizača stakala sam uredio, ostala su još dva

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 27.07.2017, 11:22:12
U međuvremenu su stigle nove gumice za pumpu goriva, a nabavio sam i gumena crijeva koja spajaju pumpu s rezervarom, odnosno metalnim cijevima koje vode godivo ispod podnice do motornog prostora.Prvo se svi dijelovi pumpe očisteZatim se promijene sve gumice i pumpa pažljivo sastaviSlijedi probna montaža na njeno mjesto ispod podnice, pored rezervara.
Sada je na redu servo upravljač. Taj sustav se sastoji od nosača pumpe koji je kontiran na blok motora, te same servo pumpe koja je pogonjena klinastim remenom. Iznad nje se nalazi sprenik s uljem u kojem se nalazi filter ulja. Pumpa i spremin su spojeni s glavom upravlača dvama crijevima i tako je sustav zatvoren.

Svi produženi modeli, kao što je moj SEL ("S" kao klasa S, "E" kao einspritz, odnosno ubrizgavanje goriva, te "L" kao Lang, odnosno produžena varijanta karoserija s 10 cm produženim međuosovinskim razmakom), su serijski opremljeni sustavom servo ojačivača upravljača.

No, kod mene je netko skinuo servo glavu upravljača i zamijenio je mehaničkom, te otpojio crijeva i skinuo remen s pumpe serva.Demontaža spremnika uljaPumpu nažalost ne mogu maknuti, jer je za to potrebno skinuti njenu remenicu, a za to je potrebno sklinuti hladnjak vode  :misli: E tu ga je Mercedes zakomplicirao, stoga to prebacujem za neku drugu prilikuRastavio sam posudu za ulje, izgleda dobro, čak je i filter dobar, ali su naravno gumena criejva porozna i treba ih zamijenitiObzirom da sam si oslobodio prostor, koristim priliku pa skidam filter gorivaUložak filtera bacam, kučište perem te montiram novi papirnati uložak i gumene i bakrene bvrtve. Nema smisla da čista pumpa, čisto goriva kroz prljavi filter dovede u pumpu za ubrizgavanje.


Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 27.07.2017, 11:25:28
:thumb_up:
Ako buš trebao kakve original dijelove i da su mi dobavljivi odnosno da još uvijek idu preko Mercedesa, a ne oldtimer centra slobodno javi :icon_wink:

Hvala lijepo na ponudi  :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 27.07.2017, 23:46:58
Stigao mi je alat za demontažu stražnjih poluosovina, tzv "japek"  :icon_mrgreen:Vrlo učinkovita naprava. Skinuo sam poluosovinu za 5 sekundi  :thumb_up:Demontaža glavčine i semeringaSada treba skinuti ležaj, pa sam poluosovinu stavio na disk da imam bolji položaj za radOvo su novi setovi ležaja i semeringa


Prvo se oslobađa osigurač, pa se otpušta i skida matica, i na kraju ležaj
Slijedi demontaža vanjskog semeringa
Nakon demontaže treba sve dobro očistiti od prljavštine i ostataka brtvi
Slijedi montaža semeringaSve je spremno za montažu ležaja, ali čekam da mi majstor napravi alat za to. Ne želim oštetiti nove ležajeve pri ugradnji.Prije ugradnje mehanizama za podizane prozora, trebam učvrstiti jedan električni konektor s pop zakovicama
Dobio sam od kolege ove originalne aluminijske felge, tzv "barokice" koje su u puno boljem stanju nego ove koje imam na autu (tipičan USA crom pimp my car style  :thumb_down:).

Potrebno ih je samo dobro oprati i odmah će zasjati u pravom sjaju  :thumb_up:Drugi kolega mi je obećao gume i vijke, jer ove gume koje su na autu su sve drugačiih dimenzija i tipova, kao i vijci za njih.

 
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Bivši član - 28.07.2017, 06:51:56
Jeba te led,koja volja,ja bi odavno to odvuko u Metis
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 28.07.2017, 09:43:56
Jeba te led,koja volja,ja bi odavno to odvuko u Metis

Restauracija je kao faks, samo uporni stjeraju stvar do kraja  :icon_wink:

E kako ja nisam završio faks, onda barem da ovo završim  :thumb_up:

Ovo je šteta za Metis, mada je u proteklih 15 godina jako puno starih automobila, potencialnih donatora tamo završilo. Danas , kada je Europa poludila za oldtimerima, bi se samo na dijelovima moglo sasvim lijepo zaraditi. Pogotovo na limovima, lajsnama i interijeru.  No to je priča za neko drugo mjesto.

Predviđen rok da ovaj automobil bude gotov je 3-5 godina. Radim koliko stignem (vremenski) i koliko mogu (financijski).
Plan je da ove godine ode na tehnički i dobije registraciju, tako da bude mobilan, jer mi to znatno olakšava dalji rad na njemu. 
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: ib - 28.07.2017, 10:00:32
Zabava, nema kaj  :icon_mrhappy: :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 28.07.2017, 10:03:57
Obzirom da sam uspio urediti mehanizme elektropodizača stražnjih prozora, red je da ih vratim na mjesto. Prvo su na redu stražnja lijeva vrata.

Nabavio sam nove plastične i metalne kopče za oblogu vrata, tako da se može čvrsto montirati. Problem je što je obloga tapeciran lesonit koji je osjetljiv na vlagu i s vremenom se od vlage iz unutrašnjosti vrata (nakon kiše i pranja uvijek malo vode prodre uz staklo u unutrašnjost vrata) deformirao.

Nije tehnički strašno, ali vizualno se dosta vidi, odnosno ne može se više namjestiti na svoje mjesto, jer se drvo napuhnulo. Za sada će ostati tako dok ne vidim da li da to uređujem, jer tako i tako je predviđena zamjena boje tapecirunga i lajsni oko prozora. Ako i stavim novo drvo, ove lajsne su dosta istrošene i puštaju vodu uz staklo u unutrašnjost vrata, a HR nije Kalifornija i naša klima nije tako vruća i sparna da se to samo isuši.Stigli su gumeni amortizeri za pumpu goriva, pa ih montiram na kučište. Naime, ona je do sada "visila" na crijevima goriva, umjesto da preko gumenih amortizera bude čvrsto, ali elastično fiksirana za svoj metalni nosač na podnici vozila.
Stigao je "alat" za montažu ležaja na poluosovinu. To je svojevrsni "kontra japek"  :icon_mrgreen:, ali odlično radi posao. Uz taj alat majstor mi je napravio i alat za montažu unutrašnjegsemeringa, te sam nabavio posebnu mast za ležajeve. Užitak je raditi s ovim alatom. Sve ide lako, i ne oštećuje se niti ležaj niti kontaktna površina.Prvo montiram ležaj na poluosovinu
A zatim slijedi montaža unutarnjeg semeringa u stražnji most


Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 13.08.2017, 09:26:13
Ležaj je dotegnut i osiguran


Poluosovina spremna za ugradnjuSada slijede kočnice. Prvo obloge ručne kočnice

Ovo su sitni dijelovi mehanizma koji se prvo dobro operu i pregledajuUmjesto starih, montiraju se nove kočione oblogeMontaža, pomalo pimplav posao. Dosta opruga i poluga, a malo mjestaNakon montaže obloga slijedi montaža kočionog diska. Obzirom da je u dobrom stanju, ne treba ga mijenjati.Slijedi prelazak na suprotnu stranu automobila.

Demontaža kočnicaDemontaža pogonske poluosovineDemontaža ležajaSada su na red stigle disk kočnice

Napravljena su nova kočiona crijeva


Nabavio sam novu vakuum pumpu za odzračivanje kočionog sustava


Nema druge nego "ispumpati" klipove iz kočionih kliešta, malo, pomalo, jedan za drugim. Obzirom na stanje kočione tekućine, pretpostavka je da to neće ići glatko. Najteže je pomaknuti klipić iz mjesta na kojem ga je kororzija iznutra nagrizla i stoga pruža veliki otpor kretanju umjesto da lagano klizi kako je zamišljeno.Jedan klipić je "veselo" demontiran, ali drugi pruža veliki otpor.Sljiedi čišćenje klipića i kliješta od tragova kororzije, te zamjena svih gumenih brtvi u toj polovici kliješta

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 13.08.2017, 10:02:54
Demontaža klipića iz čeljusti.Tek na radnom stolu se posao mogao napraviti do kraja rastavljanjem kliješta. Klipići su bili jako korodirali, a "kočiona tekućina" je izgledala kao blato  :thumb_down:Slijedi detaljno pranje, čišćenje i poliranje, te sastavljanje uz zamjenu svih gumica i brtviMontaža diskova, repariranih kliješta i novih kočionih pločica, te kotača. Preostaje nakon uređenja prednjih kočnica i glavnog kočionog cilindra odzračiti cijeli sustavZamjena ležaja kotača i semeringa na drugoj strani automobila je identično već viđenom.Repariranje druge kočione čeljustiSve ovo treba ugraditi na svoje mjesto


U međuvremenu sam posjetio jednog zaljubljenika u stare Mercedese i njegovu "prigodnu" sobu  :icon_mrgreen:

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 13.08.2017, 11:28:27
Nažalost probno puštanje pumpe goriva s novim brtvama nije bilo uspješno, jer je pumpa puštala gorivo na sveb strane i više nego prije  :icon_eek: :thumb_down:

Slijedi demontaža pumpe i rastavljanjeSve do jedne gumice su se razvukle skoro 20%, odnosno, to uopće nisu bile gumice otporne na gorivo  :icon_no: Set je košta 37 eura preko ebaya i bačen je novac. Jako sam ljut, ali tonažalost ide uz ovakve poslove.Slijedi potraga za kvalitetnijim gumicama, jer ne želim kupovati drugu pumpu pošto je ova ispravna i originalna Bosch. (nova košta preko 800 eura!)


U međuvremenu su stigli neki dijelovi iz Njemačke od firme koja prodaje (i proizvodi) nove i rabljene dijelove za stare Mercedese.


Konačno su stigle razne plastične kopče za učvršćivanje lajsni i oplata


Sada konačno mogu fiksirati lajsnu na stražnja lijeva vrata.


Kako su poluosovine na mjestima, i montirani novi semerinzi, sada mogu nalijati novo ulje u stražnji diferencijal.Nabavio sam i novu ručnu mazalicu. Naime ovaj automobil ima oko 20-ak mjesta za podmazivanje i to je posao koji bi se trebao obaviti svake godine, odnosno nakon 5000 km.

Uspio sam podmazati jednu od mazalica na diferencijalu, dok drugu moram bolje očistiti pa onda ponovno probati.Dao sam izraditi crijevo goriva za pumpu goriva.


Sada mogu zamijeniti slomljene vodilice mehanizma brave, a stigao je i osigurač za bravu vozačkih vrata pa se sada i ona mogu zaključati.Dao sam zavariti osigurač vijaka stražnjih čeljust. To je preivremeno riješenje dok ne nabavim nov (ili drugi, ispravni)iObzirom da pumpa goriva ponovno pušta gorivo, moram ju skinuti i zamijeniti sve gumice i brtveDao sam izraditi prema uzorcima nove gumice u privatnoj firmi u HR i to po dva kom za upola manje novaca nego za ono "sr.nje" preko ebaya
Slijedi raskapanje pumpe i zamijena svih gumica, uključujući i one dvije na kontaktima koje je trebalo odlemiti i ponovno zalemiti.Slijedi montaža pumpe goriva na mjesto te spaanje s gorivom. Dobar znak, nigdje ne pušta gorivo niti pod kontaktom. Isprobao sam je na stolu i vrti. Pokušao sam upaliti auto, ali ne ide. Izgleda da ne dobiva gorivo. Provjerio sam na filteru goriva, gorivo ne dolazi iz pumpe goriva. Ponovno sam provjerio pumpu goriva, vrti, ali ne pumpa  :misli:Skinuo sam je i odlučio da ju odnesem kod majstora koji se bolje snalazi s starim dijelovima od mene.


Kada sam već imao stražnji kraj auta podignut, skinuo sam odzračnig na diferencialu, te ga očistio i vratio na mjesto. Njegova uloga je da izjednači tlakove kada zbog vožnje poraste temperatura i tlak u kučištu diferencijala, odnosno kroz njega može izaći višak ulja ako ga je previše naliveno. Uvjet je da bude čist od blata i prašine, što sam sada i napravio.Sada slijedi pauza jer idemo na put u Bor i Bugarsku.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: ib - 13.08.2017, 12:02:14
Izvrstan opis. I fora je vidjeti koliko se promijenila tehnologija izrade automobila u relativno kratkom vremenu  :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: dado-ka - 13.08.2017, 12:13:08
Mrak pisači stol.  :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 20.08.2017, 13:41:53
Došlo vrijeme za zamjenu motornog ulja. Veseli me što je staro ulje još prilično čisto, bez smrada po gorivu ili čemu drugom, što mi govori da je automobil manje-više uredno servisiran dok je bio u upotrebi (do 2008.godine).

Osim motornog ulja i filtera ulja, želio bih skinuti karter, te ga očistiti od naslaga starog ulja, te zamijeniti brtvu.

Nabavio sam potreban pribor i materijal i krenuo:Prvo ispuštanje motornog ulja iz kartera, demontažom čepa. On je oštećen i za slijedeću zamjenu ću nabaviti novi.Slijedi ispuštanje ulja iz hladnjaka uljaFilter ulja je metalno kučište koje stoji vodoravno uz blok motora i u njemu se nalazi papiranti uložak koji se mijenja, kao i bakrena brtva vijka koji drži kučište, te O-ring kojim se brtvi spoj kučišta i agregata.

Prvo se malo otpusti vijak filtera kako bi isteklo motorno ulje, a nakon toga se skida cijelo kučište.Kučište treba oprati od naslaga starog uljaU paketu s uloškom (papirnata patrona) filterom ulja, dolaze i bakrene brtve za čepove i kučište filtera te O-ring za kučište  :thumb_up:Sve je spremno za montažuPrvo montaža filtera uljaMontaža čepa kartera s novom brtvomMontaža čepa hladnjaka, također s novom brtvomPrije demontaže kartera provjeravam da li su mi dostupni svi vijci, te ih otpuštam. Na svu sreću svi su popustili i uglavnom su manje, više normalno dostupni. Malo smeta pogonski most, no ako se radi polagano i ako se dobro očiste sve glave imbus vijaka prije otpuštanja, sve se uspije.Nova brtva mi služi da usporedim dužine vijaka i raspored rupa.Karter je demontiran. Ima vrlo malo naslaga starog ulja, te nikakvih komadića metalnih opiljaka, što su jako dobri znakovi.Vidljiva je uljna pumpa te radilica, klipnjače i donji dijelovi klipova. Ne vidim nekakvih problema, ali ovakvim pregledom to tako i tako nije niti moguće uočitiSlijedi uklanjanje tragova stare brtve s kartera i bloka motora......te pranje karteraI na kraju montaža kartera......te ulijevanje 6,5 lit motornog ulja


Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Bagy - 20.08.2017, 14:09:46
E, to je hobi!  :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: ib - 20.08.2017, 14:47:46
I ja velim, to su postovi koje rado citam  :thumb_up: :sretan:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: dado-ka - 20.08.2017, 15:23:23
Ja se ne kužim u mehaniku ali uživam u Brumovoj predanosti i pedantnosti.  :thumb_up:
Ne mogu odoliti a da ne stavim ovu fotku.  :thumb_up: :icon_wink:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Bagy - 20.08.2017, 17:03:09
Izgleda da je osim felgi promijenio i ženu - ili se poprilično smanjila!  :icon_mrgreen:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 21.08.2017, 09:56:07
Počinje rad na prednjem kraju vozila, prvo kočnice.

Demontaža kočionih pločica......slijedi demontaža kočionog gumeno crijeva koje će se dati novo izraditi.Kočiona čeljust se također skidaPrelazim na demontažu diska , odnosno ležaja kotača. Prvo metalna kapica, pa onda vanjski ležajOstaje demontaža diska u kojem je unutarnji ležaj i semeringPreostaje samo zaštitna pločaOstaje je rukavac, koji ću očistiti od stare masti
Obzirom da ovo vozilo još uvijek ima mazalice na dijelovima ovjesa, moram očistiti dogogodišnje naslage blata, masnoće i svakakvog smeća kako bih uopće došao do mazalica, te ih očistio i provjerio.
I to bi bilo to.Jedan klip iz kočione čeljusti sam uspio izvaditi bez problema, ali drugi ne mogu nikako, te ću ga vrlo vjerojatno odnijeti kod majstora koji je bolje opremljen alatom od mene da to pokušamo napraviti. Čeljust je puna prljave tekućine koja lići na žabokrećinu, i ima korozije, što znači da nije mijenjana jako dugo. Nadam se da ću uspijeti spasiti čeljust i klipove, a gumene brtve ću svakako sve promijeniti


Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: ib - 21.08.2017, 10:07:14
Jel auto bio u voznom stanju prije restauracije?
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 21.08.2017, 20:54:09
Jel auto bio u voznom stanju prije restauracije?

Da, palio je i vozio, ali ima kalifornijske tablice pa ga nisam mogao voziti po cesti nego samo po dvorištu. Prije nego odem na tehnički želim sve ispitati. A sigurno ga ne želim voziti u takvom stanju i strepiti što će mi se dogoditi.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: ib - 21.08.2017, 20:58:31
Da, palio je i vozio, ali ima kalifornijske tablice pa ga nisam mogao voziti po cesti nego samo po dvorištu. Prije nego odem na tehnički želim sve ispitati. A sigurno ga ne želim voziti u takvom stanju i strepiti što će mi se dogoditi.

To sam pitao zato jer sad kad gledam sto vadis iz utrobe, pravo je cudo da je vozio. Recimo, kocnice. Gledajuci ovo sto si otvorio, pomislio bi da kocnice nisu radile  :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 22.08.2017, 00:24:17
Da, teško je za vjerovati kako su radile kada neki klipići uopće nisu "radili", zbog toga je na jednoj stražnjo čeljusti jedna pločica bila potpuno potrošena, a jedna dopola.

Vjeruem da će stvar funkcionirati kako treba nakon reparature. Klipići i unutrašnjost kliješta je očišćena, sve gumene brtve su nove, sve je razrađeno, gumena crijeva su nova, a metalna očišćena iznutra i s novom tekućinom i pločicama, ttrebalo bi biti kako treba. No teka kada počnem voziti po cesti vidjeti ću kako to izgleda u praksi.

Inače, vlasnici kupuju nove čeljusti i diskove, a ja sam se odlučio za reparaturu. Nemjerljivo je jeftinije, a vjerujem da nisu bili tako loši da se ne bi dali urediti.

Kod ovako starih auta sve se raskapa i može se reparirati, za razliku od novih kod kojih se koristi agregatni sistem zamjene, cijeli sklopovi se mijenjaju, i uopće nije predviđeno raskapanje ili reparacija (u službenim servisima). Specijalisti sređuju gotovo sve. Gledao sam kako majstor otvara elektronsko ubrizgavanje i mijenja TPS na Maseratiju 3200 GT. Za 1/4 cijene reparira sklop s kvalitetnijim komponentama od originala  :icon_eek:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: ib - 22.08.2017, 09:49:38
Specijalisti sređuju gotovo sve. Gledao sam kako majstor otvara elektronsko ubrizgavanje i mijenja TPS na Maseratiju 3200 GT. Za 1/4 cijene reparira sklop s kvalitetnijim komponentama od originala  :icon_eek:

Fora  :thumb_up:

U puno slucajva kao sto je vjerojatno i taj gore, treba nesto specijalisticke opreme i posebnog alata  :icon_mrhappy:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 20.11.2017, 11:41:11
Nastavljam dalje s opisom. Malo kasnim, ovo su radovi s početka 7.mjeseca ove godine  :icon_mrgreen:

Demontaža prednjih kočionih crijeva, izraditi ću druga.S ovim problemom ćemo se pozabaviti kasnije  :misli:

Automobil ima servo pumpu, spremnik tekućine i crijeva do servo glave volana, a na volanu se nalazi mehanička glava  :icon_no: Dakle, netko je skinuo servo glavu i ugradio mehaničku  :nono:  No, o tom potomSlijedi nastavak zamjena tekućina. Na redu je automatski mjenjač. On je vrlo osjetljiv na ulje, i mada je u njemu ulje čisto (crvenkaste boje), ne želim riskirati, pa ga mijenjam novim, a usput mijenjam i filter.

Nakon ispuštanja ulja iz kučišta, slijedi demontaža poklopca kučišta mjenjača, vidljiv je osjetljivi dio mjenjača s sitnim kanalima za regulaciju promene stupnja prijenosa)Ovo je zadnji isporučivi dio ovog časa u cijelo Europi (u ovom lancu dućana)  :misli:, znači imam sreće...U setu je filter, gumena i bakrena brtva
Slijedi pranje dijelova i priprema za ugradnju. Prvo se mijenja filter...Vidljivo je vanjsko oštećenje dna poklopca, ali na svu sreću nije ozbiljnoI na kraju montaža poklopca s novom brtvom. Ona ima razne utore i treba ju oprezno montirati.


Preostalo je još da ispustim ulje iz hidrauličnog prijenosnika. Nemam dizalicu pa je to malo nezgodno jer moram okretati  motor i gledati dok se ne pojavi čep na rubu prijenosnika, a ležim na podu. No riješiti ćemo i to...

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 16.12.2017, 17:53:01
Kako bih montirao ležajeve prednjih glavčina na mjesto, dao sam izraditi ovaj alat, odnos set pribora kojim se ležajevi demontiraju i montiraju bez oštećivanja.Postupak zamijene ležajeva i semeringaRukavac je očiščen od naslaga smeća, blata i stare masnoće i pripremljen za montažuZaštini lim za kočioni diskMontaža kočionog diska
Danas ispuštam preostalo ulje iz automatskog mjenjača, odnosno iz hidrauličnog pretvarača. Nije baš najugodnii posao bez dizalice, ali sam riješioNadolijevanje novog uljaPremda lak nije u bajnom stanju, mislim da je nakon 10 pranja uklonjena stara nečistoća i da bih ga mogao ispolirati, tek toliko da vidim kako će izgledati nakon tog tretmana, a i ubuduće će biti lakše pranje.


Pošto je teško na fotografijama dočarati efekat poliranja, mogu reći samo da je efekta bilo, ali puno više na vertikalnim (bočne stranice, blatobrani, vrata) nego na horizontalnim površinama (krov i haube).

Istina da se auto ako sjaji i puno lakše pere, ali srebrna metalik boja se skoro uvijka sija, čak i kada ima na sebi prašine, tako da bi s nekom drugom bojom rezultat bio vidljiviji.


Nastavljam rad na prednjim kočnicama, kotač po kotač.

Demontaža, rastavljanje i pranje dijelovaDemontaža glavnog kočionog cilindra, morati ću ga dati na reparaciju, jer ga ne mogu rastaviti bez bojazni za oštećenje.Ovaj automobil ima 15-ak mazalica (da, da, mlađi čitatelji, nekada su se automobilska podvozja podmazivala  :icon_mrgreen:) koje su smještena na dijelovima ovjesa i kardanskog vratila.

Odlučio sam ih sve izvaditi očistiti i po potrebi zamijeniti kako bih mogao podmazati sve točke koje to zahtijevaju po planu podmazivanjaMontaža repariranih kočionih kliješta, i novih kočionih gumenih crijeva i kočionih pločica na prednjem lijevom kotačuPrelazim na suprotnu stranu

Demontaža glavčine s diskomPa onda čiščenje rukavcaPranje skinutih dijelova kočnica i mehaničke glave upravljačaDemontaža ležaja i čiščenje glavčineMontaža novog ležajaPodmazivanje mazalica na ovjesu prije montaže glavčine (lakše je). Mislim da samo jedna mazalice nije potpuno "probila", što je sasvim ok. Nakon probne vožnje ću ponoviti postupak, jer tada će cijeli ovjes "proraditi" nakon dugog stajanja.Montaža glavčine  diskom


Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 17.12.2017, 13:01:59
Ovaj automobil ima u originalnu servo volana, međutim, bez obzira što ima pumpu, spremnik, tekućine i crijeva, nema servo nego mehaničku glavu  :misli:

Uz tragove ATF ulja oko motora, logičan zaključak da je netko (prodavač) skinuo servo glavu i stavio mehaničku. premda sam ja vlasnika striktno pitao što je s servo glavom rekao je da ne zna  :misli:

Obzirom da to nije dio koji se nabavlja tako lako i brzo, a on se bavi starim automobilima, bilo mi je najlogičnije da odem do njega i zamolim za ga pomoć prilikom nabavke.

Začude, sada je bio vrlo susretljiv i odmah se sjetio da su oni skinuli servo glavu i zamijenili je mehaničkom zbog nekog drugog automobila. Pronašao je na tavanu drugu servo glavu i dao mi je, pod uvjetom da mu vratim mehaničku. Dakle stvarno čudan razvoj situacije  :icon_eek:

Obzirom da nisam ništa znao o tom dijelu, želio sam ga provjeriti prije montaže, pa su me uputili na specijaliziranu radionicu koja je nakon dva dana provjerila glavu i rekla da je sve u redu s njom. Super, sada je još samo moram vratiti na mjesto.

Ova su tri vijka kojima se glava volana montira na prednji lijevi blatobranOvo su spone upravljačkog mehanizma kojim se upravlja preko glave volana. Morao sam ih sve otpojiti kako bih skinuo mehaničku i montirao servo glavu.Servo glava volanaNačin na koji se montira na stub upravljačaUsporedba mehaničke (kratke) i servo (duže) glave volana. Razliku u dužini je trebalo nekako kompenzirati, a tada još nisam znao kako  :misli:Nakon istraživanja, shvatio sam da je došlo vrijeme za demontažu volana, kako bih mogao skinuti stub upravljača i montirani servo glavu.

Prvo se demontira pjenasta sredina volana koju će trebati zamijeniti ili nekako restauriratiZatim slijedi demontaža volana i kromiranog prstena koji se aktivira sirenaKontakti sirene

Pogled na ležaj stuba upravljačaDemontaža kombinirane ručice žmigavaca, dugih svjetala i brisačaOpet se vraćamo pod prednju haubu.Ovo je dio kojim se spaja glava volana i stub upravljačaDonji dio stuba upravljačaStub upravljačaNešto mi nije jasno. Ne mogu spojiti servo glavu jer je stub predugačak.Vrieme je za pomoć. Prema literaturi, stub upravljača je isti za sve modele, a servo glava koju imam je ona koja odgovara za mo automobil. Otišao sam do kolege koji ima takav automobil kako bih fotografirao detalje koji mi nisu dovoljno poznati


Okvir koji drži bateriju i posudu za pranje stakala koji ja nemam i moram ga nabaviti ili napraviti, jer nije pametno voziti s baterijom koja nije fiksirana za voziloDetalj spoja glave i stuba upravljača, spojka je vrlo blizu pregradnog zida, a kod mene je nekoliko cm udaljenaPogled iz unutrašnjiostiDetalj spajanja pumpe goriva koju jja također moram montirati nakon uređenjaDetalj kučišta termostata, pumpe vode i crijeva vodeOva značka na maski hladnjaka mi nedostaje
Vraćam se u svoju garažu i nastavljam posao oko montaže servo glave

Prvo sam raskopao, očistio i proverio ležaj stuba upravljača - u redu je, nova mast i idemo dalje.


Detaljno čistim i provjeravam stub upravljača i vidim da postoje neke oznake na donjem dijelu, odnosno, donji dio, kao neki umetak nije fiksno vezan za stub nego se može uvući i izvući i tako se jedan stub upravljača koristi za dvije glave volana, dužu i kraću. Jednostavno i učinkovito.

Priprema za konačnu montažu glaveRučiva žmigavaca nije najsretnije riješena i s njoim često ima problema. Jednostavno, ima puno fine mehanike i ektrike na malom prostoru koja s vremenom stvori problem. Ja recimo nisam mogao imati desni žmigavac, a brisači su bili stalno uključeni. Kako su bili jako loši tako su kod svakog davanja kontakta strugali metlnim dijelom po vozačkom staklu i oštetili ga.

Obziorm da je nova skupa, pokušati ću je dati popraviti

U međuvremenu je stigao glavni kočioni cilindar s reparacije. Nije savršen, ali je puno bole nego prije. Vidjeti ćemo kako će se ponašati u vožnji. Ako bude problema, morati ću nabaviti drugi ili novi.Stare gumice iz unutrašnjeg dijela cilindra


 
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 17.12.2017, 15:58:04
Obzirom da motor ima tragove masnoće i nečistoće koje bih želio očistiti, a neki od dijelova mi smetaju, odlučio sam ih skinuti.

Prva je na redu posuda spremnika servo ulja s pripadajućim crijevima.Želio sam u stvari zamijeniti klinaste remene, ali sam vidio da ima masnoće koja me smeta jer kada motor počne redoviti raditi neću znati što je stara a što nova masnoća.

Novi remeni serva i alternatora.Stoga demontiram sklop remenicaKompresor klime je vrlo veliki dio koji poprilično zaklanja pristup, pogotovo termostatu i vodenoj pumpi, te nije bilo druge da ga maknem. E to nije baš jednostavno, jer su njegovo vijci neprisupačni, pa treba skinuti cijeli nosač. Kako su tu crijeva klime koja imaju plana u sebi, odlučio sam pozvati majstora za klime kako bi on otpojio crijeva i skinuo kompresor.
U automobilu sam pronašao račune kako je napravljena preinaka klima uređaja na novi plin R 134, što je i logično jer je automobil vožen u Kaliforniji čija klima zahtijeva klima uređaj koji radi.

Kada asm skinuo remen kopresora odmah sam vidio da je istrošen ležaj kompresora i da će ga trebati zamijeniti.

Imao sam sreće i pronašao gospodina koji pozna te starije "York" kompresore, jer ih servisira i ugrađuje u traktore i građevinske strojeve. Imao je vremena i stigao u roku pola sata sa svom potrebnom opremom i alatom.

Bez problema je provjerio sustav, koji je naravnpo bio prazan, ali ispravan. Skinuo je kompresor s nosačem, kao i isparivač i ostale komponente sustava.Crijeva i priključci. Crijeva ćemo izraditi nova.Pogled na cijelu lijevu stranu motornog prostora je konačno slobodan kada nema kompresora.Prostor ispod maske hladnjaka nakon što je demontiran nosač ventilatoraIzgleda da i ležaj ventilatora ima preveliki zazor pa će ga trebati zamijeniti.Hladnjak klime, ispravan i neoštećenSirene se također nalaze na nosaču ventilatora klimeKako bih promijenio antifriz i gumena crijeva vode, te provjerio hladnjak, moram ispustiti stari antifriz, koji ne izgleda uopće loše i još je jedan dokaz o tome kako je motor bilo prilično dobro servisiran.Usput sam skinuo i ogromno kučište filtera zraka, usisnu cijev ubrizgavanja goriva pa sada kompletan motorni prostor izgleda vrlo "pročišćeno".Čiščenje i pranje dijelovaNaslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 17.12.2017, 15:58:29
Skinuo sam vodenu pumpu i kučište termostata, koi su bili poprilično korodirali, pa će ih trebati očistiti ili zamijeniti, te promijeniti brtve.Dok tražim ležaj kompresora koji ima specifične mjere...
...rastavljam dalje sustav za hlađenje.
Metalna i gumena crijeva su u vrlo lošem stanju, kao i obujmice pa ćemo ih sve zamijeniti ili izraditi ponovno.Očistio sam kučište termostata...i vodenu pumpu


Mislim da ću kučište termostata spasiti, a termostat i vodenu pumpu zamijeniti.


Cijeli "nos" vozila je poprilično lakši pa se auto "propeo" na stražnje kotače  :icon_mrgreen:Ovo je taj famozni ležaj kompresora koji nije najlakše nabaviti.Otvaram kučište elektromotora ventilatora klime kako bi izvadio ležaj koji se "čuje"Na kraju sam pronašao ležaj kompresora kao ležaj kotača Ford Caprija i Toyote Corolle iz 1987.godine  :icon_mrgreen:
Ležaj je stajao 11 godina u skladištu neraspakiran i cijena mu je bila 100 umjesto 300 kn  :thumb_up:

Ležaj ventilatora je bio standardni i cijena mu je ispod 20-ak kn.Napravio sam nacrt za okvir baterije koji ću odnijeti majstoru da ga napraviSvi rastavljeni dielovi i sklopovi se pakiraju zasebno i označuju kako bi se kasnije bez problema sklopili i montirali na svoje mesto.


Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 17.12.2017, 16:46:05
Očistio sam sam kučište termostata. Ako će biti problema, zamijeniti ću ga, a ako ne, onda kasnie može ići na pjeskarenje staklom ili sodob kako bi se vratio sjaj aluminijskoj leguri od koje je napravljen.Kada sam skinuo hladnjak vode, vidio sam da servo pumpa ipak ima tragove puštanja ulja pa bi ju trebalo obnoviti, a kako se nemože zamijeniti bez demontaže hladnjaka vode, ovo je pravi trenutak za to.Posuda za servo uljeOvaj automobil ima hladnjak vode, hladnjak motornog ulja, hladnjak ulja iz automatskog mjenjača i hladnjak klime.

Ispuštanje motornog ulja iz hladnjaka motornog ulja koji se nalazi uz hladnjak vodeStigle su i metalne cijevi vode koje sam dao raditi majstoru od inoxa. Nije originalan, ali poslužiti će da sustav profunkcionira.Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 17.12.2017, 17:42:25
Tada to nisam znao, ali ovime sam završio (bio je kraj 8.mjeseca 2017.godine, cca 5 mjeseci od kupovine vozila) mehaničarske radove na automobilu za ovu godinu. Pojačao se posao s motorima, nije bilo više toliko vremena, a počeo sam i rad na produženju garaže kako bi automobil zimu dočekao na suhome i pod krovom.

Nisam želio više raskapati motor, dok sve ovo raskopano ne repariram i vratim nazad, pa tek onda idem u daljnje radove.

Dakle ukratko, do zime bih trebao:
- produžiti garažu za automobil
- zamijeniti vjetrobransko staklo s gumom i gumu oko stražnjeg stakla
- restaurirati volan i sredinu volana
- reparirati ručicu žmigavaca/brisača
- reparirati mehanizme prednjih električnih podizača prozora
- nabaviti vodenu pumpu, termostat, gumena crijeva i zamijeniti termostat
- reparirati klima kompresor i nabaviti isušivač klime
 
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: dado-ka - 17.12.2017, 19:00:35
 :klanjase:
Zima je došla, jesi li barem garažu produžio?
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: macakvn - 18.12.2017, 16:20:23
Garaža je produžena,,,,ja vidio.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 18.12.2017, 19:49:30
Nastavljamo dalje u revijalnom tonu  :icon_wink:

Pred kraj ljeta sam se uhvatio produživana garaže. Naime, kako je ona dugačka bruto 5 m, unutrašnjost je kraća 15-20 cm na ime debljine zidova i vrata. Kako automobil ima točno 5 m, ispada da je garaža prekratka. Na svu sreću smo kod gradnje "napustili" struhu krova iznad vrata skoro 80 cm i izbetonirali nekih 50 cm više. Upravo toliko sam ju odlučio produžiti.

Drvena konstrukcija s gredama, štaflama i letvama, te OSB pločama je idelana. Jednostavno i brzo se radi, i nakon premaza lazurnom bojom se ništa ne primijeti.Konačno su stigli majstori koji su zamijenili vozačko staklo i gumu, te gumu oko stražnjeg stakla. Nažalost mi smo morali nekuda ići pa nisam bio cijelo vrijeme s majstorima da gledam (i učim) kako rade, ali kada smo se vrati stakla su bila na mjestu, i više nakon kiša neće biti lokva vode pod prednjim desnim sedalom i na stražnjoj polici po staklom. Jako sam zadovoljan ovim radovima.

Osim toga, novo vozačko staklo (zeleno, s zelenim rubom s gornje strane) odlično izgleda na automobilu.Majstor je restaurirao volan (prvo u originalnu crnu, a zatim u bijelu boju koju sam želio), i uspio je srediti ručicu žmigavaca, te mehanizme električnih podizača prednjih vrata.Majstor bravar je napravio okvir za fiksiranje baterije. Nije najljepši, ali radi svoj posao i nakon lakiranja će izgledati puno bolje.Kolega mi je poklonio s svojeg Mercedesa W 123 Coupea originalne Mercedes aluminijske felge i vijke. No, vlasnik od kojeg je on kupio vozilo je felge lakirao u mat crnu boju  :thumb_down:

Sada imam 3 seta originalnih aluminijskih felgi, ali su dva seta bezveze lakirana (USA crom style i bljak mat crna). No barem sam dobio originalne vijke, jer ja sam umjesto 20 imao 16 vijaka u 5 različitih dimenzija. Isto tako, gume koje sam dobio na poklon nisu bog zna što, ali su sve istih dimenzija (moje su 4 različita proizvođača i dimenzije) i poslužiti će dok ne nabavim nove gume koje ću staviti na set felgi koje normalno izgledaju.

Skinuo sam krom felge s gumama i kod vulkanizera stavio poklonjene gume na krom felge, te konačno stegnuo sve kotače kako treba.

 


Inače postoje moderne gume u old style dizajnu šara gazećeg sloja, ali su prilično skupe. osim toga oš nisam odlučio koju ću od dviju dimenzija staviti. Normalne 185/70-14 ili 205/70 14 koje su imali modeli za USA tržište. Postoji i mogućnost kupovine guma s bijelim rubom, ali nisam načisto s sobom da li to želim.

Za sada ostaje ovako.


 
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 18.12.2017, 20:47:26
Zacrtao sam si da bi bilo lijepo kada bih mogao Mercedes staviti u garažu do 06.12. odnosno Svetog Nikole. Na svu sreću, imao sam par dana stabilnog vremena pa sam uspio ostvariti svoj plan.

Prvo sam morao izbaciti Alteu i sve stvari iz garaže, a zatim ubaciti plitku policu (dubine 30 cm) na kojoj će biti dijelovi s Mercedesa.Zatim slijedi detaljno pranje automobilaI uz malo manevriranja i pomoć kuma...Konačno, nakon 9 mjeseci je dobio svoju garažu. Nije raskošna, ali je suha i čista.Odnio sam tapetaru središnji dio volana da vidimo možemo li ga nekako urediti, jer je novi strašno skup (120 eura!)Danas sam bio kod kolege koji je upravo završio s restauracijom svojeg primjerka identičnog vozila. Obzirom da je budžet bio skoro pa bez granica i rezultat je takav  :klanjase:Mi smo željeli ovu boju slonovače, ali sada nam je otpala ta varijanta. Unutrašnjost je u tamnozelenoj koži i jako dobro izgleda.Motor i donji postroj izgledaju da se s njih doslovce može jesti  :icon_eek:Ja ne mislim ići do tolikog savršenstva (barem zasada), jer volim patinu, no kod restauracije je teško dobiti patinu jer obnovom sve izgleda novo i pomalo sterilno.. No još sam vrlo daleko od tih briga  :icon_mrgreen:

U svakom slučaju sada imam referentni automobil prema kojem mogu svoj lakše sređivati.


Danas sam bio na dogovoru za najam radione s dizalicom od svog rođaka koji živi blizu mene. Pokušao bih do proljeća nabaviti potrebne dijelove, te prije početka moto sezone završiti auto kako bih ga mogao registrirati do ljeta. Nadam se da ću uspijeti (vremenski i financijski).


Premda je bilo zubato zimsko sunce, iskoristio sam vrijeme da napravim malu inventuru dijelova kako bih se podsjetio što sve trebam napraviti ili nabaviti.

Svi dijelovi su u kutijama, označeni po grupama kako bi ih kada dođe vrijeme za to bilo lakše vratiti na mjesto, naravno, uz pomoć fotografija.Sve stare dijelove nisam bacio, jer mogu poslužiti kao uzorak kod nabavke drugih.Kutija s uljima i mazivimaDijelovi servo ojačivača volana - crijeva koa ću vrlo vjerojatno dati izraditi novaGumena crijeva vode, ona su mi prva stavka nabavkeDrvene lajsne - imam ih 6 , nedostaje mi pet, a i te koje imam treba restaurirati. Ovo će biti skupo i komplicirano. Razmišljam da pokušam pronaći majstora adekvatnog znanja u HRVentilator (nije od klime)  i remenica - to bi trebalo lakiratiMehanička glava volana koju ću vratiti predhodnom vlasniku kada se uvjerim da je sve u redu s ovom servo koju mi je daoKučišta vodene pumpe i termostata - možda ih odnesem ispjeskariti sodom ili staklom, jer sam očisti koliko sam mogao, ali ne izgledaju baš lijepo.Metalne cijevi vode novonapravljene, te novi termostat i vodena pumpa, te klingerit za brtve - sve čeka ugradnjuOvo su te mat crne felgeOvo je treći, najbolji (nije niti on savršen) set felgi na koji će ići nove gumeHladnjak klime (trebalo bi ga lakirati) i izvlakač zvan "Japek"  :icon_mrgreen:Nove svječice i brtva poklopca ventilaAlternator s nosačem koji treba lakirati, te reparirana servo pumpa s nosačem koji treba lakiratiPosuda servo ulja s nosačem - sve treba lakirati
Pribor s unutrašnje obloge prednjih vrata, unutrašnja lampa i sat za kasniju ugradnjuDijelovi s unutrašnjih obloga vrataPrednje oplate vrata i okvir ventilatora koji se montira na hladnjak vodeFilter zraka, te motor ventilatora klime i napinjač remena klime. Filter - zamjena, ostalo urediti (zamjena ležaja i lakiranje)Crijeva klime, nosač ventilatora klime - crijeva će ići u zamenu, a nosač na lakiranjeHladnjak vode - treba na lakiranje
Kučište filtera zraka - možda i njega lakiramUređena pumpa goriva s nosače koji treba lakiratiMehanizam sirene s volanaSirene - trebaju lakiranjePlastične kutije s sitnim dijelovim, vijcima, kopčama i sličnoIskoristio sam malo lijepog vremena i prilagodio držač baterije, te uredio vijke koji ga drže. Sada ga još treba lakirati i to je toMislim da su ovo zadnji radovi na autu ove godine. Dolaze blagdani i hladno vrijeme, pa se treba baciti na literaturu, ebay i obilazak dućana i majstora.

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 12.03.2018, 09:10:04
Premda nije bilo slkika duže vrijeme, to ne znači da se nije radilo na autu  :icon_wink:

Obnovio sam aktivnost na Oldschool forumu koji okuplja vlasnike starih automobila i tamo postavio ovu temu kako bih upoznao srodne duše i sakupio kontakte potrebne za nastavak proekta.


- upoznao sam kolegu Beru  i dobio edukaciju oko Mercedes W 114, tzv "Minike". Pojedini dijelovi interijera su isti na W 114/115 i na W 108, npr štitnici sunca i njihovi nosači, što olakšava pretragu za dijelovima

- ostavio sam crijeva servo volana u VEP hidraulici da mi naprave nova (stara su već ispucala, premda ne cure)

- od kolege sam dobio nešto dijelova pa se mogu sada igrati s njima  :icon_mrgreen:


Premda je zimi kratak dan i rano je noć, nešto se ipak malo rad  :thumb_up:Pripremljeni dijelovi za pjeskarenje i lakiranjeSada imam duplo više drvenih dijelova nego prije i vrlo sam zadovoljan time. Hvala još jednom kolegi.A dobio sam i nešto sitnica. Nakon pranja ću istražiti koji dio je za što.U međuvremenu sam se učlanio u "vdh", jedan od najvećih Mercedes klubova u Njemačkoj, koji nude mogućnost lakše i povoljnije kupovine novih i rabljenih dijelova  sa svog lagera kao i kod mnogih trgovaca, uključujući i Mercedes classic odjel.

Organiziraju redovne godišnje obilaske američkih auto-otpada na kojima sakupljaju dijelove za Mercedes oldtimere, a imaju i grupne narudžbe za ponovnu izradu pojedinih dijelova.

Samo za informaciju o kakvoj se "udruzi građana " radi:
- postoje kao klub već 30 godina
- imaju cca 8500 članova s cca 12500 automobila
- godišnjn članarina je 70 eura, u sklopu koje dobivate magazin koji izlazi kvartalno, karticu s popustom za sve Mercedes dućane, servise, muzeje, te priručnik po izboru o Vašem tipu vozila
- kupuju alate za izradu dijelova i obnavljau proizvodnju dijelova za svoje članove
- jednom godišnje se sastaju u malom gradiću Ornbau između Nürnberga i Ingoldstadta na susretu koji okupi nekoliko tisuća vlasnika vozila
- kao kuriozitet navodima da im je uprava Mercedesa poklonila znak Mercedesa visok 6 m i težak 15 tona koji je godina bio na vrhu njihove zgradu u Bonnu kao svojevrsni zaštitni simbol Mercedesa i Bonna.
- imaju 10-ak specijalista za pojedine tipove ili dijelove automobila 

Premda ne vladam njemačkim jezikom tako dobro, uz pomoć svoga znanja, google-prevoditelja i činjenice da jej mehaničarima njemački "materinji" jezik, uspijevam kontaktirati, a vjerujem da ću vrlo brzo pronaći nekog s našeg područja pa ću se onda još lakše snaći.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 12.03.2018, 09:21:42
Hladnjaci (voda, klima i ulje) su očiščeni, oprani i odmaščeni, poravnao sam savijene lamelice u saćama i idu na lakiranje.Danas sam išao u pregovore za jedan W 108 za dijelove, ali nažalost prodan je (otići će u Markuševec). Šteta, auto je bio kompletan, ali bez potencijala za restauraciju, no vlasnik je tražio previše novaca (po mome mišljenju).

No, za utjehu sam vlasnika "riješio" brige za drvenu lajsnu ispod vozačkog stakla. Kompletna je, ali...djelomična nagorjela  :shok:
Naime, vlasniku se "malo zapalio" auto dok ga je vario  :shootme:
Na svu sreću nije izgorio, ali dio armature je oštećen, pa i ova lajsna, ali na središnjem, ravnom dijelu koji je lakše urediti.

E sada imam tri, valjda ću uspijeti nekako iz njih složiti jednu kako treba. Mislim, majstor, a ne ja  ;DDanas mi je stigla Datenkarte iz "Emil Frey" centra za prodaju Mercedesa.

To je dokument kojim se utvrđuje datum proizvodnje i originalna konfiguracija vozila koja je izašla iz tvornice, te kao takva predstavlja temelj po kojem se vozilo vraća u prvobitno stanje (ako se to želi).

Koliko vidim, vozilo je proizvedeno 24.03.1970 i još uvijek je "matching numbers" po pitanju motora i mjenjača (originalno ugrađeni motor i mjenjač su još u vozilu, što mu naravno diže cijenu).

Sada moram odgonetnuti sve kodove za opremu.Pokušati ću saznati prvu isporuku vozila, nekada je to označeno, ali nije pravilo, ali sumnjam da ću moći pratiti povijest vozila u SAD-u do zadnjeg vlasnika iz Sacramenta, Kalifornija.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 12.03.2018, 09:25:03
Nakon istraživanja bloslovljenog interneta saznao sam slijedeće podatke:

Moj auto je isporučen 24.03,1970. iz Mercedesove tvornice u Sttgartu s 10 litara goriva i posebno pripremljen za internacionalni transport (zaštita karoserije) s lakom koji je konzerviran, i tu u USA.

Ne znam u koju državu ni kod kojeg dilera (pretpostavka je u Kaliforniju, možda u Sacramento). Možda i to saznam, a onda eventualno i ime  prvog kupca.

Vozilo je bilo originalno tamnocrvene boje (koja je ispod ove srebrne), s crnom kožnatom unutrašnjosti. Prednja sjedala su pojedinačna, imala su naslone za ruke (nema ih više, a skupi su  :thumb_down:), imao je i poseban tapecirani dio između sjedala koji je s podignutim naslonimka za ruke "fingirao" amerikancima omiljenu prednju klupu. Naravno niti tog dijela nema više.

Imao je servo volana (konačno ga ima i sada) i mjenjač na volanu, instrumente u miljama, lijevi retrovizor na vratima, radio Becker Europa Stereo, zelena stakla, 4 električna podizača stakla, klima uređaj Termo-king, te 5 guma Goodyear s bijelim robom (i one su skupe i teško dobavljive).

Eto to je bilo tvorničko stanje i to je osnova za rad.

Naslone za ruke naprijed sam tako i tako mislio nabaviti, a želio bih i stražnje naslone za glavu, ali za njih moram imati vodilice u stražnjem naslonu sjedala, pa će tu biti traženja po bespućima ebaya. Ista stvar je i s ovim Becker radiom i s još 3 zvučnika koji mi nedostaju. Ne znam da li je vozilo imalo i peti zvučnik na gornjem središnjem dijelu instrumentalne ploče table. Mjesto za njega imaju svi Mercedesi, ali ja nemam čak niti ukrasnu pokrivnu masku.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 12.03.2018, 09:30:23
Sada sam u fazi traženja adekvatne stručne literature. Mercedes je tu stvari poprilično zakomplicirao jer ne postoji jedinstveni radionički tvornički priručnik za neku seriju, nego posebno za motore, posebno za mjenjače, posebno za klima uređaje, posebno za limarske radove i posebno za ostatak vozila. Pa onda knjige s podacima o svim vozilima, pa onda knjige dijelova.

Originalne knjige su jako skupe, ima ih dostupno i u elektronskom obliku. No ja sam "strara" škola, koja voli listati papir, a ne "scrolati" mišem. Osim toga daleko je praktičnije tražiti podatke u pravoj knjizi nego "listati" bezbrojne stranice na ekranu. Barem meni.

Znam da bez originalne literature nema ozbiljnog posla, i znam da će to koštati, ali bih želio kupiti samo ono što mi točno treba. Recimo Haynes knjiga za moj tip motora nije baš nešto. Kvaliteta slika i shema je očajna, i kada se počne ulaziti u detalje i stvarne probleme vrlo brzo se vidi zašto košta 20, a ne 200 eura.

Specijalizirani forumi su puno korisniji po tome pitanju, mada mi je njemački jezik barijera jer ga ne razumijem toliko dobro, pa potraje dok nešto pronađem, pročitam i shvatim sve detalje.


Dobio sam od kolega ove poticajne video uradke  :icon_mrgreen:

https://www.facebook.com/groups/216047336152/permalink/10155917031776153/ (https://www.facebook.com/groups/216047336152/permalink/10155917031776153/)

Baš sam ovakvu kombinaciju vanjske boje i unutrašnjosti imao na umu  :icon_wink:


https://www.facebook.com/groups/39629295751/permalink/10156780562835752/ (https://www.facebook.com/groups/39629295751/permalink/10156780562835752/)

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 12.03.2018, 10:09:24
Dok čekam ispjeskarene dijelove da se polakiraju, te tražim dijelove po bespućima interneta, malo sam si uredio "administraciju".

Dakle, u ljeto 2013.godine sam odlučio da ću za nekoliko godina nabaviti oldtimer, pa sam se bacio na proučavanje te tematike.

U međuvremenu se sakupilo podosta štampe, uglavnom njemačko govorno područje:S posebnim naglaskom na magazine u kojima je opisan tip automobila koji mene interesira:
Pa sam nabavio nekoliko posebnih izdanja vezano za restauracije
Nešto knjiga na temu mog autombila, mojih i posuđenih
Kada je stigao automobil, došla je na red i stručna literatura, katalozi dijelova, proizvođača i trgovaca
Ovo je posebno izdanje vdh mercedes kluba za ovat tip Mercedesa. odličan izvor informacija za sve koji namjeravaju kupiti ovakav automobil. Povijest vozila, razvoj, motorizacija,oprema, tehnički detalji, boje, interijeri...
S Mercedes originalnom tvorničkom literaturom je najteže, jer je nema i jako je skupa. Ovo je recimo originalni pregled svih servisnih informacija za osobna vozila od 65-72 godine na američkom tržištu. Dakle svaka produkcijska promjena nekog tipa je opisana s a svim detaljima. Vrlo korisna knjiga, koju sam dobio na posudbu kako bih izvukao podateke vezane za moj tip automobila.I za kraj, kako sam a kolekcionar modela automobila, prigodno sam nabavio nešto vezano za moj W 108, od 1:87 do 1:18 mjerila  :thmbup:

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: ib - 12.03.2018, 10:35:10
Lijepo  :icon_mrhappy: :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 13.03.2018, 09:45:28
Mehanizmi električnih podizača prednjih prozora su imali istrošene zube na zupčaniku, pa sam ih poslao na reparaturu, a sada sam otvorio elektromotore, očistio staru i tvrdu mast, te ih napunio novom i isprobao preko baterije.

Sve funkcionira kako treba, barem na stolu. Nadam se da neće biti problema kada ih vratim na mjesto.
Već duže vrijeme gledam ovu ukrasnu rešetku na haubu kroz koju ulazi zrak u ventilaciju, i vidim jako puno smeća u njoj. Konačno je i ona došla na red da se raskopa, očisti i uredi.

Drži ju samo nekoliko malih vijaka, a usput mičem i gumenu brtvu koja odvaja taj prostor od motornog dijela. Ona je potpuno suha i ispucala i također će ju trebati zamijeniti.

A ispod...ispod se nalaze dvije, hm, filter pregrade, manja i veća, obje u začepljenom i raspadnutom stanju.Nakon uklanjanja uništenih "filtera" vidljiva je sva raskoš kalifornijske i hrvatske flore, uglavnom u dehidrirajućem stanju.

Da mi ne bi bilo dosadno pobrinula se cijev podtlaka koja vodi od usisne grana na servoojačivač kočnica, koja je pukla kao repa nakon što sam slučajno naslonio ruku na nju. Još jedan posao.

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Igor Mihajlik - 13.03.2018, 11:38:08
Znao sam da si lud na te stvari al si još i luđi nego što sam mislijo  :icon_mrgreen:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 13.03.2018, 20:27:00
Znao sam da si lud na te stvari al si još i luđi nego što sam mislijo  :icon_mrgreen:

Hvala  :thumb_up:

To shvaćam kao pohvalu  :icon_wink:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 13.03.2018, 20:40:48
Obzirom da toga smeća ima puno, a otvori su duboki i teško pristupačni, odlučio sam skinuti poklopac usisa.Ispod njega su prava gnijezdakoja sam prvo usisaopa onda opraoSada puno bolje izgleda, vidljiva je originalna boja automobila, a važno mi je da osim nešto površinski nema korozije koja je na tim mjestima česta kod europskih automobila.

Ove filter mrežice su prilično skupe, pa dok ne nađem trajnije riješenje, skinuti ću stare i zalijepiti nove, čiste i uredne. Ili od uloška za filter nape ili filter usisavača, koja bude zgodnija.

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 13.03.2018, 20:53:09
Zalijepio sam nove filter mrežice i sada mogu na svoje mjesto.Eto, sada neće kod pokretanja ventilacije uletjeti kalifornijska flora u kabinuSada preostaje montirati poklopac usisa (zamijenio sam stare korodirane vijke)Montaža brisača...
...kromirane rešetke usisa......te na kraju brtve prema motornom prostoru, koji ću kasnije zamijeniti boljom, ili novom, ako ne bude preskupa


Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: JapacVG - 14.03.2018, 07:26:19
Ti znas da ima i novih mercedesa za kupiti?  :icon_mrgreen:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 14.03.2018, 09:27:39
A sada malo elektrike. Krećemo od izvora - baterije. Ona je na toplome, na punjaču, a njeno ležište izgleda ovako:Podložna ploča baterije je zbog curenja kiseline iz starih akumulatora, izjedenas korozijiom te će ju trebati zamijeniti.Blatobran ispod baterije sam očistio, te dao izraditi novu ploču, koju treba polakirati i vratiti na mjesto. Nema rebra za poačanje, ali je od debljeg lima tako da će to biti u redu.Usput ću provjeriti spoj mase na karoserijuUsput sam pronašao još kvarova i potencijalnih kvarova na električnoj instalacijiČeka me uređenje i ovih kutija s osiguračima u motornom prostoru. Čiščenje paučine, smeća, korozije, te upotreba mesingane četke, kista i pincete uz kontakt spray i zamjenu osigurača, smanjuju mogućnost nastanka problema zbog loših spojeva.Obzirom da ovaj automobil ima dosta opreme, tj dodatnih potrošača, ima i više releja, koje također treba prekontrolirati i urediti. Čišćenje kontakata, upotreba kontakt spraya i malo poliranja metalnih kučišta releja čine stvari boljim i ljepšim. Želio bih zamijeniti ova gumena ležišta jer su potpuno propala a i ružno izgledaju, no moram ih negdje nabaviti.Nosač releja je također vidio bolje dane, pa sam ga skinuo i poslao na lakiranjeNa nosaču se nalazi mikroprekidač za haubu, ali ne znam čemu on služi, nema osvijetljenja motornog prostora, a niti alarmnog sustava  :confused:
I njega sam uredio

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 16.03.2018, 08:36:29
Pod nosom mi je motor brisača, pa reko, da i njega pogledamo. Provjera i čiščenje konektora, otvaranje motora radi podmazivanja prijenosa, drugo se ne može napraviti bez demontaže motora, što je prilično komplicirano, pa to preskačemo, jer se skida iznutra, ispod table.Konačno sam podigao nova crijeva servo volana (VEP hidraulika iz Vrapča). Dosta su skupa, ali stara su bila porozna i morao sam ih zamijeniti.

Malo sam uredio priključke na krajevima i čekamo ugradnju. Stara ostaju za uzorke.Nabavio sam i novo crijevo za podtlak, gumeno, crno dok ne pronađem originalnu ili sličnu plastičnu prozirnu cijev.


Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 16.03.2018, 08:59:45
Kada sam montirao servo glavu volana, nisam ju lakirao, a poslije mi je bilo žao, jer je prilično napadnuta površinskom korozijom. Kako ju je nezgodno montirati jer ima malo mjesta, odluka da skinem servo ojačivač kočnica kako bih ga obnovio, olakšala mi je taj posao. Naime, premda sam skinuo i i poslao na reparaciu glavni kočioni cilindar, tada nisam skinuo servo ojačivač. Poslije sam vidio kako je i on prilično napadnut korozijom, a kako je to priličan komad metala u motornom prostoru, ne izgleda baš lijepo. Osim toga, ispod njega sam vidio da ima dosta smeća koje nisam mogao očistiti, a bio je i začepljen otvor u blatobranu kroz koji je trebala oticati voda i smeće. Bojao sams e da bi moglo biti korozije na mjestu gdje nečistoća stoji godinama.

Prvo sam skinuo servo ojačivač. Kako još nisam odzračio kočnice, nisam radio dupli posao i nisam potrošio novu kočionu tekućinu.

Izvlačenje tekućine iz posuda, demontaža posude, te odspajanje cijevi i demontaža glavnog kočionog cilindra.Dva vijka iz motornog prostora, te jedan iz unutrašnjosti, i odvajanje pedale kočnice su dovoljni kako bi se oslobodio put za izvlačenje servo ojačivača.Vidljiva je količina smeća ispod njega.Kako je vidljivo na slikama, poprično je načet korozijom, ali mislim da će nakon pjeskarenja izgledati kako treba za lakiranje.Očistio sam sve smeće, i stvarno je bilo korozije, i tragova oštećenja uslijed curenja agresivne kočione tekućine. No nije strašno,, jer sam žičanom četkom na bušilici vrlo brzo došao do zdravog metala. Kada dođe na red kompletna restauracija, motor će se izvaditi te će se ovaj dio karoserije urediti kako spada.Sada sam se mogao fokusirati na servo glavu volana do koje je pristup sada neizmjerno lakši, čak i bez dizalice.Odvajanje spona je prvi posao.Nakon toga slijedi demontaža volana, kako bi se stub volana mogao izvući iz glave i ona skinuti s vozila.Demontažom dvaju vijaka oslobađa se stub volana prema unutrašnjosti vozilaSada glavu drže samo ova tri vijka na lijevom blatobranu.Oslobađa se prostor oko ovog dijela motora koji će mi pomoći da ga lakše očistim i uredim. Želio bih , koliko e god to moguće očistiti motorni prostor od prljavštine, i masnoće kako bih mogao odmah vidjeti ako i kada nešto ponovno procuri.

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 16.03.2018, 15:16:33
I za kraj malo estetike. Znam da je auto i motor star, ali ako ga mogu malo uljepšati, tako da skinem smeće, naslage stare masnoće i korozije, to barem ne košta puno.

Osim toga, kako sada nema puno agregata na motoru, otvoren mi je put ka boljem čiščenju.Poslije čiščenja ipak izgleda malo bolje.Kako je riječ o linijskom šestocilindričnom motoru, poklopac glave ventila je popriličan komad metala koji odmah pada u oči kada se podigne hauba. Pašto sam nabavio novu brtvu poklopca, tako i tako ga trebam skinuti, a usput ću pogledati stanje bregaste osovine, a planiram i prekontrolirati ventile.

Preko poklopca se pruža nekoliko crijeva i mehanizam polužja gasa, stoga ih je potrebno ukloniti.

Crijevo podtlaka između usisne grane i servo uređaja kočnica sam uklonio ranije, sada je ostalo crijevo uljnog oduška.Oslobađam mehanizam gasa čije polužje je također oksidiralo pa ću ga kasnije učistiti.Preostaje skinuti tri vijka i moguće je skinuti poklopac ventila.Nema naslaga starog ula, ali nije najčišće. Sigurno će trebati promijeniti motorno ulje nakon par tkm, kako bi se motor dodatno isprao.

Bregovi na bregstoj osovini su vidjeli i bolje dane, ali to za sada neću dirati dok automobil ne počnem voziti.


Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 16.03.2018, 15:38:57
Pojedinačno sam skidao dijelove polužja mehanizma gasa kako bi ih mogao očistiti.Obzirom da je poklopac ventila popriličan komad metala koi se jako vidi kada se podigne hauba, želio sam ga malo "urediti". S mesinganom četkom sam skidao nečistoće i na jednom mjestu sam jače pritisnuo četku na bušilici i površina se fino zasjala. To mi se svidjelo pa sam tako "uredio" jedan kraj poklopca.Nakon nekog vremena sam uvidio da to i nije najbolja ideja, jer ostaje površina neravna i vide se tragovi četke. Sjetio sam se tada svoga kuma koji ima nekoliko mašina za pjeskarenje, između ostalog i sa staklom, koje nije toliko abrazivno za obojene metale, pa sam ga zamolio da "spasi".
 stvar.

I spasio kum stvar u tren oka. I poklopac i servo kočnica i servo glavu volana. čak ih je i polakirao  :thumb_up:


Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 17.03.2018, 19:11:56
Jedva sam dočekao malo sunca, pa sam svježe lakirane i uređene dijelove stavio malo na zrak prije spremanja na policu  ;DServo pojačivač kočnica, poklopac ventilaPloča pod baterijom, nosač baterije, nosač releja u motornom prostoru lijevoKučišta vodene pumpe i termostata, filtera zraka, posuda za servo volana, nosači za servo pumpu, remenica serva, nosač alternatora, kučište pumpe gorivaHladnjaci, vode, ulja, klime, ventilator motora i klime, kučišta ventilatora,nosači za sirene i sireneNastavlja se rad pod haubom, kontrola i uređenje (koliko je moguće) motornog prostora.
Električna instalacija, releji, crijeva vode, goriva, ...

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 17.03.2018, 19:14:51
Pregled i čiščenje instalacije, kontakata, popravak žicaPa onda dijelovi mehanizma polužja gasa
Montaža poklopca ventila i nove gumene brtveNaslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 17.03.2018, 19:55:44
Ovaj tip mehaničkog ubrizgavanja goriva koristi temperaturu rashladne tekućine kao parametar potreban za doziranje goriva kod ubrizgavanja. S vremenom se nakupi kamenac, te ventil na pumpi ostane blokiran, odnosno pumpa ubrizgavanja uopće nema informaciju da je motor na radnoj temperaturi i ona i dalje radi s bogatom smjesom  (kao da je pod čokom). Time se osim povećane potrošnje goriva, "ispire" agregat iznutra i dovodi u opasnost njegova trajnost. To e često izraženo kod vozila iz južnih dijelova USA u čijim vozilima često uopće nije antifriz nego voda, što pogubno dijeluje na sustav. Kalcifikat koji se stvara unutar motora, hladnjaka i cijeva drastično smanjuje protok, mogućnost hlađenja, kao i u ovom slučaju optimalno ubrizgavanje goriva.

Kod mene je vidljivo da su te cijevi dosta loše, kao i da su gumene crijeva vrlo loša (za neka sumnjam da su vrtna, a na iz auto programa  :russian_roulette:)Cijev ću urediti, zamijeniti crijeva i obujmice, te ju iznutra očistiti.Skinuo sam sva crijeva goriva, pa sada imam više mjesta za rad oko motoraDošao je red i na leptir u usisnoj grani. "Oplakuje" ga rashladna tekućina, što znači da ima hrđe, a i opće stanje zaslužuje uređenje.Vakuum sam uspio sam urediti, ali kučište leptira će kod kuma na pjeskarenje staklom, to je preosjetljivo za mene.

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 17.03.2018, 20:07:53
Nastavlja se rad oko motora. Treba pregledati svaki čošak i svaki dio jer stalno nailazim na manje ili veće probleme. A obzirom da sada ima puno mjesta za rad, bolje je sve to napraviti odmah. Slijedeća prilika će biti ili ako se nešto pokvari tokom rada motora ili vožnje, ili tek kada se motor bude vadio iz automobila.

S lijeve strane se nalazi otvoreni konektor na karteru koji uopće ne izgeda uredno i došao je konačno na red da ga sredim. Usput sam pronašao još loše izolacije i slabih kontakata koje riješavam.

Mislim da bi najbolje bilo jednog dana izvaditi cijelu instalaciju, dobro je očistiti, promijeniti loše konektore i kabelske stopice, te oštećene žice i ponovno ju presložiti.

No zasada će poslužiti i ovo. Rezultat je zasigurno bolje stanje nego prije.Došao je red na dio oko pumpe ubrizgavanja. To je klasična šesteroklipna Bosch pumpa za mehaničko ubrizgavanje. Princip rada i izgled je vrlo sličan starim dizelskim pumpama, samo su radni tlakovi daleko manji. Ona slovi za vrlo pouzdanu (i kompliciranu) osim ako je  vozilo dugo mirovalo, pa se zbog nedostatka podmazivanja pojavi korozija koja ošteti komplicirani unutrašnji dio pumpe s mnogobrojnim, fino obrađenim sitnim metalnim dijelovima.

Nadam se da je kod mene uglavnom u redu, jer je vozilo redovito paljeno.

Ako nije, tu je kum, koji je stručnjak za dizel ubrizgavanje, pa vjerujem da može nešto napraviti ako baš bude trebalo.

Uglavnom, problemi s sagorijevanjem uglavnom su vezani za periferiju, a ne za samu mehaničku pumpu. Stoga rezervar mora biti čist, pumpa goriva ispravna, crijeva i vodovi u redu, električna instalacija ispravna, te instalacija s rashladnom tekućinom u redu.

Pregledao sam sve, osim zadnje stavke, a kada vidim ova šarena crijeva na motoru (neka su od Gardene  :russian_roulette:), diže mi se kosa na glavi.

Stoga krećem s uređenjem toga dijela motora.

Maknuo sam kablove sviječica. Izgledaju dobro, kao i lulice, sve je original Bosch, pa se nadam da je ispravno, jer bilo što zamjensko neće biti tako dobro kao Bosch (niti toliko skupo).Nosač kablova ću također urediti kasnijeDemontaža jednog crijeva, od pumpe do bloka motoraDemontaža drugog crijeva koje vodi od pumpe do pregradnog zida prema kabiniDemontaža trećeg crijeva koje vodi od pumpe do leptira u usisnoj graniMalo uređenja pumpe ubrizgavanja (koliko se može bez skidanja)

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 17.03.2018, 20:18:29
I opet loši kontakti, oštećena izolacija na, traka mase...Nakon čiščenja izgleda puno bolje

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 17.03.2018, 20:27:08
Opet mi je kum pomogao, posudio mi je spray za otpuštanje brizgaljki i bome za dva sata od špricanja, otpustilo svih 6 ko iz puškeOdnio sam ih na čiščenje, a kasnije ćemo vidjeti što ćemo za ispitivanje. Kum je rekao da ih vratim na isto mjesto gdje su bile, pa sam ih označio.

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: dado-ka - 19.11.2018, 11:09:05
Već duuugo ništa pa se pitam da li je projekt gotov?   :icon_paper: :icon_paper: :icon_paper:
Ima li sada ovakav izgled?  :misli:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Fantom - 21.11.2018, 22:06:56
Bas je merak gledati kako ga pedantno radis. Ja neki dan prvi put u zivotu zamjenio prijatelju motor na audiju. Super proslo upalio je  :icon_mrhappy:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: ib - 22.11.2018, 18:02:50
Koja operacija  :icon_mrgreen: :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: MotoMačak - 22.11.2018, 18:12:34
Oduvijek sam se divio ljudima koji imaju dara i hrabrosti za ovakve poduhvate  :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 25.11.2018, 09:31:57
Nažalost, zbog drugih obveza (radovi na kući i okolo nje) projekt Mercedes je od ljeta na stand by aranžmanu  :icon_neutral:

No, sudeći po interesu, bio bi red da barem stavim slike ostatka radova do tada, jer je on u međuvremenu bio kompletiran i napravio 400 km, a sada je opet raskopan. Duga je zima pa ću uhvatiti vremena da temu nastavim  :icon_wink: :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: dado-ka - 25.11.2018, 09:40:52
 :thumb_up:
 :lurker:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: bansi - 25.11.2018, 17:29:16
 :thumb_up: :sunce: :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: MotoMačak - 25.11.2018, 18:00:42
Nažalost zbog drugih obveza (radovi na kući i okolo nje) projekt mercedes je od ljeta na stand by aranžmanu  :icon_neutral:

No sudeći po interesu, bi bi red da barem stavim slike ostatka radova do tada, jer je on u međuvremenu bio kompletiran i napravio 400 km, a sada je opet raskopan. Duga je zima pa ću uhvatiti vremena da temu nastavim  :icon_wink: :thumb_up:


Nestrpljivo očekujemo novi izvještaj  :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 26.11.2018, 10:02:19
Još malo uređivanja oko motora, cijevi, nosači, holenderi, sve ono što privlači pažnju svojim neuglednim izgledom, a za nekoliko minuta čiščenja puno bolje izgleda

Stanje prije:Stanje poslije:


Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: dado-ka - 26.11.2018, 11:12:58
 :kul:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: bansi - 26.11.2018, 13:04:14
 :thumb_up: :thumb_up: :icon_paper:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: MotoMačak - 26.11.2018, 13:07:56
...u iščekivanju nove epizode  :icon_wink:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 01.12.2018, 21:54:21
Imam drugo računalo, i drugi pretraživač pa moram jednu po jednu sliku skidati, što je zamorno. Probati ću nešto riješiti da ide brže pa da nastavim s temom.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: ib - 01.12.2018, 22:08:07
Imam drugo računalo, i drugi pretraživač pa moram jednu po jednu sliku skidati, što je zamorno. Probati ću nešto riješiti da ide brže pa da nastavim s temom.

Probaj stavit fotke negdje u oblak (pitaj cure kako se to radi), podijeli sa mnom pa cu ti ja stavit u galeriju.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 14.12.2018, 10:56:17
Evo, uspio sam nešto slika staviti na galeriju, pa da se imam čime "zezati" dok vani pada snijeg  :icon_wink:


Gotove su nove gumice za fiksiranje releja, kao i nove puškice za gumice. Sitnica, ali u detaljima je stvar. Neće niti automobili, niti motor biti bolji radi toga, ali ...oko svoje traži, a ispucale gumice ružno izgledaju na novolakiranom nosaču.Kum je ponovno bio vrijedan i opjeskario je vakuum i zaklopku leptiraBrizgaljke su se vratile s UZV čiščenja, ali sada moram dati raditi priključak kojim će se moći ispitati na uređaju. Majstor tokar je dobio danas za uzorak brizgaljku, metalnu cijev goriva (radi konusa), te adapter čiji priključak treba napraviti.Trenutno se zezam s traženjem svih gumenih crijeva za vodu, onih posebnog oblika, kao i onih koje se kupuju na metre. Nešto sam uspio pronaći u CIAKu, nešto će biti originalno, a nešto (promjer 14 i 18 mm) još uvijek tražim.

Lakirer je dobio još nešto malo za lakiranje i polagano se privodi posao oko pripreme periferije motora za ponovnu ugradnju.

Razmišljam da li da pošaljem alternator na ispitivanje. Radi se o originalnom Bosch dijelu, zamijenjen je 2005. (datum proizvodnje na kučištu) pa pretpostavljam da je u redu, ali nisam električar da sudim o tome. Mene više muči anlaser, ali bez dizalice ne mogu do njega, pa ću ga ostaviti za kasnije.

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 14.12.2018, 11:01:30
Brizgaljke su očišćene i čekamo adapter da ih možemo ispitatiOstao mi je još jedan dio instalacije oko motora prekontrolirati i urediti.Bobina, regler, itd...

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: dado-ka - 14.12.2018, 11:21:17
Uvijek pedantan.  :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 14.12.2018, 18:54:54
Nakon što sam izvadio dio električne instalacije, treba ju srediti.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Skidanje korozije s nosača, poklopaca, čiščenje kontakata, popravak izolacije...

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

A malo smo uredili i lulice sviječica

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 14.12.2018, 19:07:03
Stigli su očiščeni dijelovi s lakiranja pa slijedi montaža.

[Limit reached]

Priprema za ugradnju

[Limit reached]

Kompletiranje sklopova prije ugradnje

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Ugradnja

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Na red su došli i releji. Dao sam napraviti nova gumena i metalna ležišta jer su stara potpuno ispucala.

Prvo montiram grupu u lijevom kutu


[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Pa onda i onu u desnom kutu

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 14.12.2018, 19:13:16
Slijedi montaža uređenog leptira u usisnoj grani, zajedno s vakuumom

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Počeo sam s zamjenom crijeva, vakuma, goriva, vode...

[Limit reached][Limit reached]

Ne mogu pronaći crijeva promjera 14, 18 i 20 mm u metraži osima naravno na ebayu. Ali ne da mi se za metar dva gumenog crijeva plaćati 30 eura poštarine, pa ću stoga još istraživati po tome pitanju.

Bio sam u CIAKU, Tokiću i Intercarsu, nemajucrijeva većeg promjera od 12 mm na metre, a i to su crijeva goriva (imaju dosta debele stijenke).

Za poljoprivredne strojeve nisam gledao, budem otišao. Tako sam i osigurače pronašao u dućanu za Zetore i IMT   :icon_mrgreen:


Ovim radovima je konačno počelo sklapanje motornog prostora. Skoro sve dijelove i sklopove koje sam izvadio sam sredio, i sada moram jedan po jedan vraćati nazad, kako bih motor bio spreman za novo startanje nakon točno godinu dana.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 14.12.2018, 19:19:06
Danas je neradni dan, pa sam samo malo slagao dielove i pripremao ih za slijedeće radove.

Motorno prostor (premda nije gotov) ipak sada izgleda bolje nago prije kupovine

Prije

[Limit reached]
Poslije

[Limit reached][Limit reached]

Dijelovi su pripremljeni prema grupama i čekaju ugradnju u slijedećim tjednima

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Kada ugradim glavu volana, i volan će konačno doći na svoje mjesto, kao i ručica žmigavaca.

[Limit reached]

U unutrašnjosti treba staviti mehanizme prozora u prednja vrata, pa onda obloge vrata i prebaciti se na tablu. Za početak barem gornji dio i drvene lajsne.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 14.12.2018, 19:36:15
Nastavak radova na montaži dijelova.

Odlučio sam polakirati remenice na radilici, tek toliko, vizualnog doma radi, jer su mi pristupačne.

[Limit reached][Limit reached]

S obzirom da sam morao okrenuti motor, red je bio i da izvadim sviječice. Imaju cca 2 radna sata, a količina čađe na njima je jednaka onoj na izlazu iz ispušne cijevi. Dakle, smjesa nije optimalna, ali vidjeti ćemo kako će izgledati kada motor proradi nakon servisa i nekoliko vožnji.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Očistio sam ih i vratio nazad, a kasnije ću ugraditi ove Boschove.

[Limit reached][Limit reached]

Vrijeme je da konačno kompletiram sustav servo volana. Prvo se montira servo glava s ova tri vijka, koja sada puno ljepše izgleda nego prije lakiranja.

Stub volana sam samo provizorno montirao, završiti ću ga kasnije kada budem montirao volan i ručicu žmigavaca.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Nakon glave, je red na pumpi, odnosno njenom nosaču.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

E kada je došao red na pumpu, pojavio se problem. Pumpa treba biti fiksirana na 3 mjesta, a ja imam samo dva vijka. Dugački, koji ide kroz cijelu pumpu uopće
nemam. I ne bi to bio problem da nije riječ o posebnom vijku od 7 mm, koji naravno nemam. Distancu između pumpe i nosača imam, ali vijak je netko izvadio prije kupovine automobila. Stoga nemogu montirati pumpu dok ne nabavim taj vijak.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Barem sam montirao nosač za posudu servo ulja te samu posudu u kojoj je i filter.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Nova priključna crijeva također nemogu montirati jer pumpa nije na mjestu, a i moram nabaviti gumena crijeva promjera 16 mm.

Očistio sam razvodnu kapu izvana i iznutra, te kontakte s unutrašnje strane kao na razvodnoj ruci. Platine izgledaju dobro, ali ću svejedno kupiti nove da ih imam ako zatreba.

[Limit reached][Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 14.12.2018, 19:47:25
Prebacio sam se na montažu servo ojačivača kočnica koji je također lakiran.

[Limit reached][Limit reached]

Na njega se montira lakirani i reparirani glavni kočioni cilindar...

[Limit reached][Limit reached]

...s posudom, pa je time i kočioni sustav spreman za novu tekućinu i odzračivanje. Posuda je žućkasta,a novu ne mogu nabaviti po nekoj normalnoj cijeni, a baš bode u oči.

[Limit reached][Limit reached]

Na servo ujačivaču i usisnoj grani montiram priključke i privremeno crijevo podtlaka, dok ne nabavim kruto kao originalno.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Premda nije gotov, motorni prostor izgleda urednije.

[Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 15.12.2018, 11:03:27
Nastavljamo dalje u revijalnom tonu   :icon_wave:

Montaža nosača alternatora

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Pa onda alternatora

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Kontrola ventila - 3 usisna će trebati podesiti, ali to ostavljam za kasnije

[Limit reached]

Montaža poklopca ventila (s novom gumenom brtvom, naravno)

[Limit reached]

Montaža nosača kablova sviječica, još nedostaju plastični ulošci u koje se umeću kablovi

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Montaža polužja gasa

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Ovo je ležište za bateriju, novi i lakirani noseći lim, na koji sjeda baterija s novim okvirom koji istovremeno nosi posudu za tekućinu za pranje stakla

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Malo estetike za motor brisača

[Limit reached][Limit reached]

Pokoje novo crijevo

[Limit reached]

I malo motivacije za kraj. Posjetio me kolega koji ima isto takav automobil, samo godinu dana mlađi i netom kompletno restauriran.

Divota kako izgleda izvana, iznutra i na cesti. Čak mi niti ove američke razlike nisu toliko odbojne kada je auto sređen (ja sam mislio napraviti konverziju na EU specifikaciu - rasvjeta, instrumenti, isl).

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 15.12.2018, 13:20:15
Ležaj ventilatora klime ima lufta, pa sam i njega odlučio zamijeniti, te očistiti i pregledati motor.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Nakon sastavljanja, montira se na lakirani nosač ...

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

...koji se montira na poseban okvir koji se nalazi ispred hladnjaka.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

...koji se montira na poseban okvir koji se nalazi ispred hladnjaka.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 15.12.2018, 13:42:24
Stiglo nešto dijelova iz njemačkih dućana

[Limit reached]

Pa te famozne plastične cijevčice za podtlaka u nekoliko promjera, s i bez tekstilne obloge, ali samo crne, premda su neke originalne prozirne.

Tu su i dva nova vijka s novim brtvama za čudnu malu cijev na vodenoj pumpi

[Limit reached]

Plastične vodilice za kablove sviječica, malo preoštra izvedba rubova, nisam baš najzadovoljnii, ali za sada ostaju, ipak kablovi urednije izgledaju

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Vidio sam kod kolege da su originalni "filteri kabine" crne boje, pa sam onda morao i ove svoje iz kućne radinosti također prisličiti tome

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Ovako crni filteri ne privlače više pažnju ispod ukrasne rešetke

[Limit reached][Limit reached]

Montaža uređenog kučišta vodene pumpe

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Jedan od tri vijka koji drže pumpu se montira kroz remenicu na radilici

[Limit reached]

Nova vodena pumpa

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Te čudna mala cijev s pumpe na glavu

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Slijedi montaža donjeg kučišta termostata

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Novog termostata

[Limit reached]

Gornjeg dijela kučišta termostata

[Limit reached][Limit reached]

Temperaturni osjetnik

[Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 15.12.2018, 13:57:16
Na vodenu pumpu se montira remenica za remen alternatora, te visko ventilator

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Hladnjak ulja je na svome mjestu, privremeno fiksiran pa na njega montiramo priključne cijevi, dovodnu i odvodnu.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Nakon toga slijedi montaža hladnjaka vode. On se fiksira na uljni hladnjak, a na unutrašnju stranu se na njega montira plastični okvir za usmjeravanje struje zraka.

Premda sam ga očistio i polakirao, montaža je pokazala da to uopće nije dio za moj automobil nego za W 115 (tzv "minika"), pa ću to kasnijje zamijeniti.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Hladnjak vode u donjem dijelu ima integriran hladnjak ulja za automatski mjenjač pa spajam i te cijevi.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Malo sam uredio čepove hladnjaka, gornji i donji, te montirao gumeno crijevo oduška.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 15.12.2018, 14:17:13
Riješavam sustav hlađenja, crijeva, gume hladnjaka, antifriz i desitilirana voda.

[Limit reached]

Montaža gumica koje drže hladnjak mekano ovješenim. Stare su s vremenom, istanjile, izdužile i ispucale.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Montaža crijeva na termostat, te na spoj hladnjaka s motorom, ulaz i izlaz tekućine za hlađenje.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Nedostaje još samo ovakvo crijevo prema izmjenjivaču topline u putničkom prostoru.

[Limit reached][Limit reached]

Antifriz je priređen u omjeru 40:60, u količini od 10,7 lit.

[Limit reached]
Ulijevao sam po 1 litru, kontrolirajući da li negdje curi kakav spoj. Taman sam ulio 8 lit kada sam došao do nivoa nedostajućeg crijeva. Usput sam primijetio da negdje sprijeda kaplje. Pregledom sam ustanovio da se radi o onoj čudnoj maloj cijevčici u obliku slova "C" koja bez obzira na nove brtve pušta antifriz. Morati ću to skinuti i urediti, a taman do tada će stići i ovo naručeno crijevo pa se nadam da ću moći "zatvoriti" sustav hlađenja motora.

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 15.12.2018, 16:51:18
U međuvremenu mi je tokar napravio vijak M7 servo pumpe koji mi je nedostajao (a koji sam naravno u međuvremenu pronašao  :icon_mrhappy:), pa sam mogao montirati pumpu na njen nosač.

To se radi bez hladnjaka vode, jer se inače nema pristupa.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Slijedi montaža remenice i remena, te njegovo dotezanje.

[Limit reached]

Zatim spajanje crijeva, od posude do pumpe, od pumpe do glave, i od glave do posude.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

E tu je nastao problem, jer sam imao tri visokotlačna crijeva ( treba mi samo jedno), ali nisam imao niti jedno za povrat s glave do posude. Opet neoriginalnost košta. Nedostajao mi je priključak s glave, koji sam nabavio kod tokara, tako da sam mogao spojiti cijeli sustav u zatvoreni krug.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Konačno sam mogao nalijati novo ulje u posudu za servo ulje volana. Pomalo, deci-dva, pa za 15 min još i tako 1 litru. Kada se motor pokrene, trebati će odzračiti sustav, pa će ići još ulja.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Brtva kučišta filtera zraka je oštećena, pa sam nabavio novu i zamijenio ju.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Stigli su novi gumeni amortizeri, usisna mažeta i nove metalne obujmice za lakirano kučište filtera zraka, pa onda mogu i njega montirati i spojiti s usisnom granom i crijevom za odušak.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]
Čekam da stigne originalni filter zraka i onda je to to.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 15.12.2018, 17:06:55
U međuvremenu se malo sređivala periferija motora

Remenica radilice

[Limit reached][Limit reached]

Pregrada prema putničkom prostoru

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Guma na vrhu pregrade (visi kao zmija  :icon_mrgreen:)

[Limit reached]

Plastični okvir za hladnjak (na kraju se pokazalo da jer to dio s "Minike" i da ne odgovara za moj motor, ali ostati će dok ne nabavim originalni dio)

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Fiksirana je posuda za tekućinu za pranje vjetrobrana, te su zamijenjena crijeva i uredno provedena. Posuda je tako ružna, a velika. Nikako je ne mogu očistiti, a teško ju je nabaviti, ne znam što ću s njom, baš me bode u oči.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Ispred hladnjaka se montira nosač ventilatora klime, a na njega izmjenjivač klime, kao i dvije sirene.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Izgled motornog prostora

[Limit reached][Limit reached]

Jedan meni simpatičan detalj. Šipka za kontrolu nivoa ulja treba imati crvenu ušicu na vrhu, no boja je izblijedila i djelomično otpala. Odlučio sam to urediti. Obzirom da imam crvenu Seat Alteu, a uz nju malu bočicu originalne "Seat red emotion" boje, to će biti detalj koji će povezivati oba automobila  :icon_wink:

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 16.12.2018, 16:53:18
Kompresor klime je bio kod majstora na zamjeni ležaja remenici, te kontroli, pa sam ga uzeo nazad i pripremam ga za ugradnju. Naime, remen klima kompresora je prvi na radilici i ne mogu startati motror ako ne montiram kompresor inače će taj remen slobodno "visiti" i zapetljati se.

Kompresor ima nosač i s njim se montira i demontira jer je nemoguće odviti jedan od vijaka kojim je kompresor fiksiran za nosač osim ako se ne skine cijeli nosač s kompresorom.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Prvo skidam taj nosač koji je masan i ide na čiščenje, pa na pjeskarenje i novo lakiranje

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Kompresor bi isto tako trebalo malo vizualno urediti. Još nisam odlučio kako, ali obzirom da je na vrhu motora, jako se vidi i treba ga urediti, možda čak i lakirati...ne znam još.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 16.12.2018, 16:54:09
Ostalo je još "par" stvari prije pokretanja motora

Sustav hlađenje
- naručeno jedno crijevo
- ulijati antifriz do kraja

Usis zraka
- montirati filter zraka kada stigne
- spojiti crijeva podtlaka

Ubrizgavanje goriva
- ispitati brizgaljke, pa ih montirati
- montirati cijevi ubrizgavanja goriva
- montirati pumpu goriva
- izbaciti staro goriva (25 lit benzina od prošle godine stoji godinu dana u tanku) i uliti novo

Klima uređaj
- lakirati i montirati nosač kompresora
- urediti kompresor i montirati
- nabaviti novi isparivač za klimu i montirati ga
- izraditi i montirati nova crijeva klime
- napuniti sustav

Kočnice
- ulijati kočionu tekućinu i odzračiti cijeli sustav

Upravljanje
- montirati stub upravljača
- montirati volan, te ručicu mjenjača i rućicu žmigavaca, te sirenu

Putnički prostor
- urediti nekako gornju oblogu table
- zamijeniti bravicu na poklopcu pretinca za dokumente (slomljena)
- montirati mehanizme prednjih el. podizača prozora
- montirati obloge prednjih vrata
- pokušati nabaviti sjenila protiv sunca i njihove nosače
- pokušati nabaviti 4 unutrašne lampe za strop
- fiksirati nekako radio aparat (još nije spojen, ali da barem pokrije rupu od "Becker Europa stereo" kojeg više nema) jer ima previše lufta u ležištu i trese se.


Nakon toga slijedi izrada novog ispušnog sustava, te konačno probna vožnja da vidimo što je s donjim postrojem.

Sigurno će trebati napraviti neka podešavana na i oko motora, pa kada i ako sve bude kako treba, pravac stanica za tehnički pregled.

U to sve u slijedećih 2-3 mjeseca.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: dado-ka - 16.12.2018, 18:02:55
Još tih "par" sitnica i mijenjaj naslov teme u "Moj novi Mercedes".   :klanjase: :klanjase: :klanjase:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 16.12.2018, 22:35:53
Stigao je originalni filter zraka pa je vrijeme da i njega konačno zamijenimo i privdemo priču s usisom zraka kraju

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Stiglo je konačno i to famozno crijevo vode kojje sam dugo čekao, pa je konačno sustav hlađenja "zatvoren" i mogu ga napuniti antifrizom do kraja, da vidim da li negdje nešto curi i prije samog startana motora.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Premda su brizgaljke goriva na čiščenju i trebale su biti gotove ova vikend, majstor je imao gužvu i nije stigao. Da ja ne bih besposlen čekao montirao sam cijevi metalne razvoda goriva, jer brizgaljke mogu montirati i kasnije, kada stignu.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 16.12.2018, 22:46:06
Kada zaboravite neki detaj, onda kasnije imate problema. Na svu sreću nisam trebao previše toga skidati da bih montirao držač crijeva koji sam greškom stavio u kutiju s drugom vrstom dijelova i nisam ga montirao na vrijeme tamo gdje u stvari pripada.

Dobra organizacija, fotografiranje, te klasificiranje, spremanje i označavanje dijelova kod demontaže, neuporedivo olakšava posao ponovne montaže i smanjuje mogućnost ovakvih grešaka.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Da bih montirao zadnje crijevo podtlaka, moram riješiti problem s puknutim izvodom na vakuumu razvodnika paljenja. Već je jednom bio zaliven tekućim metalom, ali je puknuo ponovno.

To bi sve trebalo zamijeniti, jer ne želim problemem s paljenjem, ali još nije stiglo na red. Inače ozbilno razmišljam o sustavu "123 Ignition". To je elektronsko beskontaktno paljenje koje izgleda kao klasičan razvodnik , ali nema uopće pokretnih i potrošnih dijelova. Osim što smanjuje potrebu za održavanjem, pobolšava sigurnost i pouzdanost, pogotovo pri češćem korištenju vozila, što i je moja namjera. Košta dosta, ali sigurnom ću to riješiti.

Nikada nisam volio struju, a sklop platine-razvodna ruka-razvodna kapa ponajmanje 

Crijevo (odnosno tri vrste crijeva, plastično, gumeno, i gumeno-platneno)  je provedeno na originalni način te sada motor dobiva završni izgled.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Ostalo je riješiti spoj električne istalacije na senzor temperature na kučištu termostata. ne mogu izvaditi slomljeni dio žice i pina, a ne bih želio oštetiti kučište priključka.  Također sam vidio pokoju kap antifriza ispod nove brtve senzora, što znači da ne brtvi kako treba.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Sličan problem i na usisnom leptiru. Mislim da je problem u ovoj brtvi ispod priključka na crijevo vode koja pušta.

[Limit reached]


Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: bansi - 17.12.2018, 13:26:44
Svaka čast na trudu, pedantnosti i prije svega imanju živaca za sve to :klanjase: :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: ib - 17.12.2018, 14:29:17
Koja zanimacija  :thumb_up:

Jesi li razmisljao da obojis prednji dio (predjel motora) u boju karoserije :misli: Na onom Mercedesu koji ti je bio u posjeti to jako lijepo izgleda.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 17.12.2018, 15:07:59
Koja zanimacija  :thumb_up:

Jesi li razmisljao da obojis prednji dio (predjel motora) u boju karoserije :misli: Na onom Mercedesu koji ti je bio u posjeti to jako lijepo izgleda.

Na mome autu to je u originalnoj boji (tamnocrveno), mada je on kasnije lakiran u srebrnu. Ja bih ga želio lakirati u neku drugu boju, tako da dok ne dođe vrijeme za lakiranje, ostaje ovako dvobojan  :icon_mrgreen:.

Znam da nije najljepše, ali lakiranje je vrlo kompliciran i skup zahvat i njega ostavljam za kraj, kada rješim sve mehaničke probleme.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 17.12.2018, 18:56:26
Riješio sam problem curenja antifriza na spojevima - zamjenom brtvi.

Kod usisne zaklopke

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Kod osjetnika termostata

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Usput sam uspio bez oštećenja izvaditi pin električnog spoa na osjetniku termostata. To moram zalemiti i spojiti kako treba

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Kada sam prošle godine počeo s radovima oko motora, napunio sam posudu za pranje stakala novom tekućinom i pritisnuo nožnu pumpicu kako bih to isprobao.

Ništa se nije dogodilo, osim što je vozački tepih bio natopljen "Biserom"   :misli:

Sada znam i zašto   :lol:

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Gumena posuda u pumpici se potpuno raspala i sva je tekućina otišla u tepih.
Za početak prvo malo čiščenja i raskapanja.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Električni dio je pretpostavljam u redu, metalne dielove ću ispjeskariti i lakirati, ali ovaj glavni, gumeni dio...e to stvarno ne znam. Potražiti ću ih na ebayu, jer nove nisu isporučive osim preko Mercedes Classic centra i mislim da je cijena oko 510 eura !!!

Mislim da ću potražiti pomoć i od majstora koi se bave gumom, možda nešto uspijemo iskemijati.


Prie nekoliko meseci mi je pukla ručicay za otvaranje haube. Krti materiajl je pukao kao repa. Na svu sreću, nova nije skupa ali prilikom (pokušaja) zamjene pukao je završetak sajle kojim se ona kači za ručicu.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Nije bilo druge nego skinuti cijelu sajlu i mehnaizam za zatvaranje haube i sve to urediti kako treba.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Otkačio sam sajlu od mehanizma na haubi koji sam rastavio i očistio. Njega će trebati ispjeskariti i polakirati, sajlu popraviti i sve vratiti na auto. Nova košta oko 300 kn, pa popravak ima smisla jedino ako je besplatan (opet moram kod kuma :kul:).

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Evo očišćene i rastavljene pumpica i sajla idu kod majstora

[Limit reached]

Kada sam zatvorio haubu za probu, vidio sam da ovaj srebrno lakirani okvir ventilatora klime baš estetski nije najbolje riješenje, jer se vidi kroz rešetku hladnjaka, kao neki veliki krug. Moram sve to skinuti i lakirati u crno kao i ostatak komponenti.

[Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 17.12.2018, 19:07:55
Stigao je nosač kompresora s lakiranja, pa sam privremeno ugradio samo njega, bez kompresora, da vidim kako to izgleda. Kompresor je poprilično velik i težak dio koji se montira dosta specifično. S 4 vijka se bočno fiksira na nosač, i još jdna "noga" ga drži za blok motora (kao neki balkon). Kada ga se montira, pokrije pogleda na vodenu pumpu, termostata, crijeva vode, alternator, baš je nezgrapan.

[Limit reached][Limit reached]

S montažom nosača nije bilo problema

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Na nosaču je i ova pomoćna remenica - zatezač. Lakirana je, i boja je zapunila navoj. Kako ima fini colni navoj, ne mogu je fiksirati dok ne pročistim navoj kod majstora jer nemam takvo narezno svrdlo

[Limit reached]

Ovako nekako će to na kraju izgledati u motornom prostoru (bez crijeva kompresora koja ćemo izraditi po mjeri tek kada ga ugradimo).

[Limit reached]

Kompresor se ipak malo vizualno dotjeruje.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Ovo je definitivno krivi odabir nijanse, pa je sada na popravku u neki "smireniji" ton  :icon_mrhappy:

[Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 17.12.2018, 19:17:10
Obzirom da sam kod lakiranja odabrao srebrnu boju okvira ventilatora klime, a to nikako nije izgledalo kod zatvorene haube (vidio se veliki svijetli krug ispred hladnjaka), morao sam to popraviti.

Znači nosač, sirene i ventilator idu dolje

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

pa na lakiranje

[Limit reached][Limit reached]

i ponovno na  montažu. Mala razlika, ali se itekako vidi  :icon_wink:

[Limit reached]

Što se tiče kompresora klime, i tu sam malo "fulao" s bojom, pa je to trebalo popraviti. Ovo je puno "smirenija" boja

[Limit reached][Limit reached]

Još treba "osvježiti" remenicu

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Slijedi priprema za ugradnju...

kompresora...

[Limit reached][Limit reached]

...i prostora u koji se ugrađuje

[Limit reached][Limit reached]

Montaža kompresora na nosač

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Te montaža u motorni prostor

[Limit reached][Limit reached]

Dok ne bude sređen navoj na remenici, neću stezati sve vijke do kraja, a moram još fiskirati i ovu "treću" nogu koja podupire kompresora odozdo. Ovo je vrlo tijesan prostor za rad, i ne želim se žuriti jer je kasnije teško dostupno za popraviti.

Ostalo je svega još par sitnica kako bi se motor mogao startati (dize su na čiščenju, urediti spoj podtlaka i žicu na termostatu, te montirati pumpu goriva). Ako sve bude kako treba, možda bi ovaj vikend to mogao riešiti, a ako ne, onda slijedeći tjedan.

Okvirni plan je bio da ga startam za 1. Maj, i onda nakon toga riješavam eventualne probleme s curenjem neke od tekućina ili dotezanjem nekih vijaka ili matica. Za sada čekam majstore da riješimo tih par stvari.

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Sobiesky - 17.12.2018, 23:16:52
Pločica s podacima na kompresoru je zamrljana farbom,ili griješim? :icon_eek:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 18.12.2018, 18:20:32
Pločica s podacima na kompresoru je zamrljana farbom,ili griješim? :icon_eek:


Ne, nego od čišćenja je malo izgubila boju na rubovima, pa pod ovim svijetlom izgleda zamrljano  :icon_wink:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Paf - 18.12.2018, 21:29:30
 aaaa,Sobyeski,ti trazis dlaku u jaetu...pa vidis ti,koi je to posa...to nemore niko platit,to e hoby...ljubav...jos ako proradi...Vouuu... :klanjase:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Sobiesky - 18.12.2018, 21:34:54
Picajzlast sam, a koliko sam čuo i Brum je pa mi je ovo bilo čudno. :icon_mrgreen:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 18.12.2018, 21:42:44
Nažalost, niti ovaj vikend nisu majstori gotovi, pa radim ono što mogu sam.

Konačno riješavam spoj na termoosjetniku na kučištu termostata

[Limit reached][Limit reached]

Red je došao na sustva upravljanja.

Spajanje stuba upravljača i servo glave s dva imbus vijka

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Pa onda slijedi priprema volana za ugradnju.

[Limit reached]

Prvo kompletiranje (obnovljenog,i to u bijeloj boji) obruča upravljača.

[Limit reached]

Montaža gumenih ležišta obruča sirene (da, on nema dugme, nego obruč)

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]


Slijedi montaža kontaktnog prstena koji je u stvari okrugli kontakt za sirenu

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]
[Limit reached]

Time je upravljač spreman za ugradnju.

Reparirana kombinirana ručica žmigavaca/svjetla/brisači se montira s lijeve strane upravljača i spaja s instalacijom ispod instrumentalne table.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]
[Limit reached]

Zatim se fiksira sam stub upravljača s nosačem koji u sebi ima ležajeve i klizeće kontakte za kontaktni obruč sirene

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]
[Limit reached][Limit reached]
[Limit reached]

Slijedi fiksiranje ručice žmigavaca (gumenu pokrivnu manžetu sam oprao i motirati ću je kasnije)

[Limit reached]
[Limit reached]

Osigurava se i ručica mjenjača

[Limit reached]
[Limit reached]

Montiranje nabe, te samog volana

[Limit reached]
[Limit reached][Limit reached]
[Limit reached]
[Limit reached]
[Limit reached][Limit reached] 


Nedostaje središnji, tapecirani dio volana. On je crni (kao i originalni volan), oštećen (ispucao), i kaže tapetar da se neće moći urediti, pa ću to morati riješavati na neki drugi način.


Ručicu mjenjača sam skinuo i ispolirao krom

[Limit reached]

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 20.12.2018, 08:33:17
Prebacujem se na instrumentalnu tablu.


Niti jedna od tri drvene lajsne koje imam za donji unutarnji rub vozačkog stakla nisu baš bog zna što. Stoga isprobavam jednu lošiju da vidim kako se fiksira.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]
U središnjem dijelu su dva nosča koji se stežu vijcima, a lijevo i desno su dva limena nosića kojima se lajsna zakači za metalni dio table.


Izabrao sam najlepšu od tri lajsne i stavio je provizorno u auto da vidim kako će to izgledati i ponašati se tokom vožnje.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Nabavio sam novu originalnu bravicu pretinca za dokumente jer mi je pukao zubić na staroj. Premda je riječ o originalnom dijelu, kvaliteta je neuporedivo lošija od stare  :thumb_down:

Jeftina plastika, dvije male opruge, dva mala plastićna zubića - sve izgleda da će puknuti svaki čas, ali istina vratašca su zatvorena.

Stara bravica ima metalnu osovinu kroz cijelo tijelo, dvije jake opruge, i izgleda da će trajati 50 godina.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Sama gornja obloga table je jako loša. Sva je ispucala i ima tragove lijepila po sebi. Dok ne nabavim drugu (novu ili bolju) staru sam malo vizualno uredio.

Pobrusio sam ju i prelakirao primerom za plastiku te polakirao u mat crnu boju. Izgleda puno bolje, sli smrdi kao vrag.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Kada se dobro izlufta na zraku ići će u auto, a na njoj će biti ova (oprana) tekstilna navlaka koja ima zadaću da ju štiti od sunca i (pre)znatiželjnih pogleda

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 20.12.2018, 08:47:03
Kako nemam radionicu nego garažu, ne mogu više raditi na autu u garaži i morao sam ga izbaciti van. E kako još ne pali, iskoristio sam budućeg zeta da mi pomogne da ga izguramo (lakši dio) iz garaže te poguramo (teži dio) na betonski, povišeni dio dvorišta, na koji ga nemogu sam gurnuti.

Obzirom da je zimus ispoliran i navoskaren, sjajio se samo tako. Kćerka je malo uljepšala kadar  :icon_mrgreen:

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]
Za 10 minuta je pao pravi ljetni pljusak, ali nema veze, još će se se on prati i kisnuti u slijedećih par tjedana  ;D


Razlog zbog kojeg je vani su radovi koje ne mogu napraviti u garaži. Prvo je na redu stražnji kraj. Moram podići auto, skinuti kotače, ugraditi pumpu goriva i odzračiti stražnje kočnice.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Kada sam slao dijelove na lakiranje, zaboravio sam na ove nosače pumpe goriva, pa sam sada i njih morao urediti, kao i vijke na kotačima (bili su lakirani u crno !?)

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Slijedi čiščenje, lakiranje te montaža nosača

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Pa montaža pumpe na nosače

[Limit reached]

Spajanje novih crijeva goriva i električne instalacije

[Limit reached]

I na kraju montaža zaštitnog kučišta pumpe goriva.

[Limit reached][Limit reached]
Da ne bi bilo sve brzo i lako gotovo, pobrinulo se jedno crijevo goriva koje je prekratko, pa ću ga morati dati ponovno izraditi kako bi pumpa ponovno bila u funkciji.


Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: ib - 20.12.2018, 15:40:25
Zanimljivo  :strumpf: :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Paf - 20.12.2018, 19:53:08
Brume,triibas dograditi vecu radionu-garazu... :icon_idea:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 21.12.2018, 18:08:25
Brume,triibas dograditi vecu radionu-garazu... :icon_idea:

Ajooj, znam ja to odavno, ali nažalost ne ide baš. Imam tri garaže za aute i jednu radionicu za motore, ali sve su premale da bi bile auto-radionice. Možda bude bolje za koju godinu  :moli:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 27.12.2018, 14:34:46
Na praznik rada(ovo je tekst i radovi iz svibnja 2018.), radimo. Ne previše, ali ipak radimo.

Podizanje prednjeg kraja te odzračivanje prednih kočnica

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Ujutro sam primijetio tragove kapanja antifriza na podu, pa sam istraživao odakle curi. Nakon dobrih 10-ak minuta pregledavanja sam pronašao 1-2 sumnjiva mjesta i nakon skidanja kompresora klime još malo dotegnuo obujmice i više nije curilo. Sigurno će biti toga još, a problem je što kompresor klime prekrije pristup vodenoj pumpi, termostatu i nekolicini cijevi vode i najmanje 10-ak obujmica, pa je gotovo nemoguće išta vidjeti i dotegnuti bez njegove demontaže.


Pošto je garaža sada prazna, u njoj će sada biti radionica za završne radove. Recimo priprema za ugradnju električnih mehanizama prednjih prozora, te obloga prednjih vrata.

[Limit reached][Limit reached]

Premda ove kromirane felge neće ostati na vozilu, kvare mu izgled jer su jako zapuštene. Pokušao sam ih ispolirati i popriliučno sam zadovoljan s učinjenim. Nije vrhunsko, ali je puno bolje nego prije. Još je ostala desna strana, tamo su felge lošije.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Došao mi je majstor za klimu s novim isušivačem, najsličnijem onom originalnom. Malo je veći od starog, pa smo nakon dosta mozganja odlučili da ga montiramo u unutrašnji dio oko motora umjesto ispred hladnjaka. Napred nam je pretjesno, a unutra smo pronašli dobro mjesto gdje neće smetati. Nije originalno, ali se s time dade živjeti.

[Limit reached][Limit reached]

Preostaje mi da napravim poseban nosač, nešto slično ovom od bobine ili posude ulja servo volana.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Majstor mi je savjetovao kako da riješim problem s slomljenim prihvatom za crijevo podtlaka na razvodniku paljena, pa sam skinuo kučište membrane i sutra ga nosim majstoru da nekako to riješimo, narezivanjem novog navoja i tokrenjem novog prihvata crijeva.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 27.12.2018, 14:50:28
Konačno se prikupilo sve potrebno za kompletiranje automobila za ponovni start nakon 13 mjeseci.

Brizgaljke su došle s testiranja. Sasvim su OK, jedna je nešto slabija, ali u tolerantnom području. Obzirom da je tekućina kojom se čiste u UZV uređaju agresivna i ako se odmah ne koriste, mogu se "zalijepiti" (pa ih onda opet treba čistiti), preporuka je da budu u benzinu do startanja, a to će biti nadam se za koji dan. Stoga se one kao maleni krastavčići kisele do toga časa   :icon_mrgreen:

[Limit reached]

Adapter za testiranje na novom uređaju

[Limit reached]

Pronašao sam konačno colni vijak odgovarajućih dimenzija da završno fiksiram kompresor klime (za "nogu" ispod kompresora kojom se oslanja na blok motora).

[Limit reached]

Majstor tokar me razveselio u subotu, jer je radio, pa je stigao završiti i ove moje sitnice

Popravak navoja na remenici zatezaču klinastog remena klima kompresora. Sada konačno mogu napeti remen.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Popravak slomljenog izvoda za cijevčicu na vakuumskom regulatoru razvodnika paljenja. Vrlo lijep posao, jako sam zadovoljan.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

I na kraju, montaža povratnog crijevo pumpe goriva, pa je sada cijeli sustav kompletiran.

[Limit reached][Limit reached]

Baterija je napunjena, a sutra idem na dogovor za termin kod majstora. Naime, obzirom da nemam dizalicu (osim krokodilke), a puno sam toga radio oko motora, želio bih startati motor upravoj mehaničarsko radionici, podignutog na pravoj dizalici.

Zašto  :icon_eek:

Zato:

Prvo, ja jesam mehaničar, ali nisam stručnjak za stare Mercedese.

Drugo, više (kvalificiranih) pari očiju više vide, pa ako sam negdje nešto previdio ili krivo napravio, prije samog startanja. Stvarno nema smisla da zbog neke banalnosti ili previda višemjesečni trud padne u vodu.

Treće, kada je auto na dizalici, i 2-3 mehaničara su oko i ispod njega, puno je lakše vidjeti ako negdje nešto procuri (ili se slomi), nego kada ja kod kuće sjednem u auto i verglam, a napred ispod haube negdje neko crijevo pušta. Pa samo sam obujmica (šelni) promijenio oko 50-ak, što znači barem 25 crijeva za raznorazne tekućine!

Četvrto, treba odzračiti kočnice i servo volan, a to jedan čovjek ne može sam napraviti.


Dakle, kada dobijem termin, moram naručiti prijevoz šlepom do radionice (nekih 5 km), jer moj automobil još nije registriran, te tamo startati motor i vidjeti kako se ponaša.

Ako treba nešto provjeriti ili podesiti, ili čak promijeniti, u radionici je to lakše nego kod mene u garaži. Ako sve bude kako treba, malo ćemo ga provozati da vidimo što se događa s kotačima, kočnicama, automatskim menjačem...

Nakon toga, slijedeći korak je majstor Lastovčić, gdje bi auto trebao dobiti kompletan novi ispušni sustav.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: ib - 27.12.2018, 15:22:24
Puno srece i dabogda upalio od prve  :strumpf:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 27.12.2018, 20:18:15
Puno srece i dabogda upalio od prve  :strumpf:

Hvala, trebat će sreće svakako  :icon_mrgreen:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 27.12.2018, 20:34:48
U međuvremenu sam podigao sajlu prednje haube ( u stvari žicu, a ne pletenu sajlu) s popravka, a kod kuma su na pjeskarenju dijelovi brave haube i metalni dijelovi nožne pumpice za pranje vjetrobrana. Gumeni dio se neće moći ponovno izraditi, teško će ga biti nabaviti, ali moj svemoćni kum ima neke ideje, pa ćemo vidjeti da li će to biti dobro  :thmbup:

Stara sajla (tj.žica) i nova, s novim bužirom

[Limit reached]

Danas sam između kiše i pljuskova opet nešto radio. Naime, osim mehanike, ostalo je još riješiti montažu prednjih mehanizama za električne prozore te obloge vrata, te obloge table, sjenila, stropnih lampi itd...

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Krenuo sam s prednjim desnim vratima i uređenim mehanizmom električnih podizača prozora.

Uz pomoć baterije se nosač stakla dovede u željenu poziciju koja omogućava montažu u unutrašnjost vrata.

[Limit reached]

Sama unutrašnjost je bila malo prljava, pa sam s miniwashem oprao sve nećistoće i očistio rupice za otjecanje vode koje su bile začepljene. Usput sam pronašao nešto viška dijelova, ali ne znam čijih i od čega.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Slijedi montaža nosača, spajanje kontakata i proba dizanja i spuštanja. Sve sam očistio i podmazao, ali ovi Mercedesovi podizači i nisu neka sreća. Preslabi su, troše puno struje, mehanizam je dosta krhak, pa se savine s vremenom. No što je tu je, vidjeti ćemo kako će to funkcionirati u praksi.

Montirao sam i nove vodilice mehanizma brave, jer su se stare plastične raspale.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Oblogu vrata sam također pripremio. Nove kopče, montaža "džepa" i idemo s njom na mjesto.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Ručke, bravice, ukrasi, i to bi bilo to.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Obloge će se sigurno mijenjati jer je drvena ploča napuhnuta od vlage, gornja lajsna je oštećena, a i neće biti crna koža nego nešto drugo. Stoga to ostavljamo za uređenje kasnije, jedino ću možda s vremenom urediti mehanizam podizača (vodilice, nove tekstilne trake oko stakala, cinčanje i lakiranje dijelova...)

Ispolirao sam drvenu lajsnu pod vjetrobranom i provizorno ju namjestio da ne bude rupe oko table. Ona će se mijenjati/urediti, ali kasnije.

Montirao sam i lakiranu gornju oblogu table. Izgleda bolje nego prije, odnosno, manje loše nego prije.

[Limit reached][Limit reached]

Moram nabaviti rešetku za središnji zvučnik, a za vizualni probražaj zaslužna je tekstilna obloga koja s gornje strane skriva ispucalu tablu.

[Limit reached][Limit reached]

Nedostaje mi jedna od kopči za oblogu A stupa, ali sam ih uspio nekako zakačiti da stoje na mjestu.

[Limit reached][Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 27.12.2018, 20:45:56
Tri fotke s stražnje klupe.

Izgleda bolje nego prije, ali daleko je to od toga kako treba biti. Kada riješim sredinu volana i oblogu lijevih vrata biti će to, onako...stari auto iznutra.

Tu će biti jako puno posla, da bi se vidio ikakav napredak, ali bože dragi, to sam znao od prvog dana.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Dogovoreno je za slijedeći tjedan prijevoz šlepom do radionice u ponedjeljak, termin kod mehaničara u utorak i termin kod Lastovčića za novi ispuh u četvrtak.

Valjda ga nisam "zacoprao" s svim tim dogovorima  ;D

Do tada bih trebao riješiti još tih par stvari (montirati brizgaljke, desni mehanizam za prozore i oblogu vrata, te nosač za isparivač klima uređaja). Nakon toga mogu dati raditi crijeva za klimu i kompletirati sustav, no to mi nie toliko bitno za startanje motora.

Gume su mi velika briga, a i felge. Treba mi dimenzija 205/70 14, a takvih baš nema puno, i naravno da nisu neki "no-name" proizvođač.

Imam tri seta original alu felgi (tzv"barokica"), ali niti jedne nisu pic-pic, ali mislim da neću imati budžet i za nove gume i za sređivanje felgi, pa ću uzeti one koje najbolje izgledaju.

Ovo što imam sada na autu je samo za "rolanje", a ne za vožnju.


Zadnji mehanički radovi prije startanja nakon 13 mjeseci uređivanja:
- montaža brizgaljki

Očiščene brizgaljke su se "pacale" u benzinu

[Limit reached][Limit reached]

Usisao sam i i ispuhao cijeli motorni prostor, pogotovo dio oko ležišta brizgaljki kako ne bi nešto prašine smetalo ili nedaj bože upalo u kompresioni prostor.

Vadim privremene "čepove koji su čuvali otvor brizgaljki.

[Limit reached][Limit reached]

Stavljam nove brtve i jednu po jednu vraćam na mjesto, i spajam cijevi dovoda goriva na njih.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Fiksiram cijevi s ovim dijelovima koji ih drže na razmaku i spriječavaju međusoban dodir.

[Limit reached][Limit reached]

Montaža klema na napunjenu bateriju...

[Limit reached]

...i kontakt

[Limit reached]


Nastavak slijedi...  :thumb_up:

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: ib - 27.12.2018, 21:06:54
Ne ide sve odjednom, puno je posla oko restauracije. Ovo do sada si zbilja lijepo upicanio  :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 29.12.2018, 18:33:07
Dakle, konačno je došao trenutak da okrenem ključ u kontakt bravi  :thumb_up:

Prvo, niti to ne prolazi bez problema jer brava zapinje, a ključ je malo oštećen, pa ću jednoga dana i to morati riješiti.

Anlaser je veselo okrenuo motor na par sekundi, a ja sam prekinuo i odmah pogledao ispod automobila da vidim eventualne tragove curenja tekućina.

Kako niti nakon nekoliko pokušaja "verglanja" nisam uočio nikave tragove tekućina, a nije bilo niti čudnih zvukova, odlučio sam ga upaliti.

E sada...to baš i nije prošlo bez problema, ali je nekako upalio i nakon par sekundi se ugasio. I tako nekoliko puta. Sve skupa popraćeno zvukovima trocilindričnog diesel traktora koji radi na dva cilindra  :misli:

Daleko je to od onog finog rada motora prošle godine kada je zadnji puta startan. Moram priznati da sam očekivao drugu vrstu problema, a ne baš ovo  :icon_eek:

Barem se ugasila lampica od ulja i instrument za mjerenje pritiska je pokazivao odličan tlak ulja u motoru.

Nadalje, pedala gasa je bila sasvim na podu i umjesto 3-4 cm imala je samo 1 cm hoda i uopće nije nije imala povrat ?!

Mehanizam polužja gasa je ima jako puno lufta, i kao da nije uopće imao veze s pedalom gasa, osim na zadnjoj četvrtini svoga hoda.

Hm, hm...nešto nije dobro  :mad:

Ispustio sam sav benzin iz tanka i nalijao novih 25 litara. Bez obzira na savjete to sam trebao odmah napraviti (ne znam niti sam zašto nisam).

Skinuo sam kučište filtera goriva, bacio stari benzin iz njega i nalijao novi.

Ponovno sam skinuo poluže gasa, pregledao ga, ponovno očistio, pažljivo vratio na mjesto, stalno ga razrađujući i gle čuda - pedala gasa stoji normalno, ima normalan hod i povrat opruge, čega prije nije bilo.

Osokoljen svim učinjenim, nadao sam se da će slijedeći pokušaji startanja uroditi plodom. I zamalo jesu...Naime, prvih 2-3 puta je malo falilo da motor uhvati,međutim ništa. Slijedećih nekoliko puta je bilo isto tako.

S svakim novim pokušajem, raslo je moje razočarenjje i frustracija i vrlo vjerojatno ubrizgana količina goriva u cilindre. Pošto se ne razumijem u mehaničko ubrizgavanje goriva, a imam termin kod majstora mehaničara za nekoliko dana, odlučio sam da je bolje da prestanem s tim radovima i napravim odmak od motora i posvetim se nečemu drugom.

Od prevelikih očekivanja možda sam nešto previdio, i glupo je da ustrajem u nastojanjima da to sredim, a definitvno mi ne ide.

Treba znati priznati privremeni poraz, i uzeti predah.

Tako je i bilo. Spustio sam haubu i posvetio se drugim stvarima.

Možda drugi dan donese neku drugu ideju i malo svježiju glavu   :icon_wink:

Znam da ovo nije scenario koji ste očekivali, ali za utjehu, nisam niti ja...Ali život obično malo "preuredi" naše scenarije  :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 29.12.2018, 18:38:29
Posvetimo se nečemu puno prozaičnijem. Preostalo je da montiram mehanizam podizača prozora i oplatu na vozačka vrata, te provjerim zašto ne mogu ključem vozilo zaključati, nego samo otključati.

Prvo čiščenje unutrašnjosti od kalifornijskog smeća. Nakon što sam nalijao vodu u unutrašnjost vrata, ona su se ponašala kao kadica, što znači da su sve rupe za odvod vode začepljene  :mad:. Dobro da nisu istrulila.

Pročistio sam sve otvore i miniwashem isprao temeljito cijelu unutrašnjost   

[Limit reached][Limit reached]

Nakon toga sam pregledao i skinuo mehanizam brave na vratima. Sve je izgledalo uredno, jedino kao da je falio neki dio koji prenosi okret vanjskog dijela brave s ključem na unutarnji dio koji zaključava/otključava vrata. Nažalost nisam vidio kako to izgleda na suvozačkim vratima, a sada sam ih već kompletirao i nije mi ih se dalo ponovno raskapati (bar zasada). No ustanovio sam da mogu ručno zaključati vrata (s onim pipcem na vratima), a ključem otključati, gurajući mehanizam ključem i to mi je zasada što se tiče funkcionalnosti sasvim dovoljno.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Posvetio sam se mehanizmu podizača prozora i ugradio ga i testirao nakon ugradnje. Sve radi bez problema, malo bučnije, ali radi.

[Limit reached][Limit reached]

Pa onda ugradnja oplate. I ona je oštećena od vlage (drveni dio) i kasnije ću ju zamijeniti.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 29.12.2018, 18:44:11
U međuvremenu je stigao paket iz Latvije s dvije stvarčice:
- original Bosch lulica sviječice
- zaštitna rešetka za ventilator klime

[Limit reached]

Naime, na prvom cilindru sam iz nekog razloga imao kutnu lulicu sviječice, pa sam ju sada zamijenio ravnom, kao i na svim ostalim cilindrima

[Limit reached][Limit reached]

Ova rešetka je bila toliko jeftina da ju je šteta bilo ne kupiti, a inače je bila na vozilu, ali je ja nemam.

Trebalo je probušiti tri rupe na okviru hladnjaka i sjela je na mjesto.

[Limit reached]

Odlučio sam malo estetski urediti radio prijemnik koji sam dobio od kolege. Malo rastavljanja i čiščenja, popravak napuknute maske te sklapanje i vraćanje na mjesto.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Interesantan detalj; naljepnica s imenom vlasnika i opaskom servisera iz 1978.godine  :icon_mrgreen:

[Limit reached]

Morati ću nabaviti novu antenu, zvučnike i prekontrolirati instalaciju te ispitati radio, ili nabaviti neki drugi, ali za sada sasvim pristojno popunjava svoje mjesto na tabli.

[Limit reached]

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 29.12.2018, 18:46:16
Prekontrolirao sam električne potrošače na automobilu i ima nekoliko situacija koje moram riješiti, prije ili kasnije:

- ne rade desni prekidači podizači prozora na središnjoj konzoli
- ne rade sirene
- ne radi stražnje svjetlo tablice
- ne radi stražnje lijevo rikverc svijetlo
- ne radi stražnje desno gabaritno svijetlo
- ne radi svijetlo u prtljažniku
- ne radi osvijetljenje table
- ne radi sat na tabli

Također će trebati riješiti rasvjetu interijera, ali za to prvo moram nabaviti lampe jer su sve moje uništene od vremena i temperature.

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 29.12.2018, 18:55:52
Sadašnji izgled unutrašnjosti

Naravno da ove crno-sive presvlake nisu tako otmjena kao crna koža, ali barem nisu poderane.

Stanje nakon kupovine:

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Stanje sada:

Sredina volana, štitnici od sunca i stropne lampe su stvari koje nedostaju i kvare doživljaj, kao i ovi očajni tepisi na podu.

Nedostatak središnje konzole i oštećeno drvo na desnom kraju table su stvari koje neće baš biti tako jednostavno riješavati, ali doći će i one na red...jednog dana.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Sredina volana je trenutno najveći vizualni nedostatak. Moja je crna (a treba mi bijela), raspada se i nisam našao majstora koji bi ju bio voljan popravljati. Stoga je vrijeme za originalniji pristup, a rezultat (ako uspije) će biti prezentiran  :hi:

Cijena nove je 120 eura + poštarina  :shok:, pa mislim da ima poprilično prostora za napredak  ;D

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 29.12.2018, 19:00:03
E danas je moj ljubimac malo "izašao" na zrak (odnosno kišu), prije nego je odvežen do mehaničara kod kojega bi ga trebalo malo urediti i vratiti u život.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 29.12.2018, 19:00:35
Danas sam razgovarao s majstorom, tek kada je završilo radno vrijeme njegovog servisa, ubacio je Mercedes u radionicu i počeo raditi na njemu. Rekao je da to mora osobno raditi "jer se njegovi delatnici još nisu niti rodili kada je ovaj auto vozio po cesti"   ;D

Uspio ga je upaliti, ali radi nepravilno pa se još zeza s time da ga malo "kultivizira".

Vidjeti ćemo sutra da li će to uspijeti srediti, pa da odvezem na šlepu do Lastovčića na izradu ispuha, ili ćemo morati mijenjati plan radi komplikacija.

Držite fige  :thmbup:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Bagy - 29.12.2018, 21:27:25
Saga se nastavlja, do tada držimo fige!  :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: dado-ka - 30.12.2018, 11:13:45
 :thumb_up: :thumb_up: :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 30.12.2018, 13:14:53
Nakon što je motor "upristojen" i radio je sat vremena, te je auto malo vožen po dvorištu radionice (ništa ne kapa ispod nega  :thmbup:), odzračene su kočnice i prevezli smo ga šlepom do Lastovčića u Svetu Nedelju na izradu kompletnog ispušnog sustava (od ispušnih grana do stražnjeg lonca).

Ja sam ga istovario s kamiona, i malo provozao po dvorištu, ali motor stvarno radi nepravilno, puno nemirnije nego prošle godine. Osim toga, baš i ne prima gas s voljom, a kada primi onda neki od remena jako cvili, a probušeni ispuh rokće, ma sramota  :blush2:.

Na njihovu grabu ipak ga je navezao djelatnik, jer voziti uzbrdo, na improviziranu grabu s daskama nisam želio iskušavati sreću.

Pregledali smo ispuh i dogovorili izradu u standardnom pocinčanom limu s inox duplim završetkom. Za nekoliko dana bi trebao biti gotov.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Navratio je i gospodin Boško koji ima predivni 280 SE iz Samobora. On mi pomaže savjetima već godinu i više dana, a sada je prvi puta vidio auto.

Njegova procjena:
- auto je zdrav, ali ima jako puno posla
- sviđa mu se motorni prostor  :cool:

Njegova pokuda
- nisam smio lakirati unutrašnji dio remenica, jer novi klinasti remeni u kombinaciji s lakiranim metalom nisu baš najbola opcija za poboljšano trenje, pa je to glavni uzrok onog jezivog vriska kod davanja gasa. No s vremenom će se boja skinuti i sve će leći na svoje mjesto
- šteta što nisam zaštitio pojedinačne tragove hrđe oko okvira prozora kada su se mijenjale brtve prednjeg i stražnjeg stakla. Nažalost, kada su majstori to radili, ja sam bio na putu i jednostavno nisam stigao to napraviti u tih par sati dok nije bilo guma oko okvira prozora. Boriti ću se s time kasnije. 

Čuo sam s i s majstorom Dragecom, električarom koji živi u Svetoj Nedelji, pa ću pokušati nekako i njega ubaciti u kombinaciju, dok je auto u ovom dijelu grada.Trebati će vidjeti što je s nekim električnim elementima oko motornog prostora, a i desne podizače prozora treba riješiti.

Do tada auto čeka na svoj red na parkiralištu


[Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 30.12.2018, 13:20:50
U međuvremenu je kod Lastovčića napravljen kompletan ispušni sustav od pocinčanog lima s dvostrukim završecima od Inoxa. Nisam još bio na dizalici pa evo slika s zemlje:

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Dok je auto bio kod Lastovčića, dogovorio sam se s majstorom Dragom, električarem koji se razumije u ta starija vozila da će me uzeti u rad kada bude imao vremena.

Nema druge, nego vratiti auto u Buševec, ali sam dogovorio da ostavim auto kod rođaka. On ima veliku radionicu s kanalom i dizalicom, i veliko dvorište, a i nije na glavnoj cesti kao ja, tako da ako budem auto vozikao uokolo neće biti problema.

[Limit reached]

Kada smo ga dovezli i parkirali, probali smo ga upaliti, ali opet radi jako nemirno,nema čoka, nema ler gasa, puca, trza i svašta nešto. Ne znam što je, da li je to od stajanja, ili sam ja nešto raštelao, ali to nema veze s onim mirnim radom od prošle godine. Osim toga ti remeni cvile kao sam vrag, a i negdje ispod klima kompresora curi antifriz.

Sat vremena smo se igrali s njime, i zaklučili da ima nekih problema oko bobine (što mi je rekao i majstor mehaničar), pa sam ju odlučio nabaviti.


Zvao me kum da je ispjeskario dijelove nožne pumpe za prane stakala i mehanizam brave sajle za otvaranje haube.

[Limit reached]

Nova sajla i mehanizam koji ide kod lakirera prije ugradnje.

[Limit reached]

A s pumpicom će biti problema, jer se onaj gumeni dio nije mogao nikako spasiti, pa smo trenutno u potrazi za rabljenim primjerkom. Krajnja solucija je da složim elektomotor pored posude za tekućina, ali ja bih više volio originalno stanje.

[Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 30.12.2018, 14:23:37
U proteklih 10-ak dana otkako je auto u Buševcu kod mojeg rođaka, pokušavali smo ga na razne načine "uglazbiti".

Dakle, bez obzira što je auto prije kupovine sasvim pristojno i mirno radio, mojih 13 mjeseci rada na njemu i činjenica da nije startan u međuvremenu (jer je bio raskopan motorni prostor) izgleda da su ostavili "traga" na njemu  :cool:

Nije baš najbolje startao, uopće mu nije radio čok, nije imao ler gas, te je vrlo loše primao gas, trokirao je i pucao na sve strane.

Malo pomalo smo provjeravali sviječicu po sviječicu, bobinu, kabele, kondenzator, platine, pa dovod goriva...u principu nismo ništa napravili samo smo sve kontrolirali.

No izgleda da je to automobilu koristilo jer je svaki dan radio sve bolje i mirnije, a i lakše je startao.

Primijetili smo curenje antifriza na 2-3 mjesta, te otpušteni vijak na donjem nosaču konpresoru klime, kao i cvilež remena alternatora.

Jedini konkretni problem je bio oko bobine, jer vrijednosti koje smo dobili mjereći napone su bile čudne. Preventivno sam zamijenio bobinu novom, i čini mi se da je tada bilo nešto bolje, no možda se i varam.

[Limit reached]

Ponovno sam skinuo kompresor klime i odnio ga tokaru da napravi vijak za nosač jer se ležište starog izglodalo, i vijak je uništio navoj.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Ispustio sam antifriz...

[Limit reached]

...zamijenio dva crijeva čiji kutevi savijanja mi nisu najbolje izgledali, okrenuo sam obujmice tako da ih mogu dotegnuti i nakon montaže kompresora klime

Ovo crijevo je zapinjalo u polužje gasa, jer priključak na bloku izgleda drugačije od originalnog. Stavio sam drugačije crijevo i sada je ok.


[Limit reached]

Kut savijanja je bio prejak, pa sam stavio crijevo savijeno pod kutem od 90 stupnjeva, ali nisam baš najzadovoljniji s priključkom, jako ga je korozija izgrizla, a ne miče se mjesta.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Ovdje je ponovno curilo, pa smo priključak finije obradili i ponovno zabrtvili

[Limit reached][Limit reached]

Premda su na ovoj maloj cijevčici novi vijci i brtve, puštalo je antifriz, pa sam opet sve raskopao, i promijenio brtve i sada više ne pušta.

[Limit reached]

Dotegnuo sam i sve remene, s naglaskom na onaj od alternatora.

[Limit reached]

Izvadio sam sviječice, očistio ih i vratio nazad.

Riješili smo i problem ručne kočnice koja se nije mogla zablokirati u stegnutom položaju. Problem je bio prozaičan; crijevo servo pumpe je fizički blokiralo polugu klackalice mehanizma sajle ručne kočnice. Otpustili smo crijevo i drugačije ga namjestili i poluga ručne kočnice sada normalno funkcionira.

Kompletirao sam sustav hlađenja i nalio ponovno antifriz, i montirao sam kompresor klime.

[Limit reached]

Ponovno startanje je bilo sasvim novo iskustvo:
- motor je upalio iz prve, bez gasa
- nakon par minuta se ler gas ustabilio. Nije bio sasvim stabilan, ali je radio bez pritiskanja papučice gasa
- nije se više čuo cvilež klinastih remena
- ispod motora ništa nije kapalo.

Pričekao sam da se auto dobro zagrije, malo smo ga isturirali, a ja sam nadolijao ulja u automatski mjenjač.

Obzirom da je sve izgledalo kako treba, odlučili smo ga pokušati malo provozati, barem po velikom dvorištu. 

Ručica automatskog mjenjača ide lagano u P, R i N položaj, ali zapinje kod prebacivanja u 4. E, sada, da li je to zbog mehanizma ili mjenjača, ne znam.

Također, pedala kočnice je tvrda kao kamen, kao da servo ojačivač uopće ne radi. Promijenio sam crijevo vakuuma i lakirao ojačivač, ali nisam ga otvarao. Možda je problem u njemu ili jednosmjernom ventilu na crijevu podtlaka.

Dakle, nakon skoro 15 mjeseci od dana kupovine, konačno vozim svoj auto   :ura1:

Napred, nazad, lijevo, desno, stani kreni, sve funkcionira. Odlučujemo da odem na zabačenu cestu i napravim par kilometara da vidimo kako se ponaša.

[Limit reached][Limit reached]

Vozio sam nekih 15-ak minuta i ovo je sukus vožnje:
- vozilo je lijepo voziti, volan nema previše lufta
- vozilo je prilično udobno i lijepo pegla cestu, bez obzira na dotrajale amortizere
- pedala kočnice je jako tvrda i treba biti oprezan
- gas prima ako ga se lagano pritiska, kod jačeg stiskana, trokira, puca i guši se
- mjenjač prebacuje brzine poprilično mekano, osim kod kretanja s mjesta
- nešto lupka u prednjem lijevom kraju
- čini mi se da se diferencijal podosta čuje
- brzinomjer radi (išao sam do 50 mp/h), ali brojač kilometara ne
- leptir staklo vrlo učinkovito rashlađuje unutrašnjost
- fali mi desni retrovizor
- svi gledaju automobil  :icon_wink:

Bio sam oduševljen   :ura1: :3aa123eb:

Konačno sve to poprima neki smisao. Parkirao sam auto kod rođaka, provjerio motorni prostor još jednom i zatvorio haubu.

Za danas je bilo sasvim dovoljno uzbuđenja.

Nastavljamo slijedeći tjedan u revijalnom tonu,  kada rođak isprazni radionicu, pogledati ćemo automobilo odozdo, čini mi se da negdje na sredini poda fali neki nosač ispušnog sustava ili je u pitanju neka rupa, jer nam se pojavljuje neki zvuk iz tog dijela.

Pregledati ćemo pogonski dio i ovjes i vidjeti kako tu stoje stvari. Planiram srediti mostove, ali ne sada, ali ako ima nešto urgentno, to treba riješiti.

Također kod određenih obrtaja čujemo neko zveckanje oko mašine, pa ćemo potražiti uzrok.

Uh baš sam sretan   :ura1:

[Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 30.12.2018, 14:26:31
Konačno je završen "funkcionalni prototip" nosača isušivača klima uređaja. Privremeno sam ga montirao u motorni prostor, pa ćemo vidjeti što će reći majstor za klimu. Svakako ću ga morati doraditi u smislu izbora materijala (5 mm flah je stvarno premasivan  :nea:), odnosno načina fiksiranja (jedan vijak je premalo).

Slično mjesto koristi Mercedes W 113 Pagoda, pa ću vidjeti kako je to kod njih riješeno.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]
Glavno je da sada znamo njegovu lokaciju i sada ću moći dati izraditi crijeva klima uređaja prilagođena mome automobilu.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 30.12.2018, 15:43:56
Premda je probna vožnja protekla bez problema, nakon dva dana je ispod automobila bila opet lokva antifriza   :thumb_down:

[Limit reached]

Jedna od crijeva je puštalo, a problem je bio što taj priključak ide na zaklopku u usisnom kolektoru koja se nije dala odviti kada sam ju pokušavao skinuti i urediti prije nekoliko mjeseci.

Obzirom da sada nisam imao alternative morao sam ju skinuti pod svaku cijenu. Aluminij i aluminij koji su godinama u antifrizu su recept za probleme, a on se ovog časa zvao - iščupan navoj kučišta leptira usisa  :thumb_down:.

Opet moram dijelove odnijeti kod tokara koji ima gužvu, slijedi čekanje nekoliko dana dok ne izradi novi priključak od mesinga te nareže novi navoj na kučište leptira.

[Limit reached][Limit reached]

[Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 30.12.2018, 15:57:29
Dok čekam tokara, prihvatio sam se sirena. Imam ih dvije, ali niti jedna ne radi, a instalacija je u redu.

Raspitao sam se i one bi se trebale dati otvoriti i popraviti.

Prvo otvaranje jedne, 8 vijaka koji drže poklopac

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Metalna membrana s donje strane ima metalne komade koji su pod utjecajem zavojnice u donjem dijelu sirene.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Kako struja prolazi, otvaraju se i zatvaraju svojevrsne "platine" te uzrokuju visokofrekventno pomicanje membrane koje doživljavamo kao zvuk.

Stajanje uzrokuje probleme, pa su se pokretni dijelovi zapekli i sirena ne proizvodi nikakav zvuk. Slijedi čiščenje svih površina, te rastavljanje mehanizma "platina" i čiščenje kontakata.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Ispitivanje instrumentom pokazuje da sada struja prolazi kroz sirenu, a praktično ispitivanje uz pomoć baterije nas uveseljeva prodornim zvukom   :icon_mrgreen:

Sada je vrijeme za drugu sirenu. Nakon raskapanja ona ne pruža tako lijepi pogled; unutrašnjost je puna korozije  :icon_no:


[Limit reached][Limit reached]

Slijedi ponovno ista procedura, čiščenje svih površina i kontakata...

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

I na kraju praktična (uspješna) proba

[Limit reached]

Nakon uređenja slijedi montaža na vozila i spajanje na instalaciju. Nakon davanja kontakta sirene ne samo da sviraju, nego ne žele prestati   :misli:

Ponovno kontroliramo sirene, one su u redu, kontroliramo instalaciju do njih, i ona je u redu. Gledamo električnu shemu i vidimo da releja nema, a ring na volanu ih uključuje.

Skidamo volan, "pjesma" i dalje traje . Skidamo glavčinu ("nabu")  i odjednom tišina...

Nakon isprobavanja, proučavanja i isprobavanja, shvatili smo u čemu je problem. Naime glavčina ima s donje strane dva limena kružna kontakta preko kojih ring dobiva napon za sirene. Ručica mjenjača brzina koja se nalazi na stubu upravljača ima problem s osiguračem koji ima previše zračnosti. Odnosno, meni se čini da cijeli sklop ručice mjenjača ima previše zračnost, a slijedom toga ručica dodiruje limene kontakte na nabi i stvara kratki spoj koji uključuje sirene.

[Limit reached]

Problem smo privremeno riješili podbacivanjem pločice pod glavčinu koja spriječava kontakt između ručice mjenjača i kontakata sirene.

Trebati će sve to raskopati i zamijeniti sve istrošene dijelove, te tako smanjiti zračnost mehanizma.

Sada mi je jasno i zbog čega mi je poluga zapinjala kod ubacivanja u mod za vožnju, osigurač je zapinjao.

Čekam tokara, da uredi kučište leptira da ga montiram, spojim crijevo antifriza, nalijem antifriz i startam motor.


Treba ga i dalje voziti, a to sada nije moguće. Po preporuci sam nabavio ovaj aditiv za čiščenje sustava ubrizgavanja goriva koji bi trebao smanjiti probleme u tom dijelu motora.


[Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 30.12.2018, 16:03:59
Dok sam čekao da tokar uhvati moj dio za popravak, uspio sam pronaći na ebayu originalne NOS (new old stock) Bosch dijelove, platine i razvodnu kapu.

Sigurno bi moglo zatrebati ubuduće, a toga više neće biti na svakom koraku. Još tražim razvodnu ruku, bobinu i kablove.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Jučer sam podigao 3D naljepnice koje će "fingirati" Mercedes znak u sredinu volana koji moram "izmisliti". Nije najidealnije riješenje, ali je sigurno bolje od ovog crnog znaka. Osim toga trebati će izraditi i neku čvrstu plastičnu ili metalna podloga za nju, jer je naljepnica mekana.

[Limit reached][Limit reached]

Dogovorio sam posudbu jednog originalnog volana, koji ću odnijeti tokaru da istokari središnji dio volana, a koji će onda tapetar obući u bijelu kožu ili skaj, te zalijepiti ovaj znak u sredinu.

Nadam se da će to dobro izgledati, a ako neće, tražiti ćemo drugo riješenje.


U međuvremenu me nazvao tokar da je uredio nastavak za crijevo vode na kučištu leptira usisa (narezivanje novog navoja u kučištu i izrada novog nastavka za crijevo vode), pa sam ga odmah danas ujutro pripremio za ugradnju.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Slijedi ugradnja kučišta leptira, poklopca filtera zraka, spajanje crijeva vode i podtlaka te ulijevanje antifriza i konačno je auto spreman za ponovni start nakon 10 dana.

Motor je upalio od prve, bez dodavanja gasa i radi poprilično mirnije nego prije. Svaki dan je sve bolje i bolje.

Morao sam još malo dotegnuti neka crijeva, pa čekam da se motor zagrije na radnu temperaturu.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Kada se motor zagrijao, otišao sam na vožnju, jer moram potrošiti ovo gorivo s aditivom. Motor u vožnji bolje prima gaa, no kočnica je još uvijek tvrda kao kamen, ali auto se vozi sve bolje i bolje.

Priredio mi je malo horora...ugasio se na pružnom prijelazu, ali smo se izvukli.

Slijedećih sat vremena sam vozio auto slabo prometnim lokalnim cestama. Padala je sitna kiša, brisači brišu smiješno malo površinu, te se nakon gašenja na vraćaju u donji položaj. Zbog vlage u zraku se vjetrobran magli, a ventilacija ne radi kako treba. Privikavamo se jedan na drugog, a sitna kišica je u međuvremenu prestala, čak se i sunce pojavilo.

Izgleda da ovaj aditivi stvarno jako dobro djeluje, jer auto sasvim fino ide.

Pomalo sam povećavao brzinu, 40, 60 i konačno 80 milja na sat, što je zakonskih 128 km/h na autoputu.


[Limit reached][Limit reached]

Bilo bi lijepo kada bih imao još jednu brzinu u automatskom mjenjaču. Diferencijal se čuje, ali samo pri manjim brzinama, no lupka staklo na brzinomjeru, jer se odlijepilo od kučišta.

Nakon današnji prijeđenih 30-40 km sam zadovoljan.

Nakon povratka u "bazu" slijedi kontrola motora, nigdje ništa ne curi. Malo smo podešavali ler gas (previsok je).

Sutra nastavljam dok ne potrošim benzin s aditivom.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 30.12.2018, 16:05:35
U međuvremenu motor radi sve bolje, a ove vožnje mu definitivno gode, pa se prebacujemo na slijedeću, završnu fazu radova potrebnih za tehnički pregled i registraciju.

Obzirom da mi je bila pukla sajla za otvarane haube, dao sam raditi novu, a kako vožnja s otključanom haubom i nije nešto preporučljivo, red je da to riješim.

U putničkom prostoru sam montirao ručicu...

[Limit reached]

...a sajlu sam proveo kroz motorni prostor do same bravice

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

No, nije sve baš prošlo glatko. Sajle je ipak malo preduga (cca 10 mm) pa sam ju morao malo modificirati s graničnikom kako bi ju mogao pravilno montirati i podesiti.

Kako Mercedes ima masku hladnjaka kao dio haube, nisam se želio dovesti u situaciju da zaključam haubu i ne mogu je više otvoriti, stoga sam skinuo masku .

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Probao sam nekoliko puta otvaranje i zatvaranje haube i sve je bilo kako treba, pa sam mogao ponovno montirati masku.

[Limit reached][Limit reached]

Neki vijci su nedostajali, svi su bili hrđavi i različitih dimenzija, pa sam kupio nove .

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

I to je to...

[Limit reached][Limit reached]

Prije praznika sam vratio auto u svoju garažu i konačno ga oprao, jer je bio nekoliko tjedana vani, te dogovorio termine kod Lastovčića (nešto brunda i vibrira na sredini ispuha) i majstora Mateja za završno podešavanje.

Konačno sam napravio krug autom s svojom suprugom. Ona ga još nije čula kako radi, niti se vozila u njemu!

"Obojica" smo dobili zeleno svjetlo pa nastavljamo dalje s radovima   :icon_mrgreen:

E da, kako naše svako vozilo dobiva ime, tako ga je konačno dobio i Mercedes.

Obzirom da je stigao iz SAD-a, a isti takav automobil je imao i Elvis (čak je i originalna boja bila ista kao kod našeg automobila, tamnocrvena 542, koja je kasnije zamijenjena ovo predivnom plavom metalik bojom, a prodaje  se za tričavih 139.900 dolara! https://www.ebay.com/motors/blog/elvis-1971-mercedes-benz-280sl/ (https://www.ebay.com/motors/blog/elvis-1971-mercedes-benz-280sl/)), dobio je ime po njemu  :thmbup:

Službeno krštenje će biti za koji tjedan, ali ime je tu.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 30.12.2018, 16:20:35
Nakon praznika sam podigao probne pločice i otišao do Lastovčića. To mu je bila prva vožnja autoputem i sasvim solidno se snašao  :icon_wink:

[Limit reached]

Prvo me prestigao jedan kiper (voze 90 km/h), a kada se motor fino zagrijao uhvatio sam žustri tempo zagrebačke obilaznice i bez problema stigao do Svete Nedelje.

Majstori su auto navezli na navoz i pregledali ispušni sustav koji sam radio kod njih prije mjesec dana. Obzirom da je tada automobil ispušta raznorazne zvukove, nije se moglo u potpunosti ga ispitati. U međuvremenu smo auto umirili i radi tiho, pa su se sada počeli pojavljivati zvukovi koji se prije nisu čuli. Na sredini automobila, na mjestu gdje se spajaju prednje i stražnje ispušne cijevi, obujmica nie pokrivala mjesto spoja prednjih i stražnjih ispušnih cijevi, pa je ispuh malo "žuborio", a i čulo se nekakvo lupkanje.

[Limit reached]

Locirana su dva problema:
- obujmicu je trebalo drugačije montirati kako bi bolje prekrivala mjesto spoja cijevi
- mehanizam sajle ručne kočnice ima na sredini podnice jedan klizač koji je bio suh i proizvodio je zvuk klepetanja.

Majstor je riješio obujmicu ispuha, te podmazao mehanizam sajle i nakon toga se ispuh potpuno utišao i sada "mrmolji" zvukom tipičnog Mercedes "šestaka"  :cool:

Nakon toga, slijedi vožnja od Jankomira do Gajnica u vrijeme najveće gužve, što smo Elvis i ja sasvim solidno savladali, te smo stigli do majstora Mateja.

[Limit reached]

Majstor nije imao preveliku gužvu pa smo odmah napravili probnu vožnju. On pozna taj automobil odranije i zna da je motor dobar.

Suvereno je napravio par km kroz kvart (puno sigurnije vozi od mene, ja još ispitujem granice mehanike) i zaključio.
- auto ide sasvim fino
- automatski mjenjač mijenja brzine "kao putar". Kickdown radi kako treba.
- ima previsoki ler gas
- treba podesiti ventile i paljenje
- treba pregledati donji postro radi lupkanja. Planiram promijeniti amortizere, a reparaciju prednjeg i stražnjeg mosta ostaviti za jesen i zimu.
- najveći problem je zujanje, vrlo vjerojatno u diferencijalu, koje se porastom brzine gubi. Pretpostavlja da je riječ o ležaju u diferencijalu jer sam ja zamijenio ležajeve kotača.
- plavi dim koji se pojavljuje kod oduzimanja gasa, je vrlo vjerojatno posljedica dugogodišneg stajanja i gumica ventila koje su time oštećene

Dogovorili smo se da će auto odmah uzeti u rad i napraviti sve što može, te predložiti daljnje radove, jer on ima više znanja iskustva od mene u tome.

Čak je rekao da će moći riješiti probleme s elektrikom (rasvjeta, tabla, paljenje), a ako treba pozvati će majstora Drageca da napravi što treba.

Vrlo sam zadovoljan razvojem događaja i nadam se da će se i ostatak priče odvijati u sličnom tonu  :klanjase:

Zbog ograničenja budžeta neću sada reparirati aluminijske felge, ali nove gume moram kupiti jer ove nisu adekvatne. 

Do sada sam imao dosta sreće s mehaničkim dijelom priče. Kada to riješim, prebacujem se na estetiku, da vidim što se može napraviti po pitanju interijera i vanjskog izgleda .

U unutrašnjosti nedostaje dosta stvari koje prvo treba nabaviti pa tek onda urediti. Stropne lampe, štitnici sunca, obloga table, sredina volana, sve drvo, središnja konzola, tepisi.

U pregovorima sam oko originalnih tepiha koje bih iskoristio kao matricu za nove, jer ovo što je imam nisu tepisi nego tepih koji je zalijepljen za pod vozila u jednom komadu   :icon_no:

A za vanjski izgled...ne znam niti sam. U dogovoru s lakirerom ću vidjeti kako da učinimo manje upadljivim ovih nekoliko mjesta gdje se lak uljuštio, prije svega s gornje strane prednjeg desnog blatobrana (tu je nekada bio desni retrovizor), oko vjetrobranskog stakla, stražnjih lampi...ima toga podosta...

Najveći problem mi je činjenica da znam da automobil neće biti u ovoj boji izvana, a niti interijer neće biti ovakav, a moram ovo nekako urediti jer ne izgleda lijepo.

Izvorni plan predviđa sređivane mehanike vozila i korištenje godinu-dvije dana, te nakon toga donošenje konačne odluke o ulasku u kompletno sređivanje limarije, lakiranja, te novog interijera.

No do tada bi ovo postojeće stanje trebalo ipak vizualno...pa recimo bar "upristojiti"   :icon_mrgreen:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 30.12.2018, 16:26:41
Majstor Matej je sredio prilično toga na automobilu. Mirnije i tiše radi (možda malo pretiho, malo mi je ler slab), radi mi brojač kilometar, odnosno milja, imam i rasvjetu instrumenata. Ventilator u kabini ne radi, ali za to treba raskopati cijelu tablu pa to odgađam.

Osvijetljenje tablice, prtljažnika i stražnje desno gabaritno mora se urediti instalcijski, jer ima prekida žica, pa ću to sam ili će to električar.

Poluga mjenjača ima puno manje slobodnog hoda. Pregledao je cijeli donji postroj, te ga podmazao i kaže da se može ovako voziti bez problema. Odlučili smo se da ćemo preko zime sređivati mostove, pa ćemo tada riješiti i problem ulaznog ležaja diferencijala koji se čuje.Zamjena guma je obavezna i na tome radim. Problem su posebne dimenzije 205/70 R 14, kojih baš nema svagdje po normalnim cijenama.


U međuvremenu sam se malo vozio na probnim pločicama. Uglavnom, otvorena cesta je sasvim OK, ali grad baš i ne. Ima problema sa ler gasom, pa sam morao ponovno do majstora Mateja.

On se više od sat vremena bavio samo podešavanjem polužja gasa i omjera goriva i zraka i uspio ga podesiti da radi puno bolje, odnosno da se više ne gasi na semaforu kada je u brzini. Problem je u ventilima u automatskom mjenjaču koji ne šalju signal solenoidu da pojača gas svaki puta kada se poluga mjenjača prebaci u brzinu, pa onda motor nema dovoljno gasa da bi radio na miru kako treba. Uspio je postići kompromis dok ne riješimo taj problem.

Platio sam osiguranje i pokušao registrirati automobil, no naletio sam na zid administracije i čini mi se da ću se slijedećih tjedana, a možda i mjeseci baviti samo time   :thumb_down:

Dakle, ja ne bih vozio želio registrirati na PV registracijske pločice, a zakonodovac me tjera na to. Problem je u tome što je moje vozilo uveženo 2009.godine iz USA, i tada su plaćena sva davanja prema državi, prema važećim zakonima i propisima. Tada nije bilo PV pločica.

U međuvremenu se zakon promijenio, a sam postao vlasnik vozila 2017. godine i sada bih trebao na proceduru za dobivanja certifikata od HOS, pa onda bez problema registrirati vozilo. Ja pokušavam to napraviti s običnim pločicama, no navodno je problem potvrda o izuzeću od homologacije u kojoj se navodi da je vozilo uvezeno kao starodobno, te se slijedom toga mora kao takvo i registrirati, a to je jedino moguće na PV pločice.

Potražiti ću tumačenja u Ministarstvu prometa, nadam se da ću nešto saznati. Znam da postoje vlasnici koji su to uspijeli, ali ne znam ni za koga tko ima baš ovakvu situaciju kao ja. Uvoz iz USA, i to prije nekoliko godina.

Mislim da će se ova trakavica nastaviti, ali možda u nekoj posebnoj temi  :heat:


Originalna registracija pločica iz Kalifornije ide na zid, a na autu su trenutno probne pločice.

[Limit reached][Limit reached]

Imam jedan kalendar s oldtimerima i ima jedna 108-ica u njemu, kao i ideja za stil oblačenja s početka 70-ih godina 

[Limit reached]

Napravili smo vožnju od Velike Gorice preko Posavine, desnom obalom rijeke Save do Siska gdje smo popili kavu. Nemam desnog retrovizora (a niti lijevi nije čudo preglednosti) pa se malo privikavam na dimenzije, pogotovo kod mimoilaženja s traktorima na uskoj cesti koja ide Savskim nasipom.

[Limit reached]

Auto grije unutrašnjost, i to poprilično. Temperatura dolazi od prostora motora, a obzirom da ne radi ventilator, jedini način za rashlađivanje su vrlo učinkoviti leptiri, no oni sa sobom povlače rizik od propuha.

Tek kada sredimo klimu će biti ugodno ljeti.   
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: ib - 30.12.2018, 17:22:25
Lijepo  :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 31.12.2018, 10:28:03
A što se tiče klime, kako su mehaničarski radovi u motornom prostoru gotovi (barem za sada), vrijeme je da se uredi klima uređaj. Bio sam kod majstora, te je isprobao sva crijeva, i napravio uzorke koje sam odnio u VEP hidrauliku kako bi mi izradili  nova crijeva. Moram još riješiti odvod kondenzata iz putničkog prostora (nema crijeva, pa bi kapalo na suvozački tepih), te doraditi i lakirati nosač isušivača i to bi bilo to.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Pronašao sam i neke dijelove:

Rešetka prednjeg otvora zvučnika s gornje strane instrumentalne table (nemam ga uopće)

[Limit reached]

EU svijetlo tablice koje je smješteno u stražnji branik i svitli odozdo na tablicu, za razliku od USA modlea koja su smještena u stražnji vezni lim i svijetle bočno na tablicu. Kako ja mislim vozilo preurediti na EU specifikaciju (rasvjeta, instrumenti), ovo će mi trebati.

[Limit reached]

Dobio sam i uzorke originalnih tepiha, prema kojima ću iskorijiti svoje zamjenske jer ja ih u stvari nemam, nego imam zalijepljen tepison u jednom komadu po cijelom podu  :thumb_down:

[Limit reached]

Vidljiva je razlika u boji i tkanju originalnih i ovih od poznate njemačke firme KHM

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]
Tražio sam kod ans adekvatnu zamjenu, ali nema niti približno slične kombinacije, pa sam u dogovoru s majstorom tapetarom odlučio da ćemo to i ovako privremeno riješenje riješiti drugačije. U auto će ići novi tepisi, slične boja kao i sadašnji i u svakom slučaju će izgledati bolje nego prije. Završna verzija će biti tek za koju godinu kada definiramo boju vozila i interijera.


Uspio sam nabaviti i još jedan volan pa sada mogu tokaru odnijeti sve što trebam za izradu novog središta volana (volan, uzorke sredine volana, kožu, skaj, spužvicu i znak Mercedesa). On bi trebao istokariti bazu koju će majstor pretapecirati.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Dogovorio sam i termin kod lakirera kako bi sanirali mjesta na kojima se vidi korozija, jer su mi u stanici za tehnički pregled rekli da toga ne smije biti, bez obzira što ja to planiram srediti, ali kasnije.

To će biti prilika da skinem tepihe dok je auto kod majstora lakirera.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 31.12.2018, 10:30:18
Inače, automobil je izgleda pravi "lovac pogleda"  :lol:

Kada sam prvi puta došao na naplatne kućice na autoputu, cijela smjena je izašla van i fotografirala se s automobilom   :thumb_up:

Dobio sam kompliment da vozim "baš cool auto"  :icon_mrgreen:

Bio sam u velikoj Gorici u dvije firme  (Lageros i CIAK) u kojima sam kupovao dijelove, pa sam im došao pokazati auto, da vide gdje su to "završili" dijelovi koje su mi prodali. Čim sa ušao u dvorište, svi su prekinuli su s radom i izašli razgledati automobil, čak i gospođe iz računovodstva  :icon_mrhappy:

Ja sam im morao naravno sve ispričati o automobilu, ali nije mi bilo teško  :icon_smile:

Kada sam se vraćao kući, prestizao me jedan motorista. Jedno vrijeme je vozio paralelno sa mnom i gledao automobil te me pozdravio  podignutim palcem  :thumb_up:

Jedna pod stvari koja mi se sviđa u ovome hobiju je upravo to pozitivno ozračje (barem za sada) koje u ljudima budi pogled na te naše "stare kante"   :icon_wink:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 31.12.2018, 17:17:47
Jučer sam predao volan tokaru u ruke, pa ćemo vidjeti kakva će biti krajnji rezultat za tjedan dva (rekao je da ga ne požurujem).

Za to vrijeme sam se pozabavio štitnicima sunca. Naime, izgubili su svoju formu, pogotovo lijevi, i strašno su prljavi, nemogu ih ničime oprati. Na ebayu su i rabljeni prilično skupi, i ne znam kakvi su dok mi ne stignu, a one koje sam našao u Hr su skoro pa isti kao i moji.

Znači ostaju mi dva riješenja:
- kupovina novog (cca 80-90 eura s shipingom)
- pokušati srediti moje

Obzirom da su tako loši da u auto tako i tako više ne idu, odlučio sam ih pokušati srediti, pa ako uspije OK, a ako ne tražiti ću jako dobre rabljene ili čak nove.

Štitnici su od neke plastične mase kojoj formu određuje žičani okvir, i sve skupa "na hrpi" drži navlaka od plastike koje je termozataljena sa svih strana.

Uzeo sam lošiji štitnik, koji u rukama izgleda kao ispuhana vreća i skalpelom ga otvorio na jednoj strani.

[Limit reached]

Vidi se okvir od korodirane metalne žice, ali ispune uopće nije bilo.

[Limit reached]

Skinuo sam vijak koji fiksira držač štitnika te otvorio navlaku štitnika skroz.

[Limit reached][Limit reached]

Dakle, "unutra" ima žičani okvir koji je potpuno korodirao, te neka "masa" kao vlažan smrdljivi pijesak koji je nekada bio unutrašnja forma.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Žicu sam očistio četkom, ispunu pomeo u smeće, a "navlaku" oprao iznutra da imam kroj za popravak.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Pada mi na pamet oblikavati ispunu od stirodura debljine 2 cm, ali nemam onu spravu s vrućom žicom kako bih ga lijepo oblikovao. Morati ću se snaći s skalpelom, turpijicom i brusnim papirom, pa kako ispadne. Ne znam niti kako ću ovaj žičani okvir "utopiti" u stirodur, jer je blago zakrivljen prema obliku krova.

Budem vidio s svojim tapetarom što on misli o toj ideji.

Ako uzmemo neku šperploču kao osnovu, pa na nju neku spužvu, opet ostaje problem zakrivljenja na jednom kraju.

[Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 31.12.2018, 17:23:54
Danas sam otvorio ovaj štitnik sunca koji je u boljem stanju da vidim kako on izgleda.

[Limit reached][Limit reached]

Metalni okvir je između dva sloja neke spužvice, čak je i u nekom djelomičnom džepu.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Uzeo sam komad otpadnog stiridura od 2 cm i skalpelom izrezao osnovni oblik, čisto radi eksperimenta.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Sasvim solidno može poslužiti što se tiče materijala. Dovoljno je čvrst i debeo.

Skalpelom, turpijom i brusnim papirom sam tada obradio rubove kako bi ga prisličio originalnoj ispuni.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]
Jako sam zadovoljan kako je ispalo nakon samo 15 minuta rada. Uz malo spretnosti moglo bi se napraviti prava replika...ali...sa stiridurom sam riješio ispunu, ali ostaje problem kako to pričvrstiti u automobil. Za to se mora koristiti metalna konstrukcija, a za nju nema mjesta. Ili bih ju morao zagrijati i nekako "utopiti" u stiridur, ili bih trebao iskoristiti stiridur od 1 cm (ne znam jel ima tako tanki) i napraviti dva komada između kojih bih ubacio vrući metalni dio.

Možda bi to nekako i ispalo, ali ostaje  pitanje onog zaobljenja.

Ispada da je ovaj dio poprilično zahtjevan za obnovu.

Jedan tapetar me tražio 600 kn za oba, a na ebayu sam pronašao nove od Minike (zamjenske iz Turske) za cca 80 eura s shipingom.

Budem vidio što ću na kraju s time riješiti.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 31.12.2018, 17:38:38
Prebacio sam se na prtljažnik, s njim neće biti toliko posla, a i lakše se učiti na njemu nego na interijeru  :blush2:

To je u principu goli lim svuda naokolo, ispod bunkera je rezervar, s desne strane rezervna guma i dizalica, a s unutrašnje strane veznog lima ključ za kotače. Kako vidite, kod mene je sve uglavnom goli lim, jer mi nedostaje dosta toga i to tako ne može ostati.

Središnji dio poda - plan je nabaviti originalnu gumenu oblogu radi izvornosti izgleda, ali na nju staviti skrojen tepih

[Limit reached]

Stražnji dio prtljažnika/naslon stražnje klupe - goli lim obložiti tepihom

[Limit reached]

Hauba - možda obložiti tepihom, ako ne bude preteška u tom slučaju. Na njoj je prekidač i svijetlo bunkera koje sada ne radi, pa i to moram urediti.

[Limit reached]

Desna strana prtljažnika - u njoj se nalazi posuda za sakupljanje para oduška goriva (treba urediti crijeva i priključke), rezervna guma (koju još nemam), te dizalica (koju također još nemam). Plan je napraviti konstrukciju koju bih obložio tepihom tako da taj dio bude sakriven od očiju. Nešto slično ima Mercedes 600 s desne strane prtljažnika.

[Limit reached]

Ovako to izgleda kod Mercedesa 600

[Limit reached][Limit reached]

Lijeva strana prtljažnika - to je prazna limena kadica koja ima na dnu korozije i ispucalu zaštitu koju moram očistiti i ukloniti, te staviti gumeni čep s ispustom. Na dno bih stavio neku oblogu i napravio konstrukciju s poklopcem u razini poda  prtljažnika koja bi mogla biti spremište za prvu pomoć, trokut, nešto alata i slično.

[Limit reached]

Unutrašnja strana veznog lima - Na njoj su stražnje lampe i osvijetljenje tablice (koje ne radi jer je žica u prekidu), ključ za kotače kojeg nemam, te servisni otvori za lampe. Obložio bih ga tepihom, kako mi prtljaga ne bi udarala u goli lim kod ubrzavanja vozila.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Na podu prtljažnika  i u lijevoj kadici u originalu se nalazi samo ovakva tanka gumena obloga, koja ja naravno nemam, osim ovog malog komadića. Dok ju ne nabavim (kako bih poštivao originalni izgled) obložiti ću prtljažnik s tepihom kakav će biti i u kabini.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Lijeva i desna strana prtljažnika je obložena jednim...čudnim materijalom. Izgleda kao papirnati lesonit s tankim slojem spužvice. Oblikovan je da odgovara unutrašnjoj strani stražnjih blatobrana, tako da se ne vidi goli lim u prtljažniku.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

S vremenom se taj materijal oštetio i na desnoj strani je još nekako u komadu, ali na lijevoj je potpuno ispucao i sasvim se savinuo.

Dok ne nađem originalne (nove ili dobre rabljene komade) moram nekako riješiti problem obloga prtljažnika, pa bih trebao pronaći nekakvu približnu zamjenu za taj materijal.

I na kraju ostaje brtva poklopca prtljažnika koja je dosta loša, na jednom mjestu je čak nedostaje jedan komad, ali za sada vlaga ne prodire u prtljažnik. Volio bih ju promijeniti, pa ću vidjeti kako stoje stvari s njom.

[Limit reached]
Korozija oko otvora stražnjih lampi, te lakiranje gornjeg dijela veznog lima (oštećenja od utovara prtljage) će biti radovi vezani za lakirera, pa će biti objašnjeni kasnije.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 01.01.2019, 15:00:58
Noćna mora svakog vlasnika - lokva ulja na podu   :icon_eek:

Motor je uglavnom suh, primijetio sam na jednom mjestu da slini servo ulje, tražim da li je u pitanju servo pumpa (reparirana je), ili neki priključak crijeva, ali to su 1-2 kapi na dan.

[Limit reached]

Također sam vidio da kaplje antifriz ispod remenice na radilici, pa pretpostavljam da je u pitanju vodena puma (nova puma i nova brtva), ali to je 3-4 kapi na dan.

[Limit reached]

No, ovo nije dobar znak - ulje iz automatskog mjenjača, i to nakon 2-3 dana, lokva od skoro 1 m2.

[Limit reached]

Nema druge nego podići auto da vidim o čemu je riječ.

[Limit reached]

Lijepo se vidi da kaplje na spoju vodilice šipke za kontrolu ulja. I to kaplje 1 kap na minutu, znači 1440 kapi na dan, što nikako nije dobro.

[Limit reached]

Obrisao sam priključak i pokušao ga dotegnuti mada znam da sam promijenio brtve kada sam mijenjao ulje i filter ulja. Bez problema sam ga dotegnuo   :misli: :icon_no:

Odmah sam se sjetio mogućeg uzroka problema. Prvo, ulje sam mijenjao prije godinu dana, a motor je startan tek prije mjesec dva i tek tada se pošteno zagrijao, pa je moguće da su brtve malo popustile nakon nekoliko ciklusa grijanja i hlađenja.

Drugo, na usisnoj grani postoji mjesto na kojem se ta vodilica šipke fiksira, no navoj je uništen i još to nisam stigao urediti kod tokara. Obzirom da je vodilica dugačka 1 metar a jedino mjesto na kojem je sada fiksirana je ovo sasvim dolje na karteru mjenjača, sigurno su vibracije doprinijele tome da spoj popusti i počne kapati.

[Limit reached]

Dokaz tome je da nakon brisanja i dotezanja u toku cijelog dana više nije kapnula niti jedna od dotašnjih 1440 kapi ulja   :thumb_up:

[Limit reached]

Ostaje trag lokve na podu koji treba oprati...

[Limit reached]

i nadolijati ulja u mjenjač (ovo je iscurilo za 1 dan, skoro 0,1 lit)

[Limit reached]

Kada sam već bio ispod auto bacio sam pogled na ispušni sustav, savim lijepo izgleda.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

U motornom prostoru je sve kako treba. Nosač za isušivač klima uređaja ću moratiu doraditi tako da se fiksira na dva, a ne samo jedan vijak, kako bi bio stabilniji. Nakon toga ga moram lakirati i do tada će već i crijeva klime biti gotova.

[Limit reached][Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 01.01.2019, 15:07:07
Već sam puno puta spomenuo kako se na ovome autu fokusiram na mehaniku, a estetika će ostati za kraj.

Inma više razloga za to, u mehaniku se najviše razumijem, ako riješim mehaniku auto od nepokretnog predmeta postaje pokretno vozilo. S estetikom će na ovome automobilu biti jako puno posla, što će zahtijevati jako puno vremena, a posljedično i jako puno novaca.

Prvo, nije kompletan, drugo, jako je loše lakiran, treće, interijer je u jako lošem (i k tome u nekompletnom) i "zbrljanom" stanju.

Kako je prvi dio mehaničkog obima posla završen (motor, prijenos, kočnice), a drugi dio (donji postroj) ću raditi kasnije, tokom zime, došlo je vrijeme za estetiku.

Izvana moram urediti nekoliko mjesta na kojima se pojavljuje korozija (to mi su i na tehničkom pregledu rekli), ali lakiranje vozila ne dolazi u obzir, jer ga za to moram cijelog raskopati kako bi se taj posao napravio kako treba. Za to sada nemam znanja, vremena, dijelova i novca, a i još nisam odlučio da li će se uopće isplatiti na ovome vozilu. Prvo ga želim voziti godinu-dvije, i ako budem zadovoljan ( s njim i s samim sobom) idemo na kompletnu obnovu (restauracija je možda ipak preteška riječ, ipak nemam neograničen budžet). 

Kako će se ta mjesta urediti, reći će mi lakirer, no prije toga moram automobil pripremiti.

Što se tiče interijera, tu je priča još kompleksnija.

Instumentalnu tablu treba kompletno raskopati, i obnoviti ventilaciju, instalaciu, urediti instrumente, drvene i kromirane panele, te samu oblogu table. To je komplicirano, dugotrajno i skupo i odgađam to za zimu, ili čak kasnije.

Ostatak unutrašnjosti sam podijeli na tri "zone":

Gornju - obloga krova

Srednju - sjedala

Donju - podovi i tepisi

Vrata - su također dio interijera, elektro-mehanički dio (brave, podizači prozora) sam uredio, ostaju brtve, te unutrašnji paneli.
Za sada ostaju idu na čekanje, dok ne riješim ove tri "zone".

Prtljažnik - je najjednostavniji i na njemu ću isprobavati ideje i riješenja, ali imati će i on dosta posla. Pokušati ću ga gurati paralelno.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 01.01.2019, 18:48:19
Pa onda krećemo  :bravoo:

Gornja zona - obloga krova

- treba ju zamijeniti, ali za to treba vaditi stakla, a to ne planiram, pa za sada ostaje gdje je.
 
Na nekim mjestima je oštećena i požutjela, rukohvati su požutjeli, niti jedna od 4 stropne lampe nije ispravna, štitnici sunca su koma, unutrašnji retrovizor je ofucan.
 
U dogovoru s kumom koja ima kemijsku čistionicu i bavila se bojanjem kože ću vidjeti da li bi je mogao očistiti (i kako) te eventualno osvježiti bojom. Rukohvate sam oprao 10 puta ali pomoći nema. Lampe moram kupiti, vrlo vjerojatno rabljene, instalacija do njih izgleda uredno, u štinike sunce riješavam (sve sam bliži ideji o kupovini novih).

Uglavnom, što se tiče gornje zone, biti ću pametniji nakon razgovora s kumom  :blink:


[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Srednja zona - sjedala

- koža na sjedalima je ispucala pa smo ju prekrili s presvlakama koje su vizualni kompromis. Konstrukcija i ispuna prednjih sjedala je jako loša i možda čaka nabavim druga. Kako još nismo odlučili koja će biti završna boja vozila, ne znamo niti kakva će biti boja interijera pa ostavljjamo sjedala za kraj. Sada izgledaju bolje nego prije i biti će jedno (duže) vrijeme tako.

Planiram nabaviti automatske sigornosne pojaseva za prednja sjedala i vrlo vjerojatno obične straga, te naslone za ruku za prednja sjedala, te naslone za glavu za stražnju klupu.

Sjedala će puno koštati, planiramo kožu i tu ne bi smjelo biti previše kompromisa.


Stanje prije

[Limit reached][Limit reached]


Stanje sada

[Limit reached][Limit reached]


Željeno stanje :moli:

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]


Donja zona - tepisi

- planiramo sve ovo što je sada u autu izvaditi i baciti te nakon uvida i sanacije podova, staviti neku termo/zvučnu oblogu i nove tepihe. To vrlo vjerojatno neće biti završna verzija tepiha, nego privremeno riješenje, pa neće biti skupi, ali poslužiti će kao dobra vježba, za kasnije radove i završnu verziju. Nabavio sam uzorke tepiha s istog auta kao mojeg i s time krećem u slikovni opis radova.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 01.01.2019, 20:04:22
Mičem tepih na stražnjoj polici. On će biti od novog uzorka tepiha, a lajsna pod stražnjim staklom će biti obučena kasnije u završnu verziju boje kože za koju se odlučimo.

Kada dođe muzika na redu, nabaviti ću i zvučnike, jer su u originalnoj specifikaciji opreme bili.

[Limit reached][Limit reached]

Mičem stražnju klupu...

[Limit reached]

...te nekakvu zvučnu oblogu debelu 2 cm koja je bila ispod sjedećeg dijela klupe. Ostatke te obloge i lijepila čistim špahtlom i žičanom četkom i odmah usisavam.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Prostor za noge stražnjih putnika, tzv "kadice" su pretrpane tepisima, oblogama, spužvama ...Postoje 4 sloja, tako da je nemoguće gurnuti stopala pod prednja sjedala  :down:

Prvo vadim tepihe, koji s donje strane imaju zalijepljenu 4 cm debelu spužvu.

[Limit reached]

Onda "prodirem" u dubinu šlampavo iskrojene podne obloge od tepisona, filca, spužve i nekakve plastično-gumirane obloge.

Krećem od stražnje lijeve koja je mokra jer se od nekuda slijeva voda u kadicu i pretvara ju u bazenčić.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Slijedi demontaža dugačke plastične lajsne na pragu koja skriva završetak tepiha i električne istalacije. Bilo bi lijepo i nju zamijeniti, ali mislim da se ne proizvodi i da ju je teško nabaviti, osim rabljenu. Uz tu lajsnu postoji i gumena obloga praga koju je moguće nabaviti i koje ću zamijeniti. Ispod te lajsne, s gornje strane vanjskog praga vidljivi su tragovi korozije.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: dado-ka - 01.01.2019, 21:11:58
Bilo bi baš lijepo da si ispod tih tepiha naletio na kakvu lovu ili zlato bar.  :lova: :lova: :lova:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: zendra 44 - 02.01.2019, 09:51:34
Kakva volja i strpljenje za detalje, svaka čast! :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 02.01.2019, 17:44:23
Selim se na suvozački dio poda.

Mićem tepih koji s donje strane ima zalijepljenu pjenastu profiliranu oblogu kako bi pravilno nasjeo na plastični kanal za ventilaciju koji vodi ispod stražnjih sjedala. S desne strane se nalazi vertikalna obloga koja ima na sebi jedini zvučnik koji imam (tri mi fale), a iza nje se nalazi ventilator klima uređaja.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Demontaža instalacijske lajsne...

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

...te sjedala (po 4 vijka za svako sjedalo)

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Mičem sve obloge kako bih došao do poda koje malo vlažan jer slini antifriz iz unutrašnjeg izmjenjivača topline koji je "najnepristupačniji" dio na automobilu jer se prvi montira u tvornici na golu karoseriju.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 02.01.2019, 17:52:34
Skidam i vozački tepih. Situacija je slična kao i kod suvozača, ali ovdje je sve suho.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Skidam preostali obloge poda, sakupila se sasvim prostojna hrpa visoka 80 cm   :icon_no:

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Podovi su sada čisti od tepisona, ono što se vidi je djelomično ispucala bitumenizirana tvornička obloga poda.

Prvo sam špahtlom i četkom očistio ostatke lijepila i podnih obloga s onih površina s kojih sam mogao.

[Limit reached][Limit reached]

"Prava" stvar se krije ispod gumenih obloga pragova. Na 3 od četiri praga s gornje strane su vidljivi tragovi korozije. Nakon upotreba špahtle i žičane četke vide se razmjeri problemi, perforacije, na na manjim površinama. Ovo je posao za limara, tako da će lakirer ipak malo pričekati.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 02.01.2019, 18:27:57
Sada počinje ozbiljniji posao, pa donisim bušilicu s nastavkom žičane četke u nekoliko oblika i dimenzija, kao i brusilicu, usisavač je već tu, još samo fali fen da posušim ovu vlagu koju vidim u stražnjim kadicama.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Krećem s špahtlom i stražnom lijevom kadicom. Bitumenska obloga je potpuno ispucala, ima vode i relativno se lagano skida. Nakon čiščenja i sušenja poda izgleda pristojnije.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Desna stražnja kadica nije tako dobra, to sam vidio i kada sam kupovao automobil. Obloga je također ispucala i lako se skida, ali vlage ima više i debeli sloj korozije, a ispod njega opet perforacije, točno na dijelu ubačenog produžetka od 10 cm kojim se SEL modeli razlikuju od standardnih modela

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Sakupila se puna skinute kanta bitumenmizirane obloge poda.

[Limit reached][Limit reached]

Nastavljam s bušilicom i čistim korozijom napadnuta mjesta na pragovima i podu, a pomažem si i čekićem kojiim ispitujem granice zdravog metala okolo oštećenih dijelova.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]


Nakon bušilice, na redu je brusilica..

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Ja sam svoje napravio, očistio sam koliko sam znao i mogao, sada čekam limara da dođe vidjeti pa da se dogovorimo. Ja ću još čistiti pod od korozije, ali čekam njega da vidim što on misli.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: ib - 02.01.2019, 19:30:51
Bome, dosta hrdje. Stari automobili kad se jos nije pocincavala karoserija...
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Paf - 02.01.2019, 21:43:40
nema odustajanja,to ce Limar povariti par fleka,i onda bitumirati,i to je to...  :thumb_up:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 09.01.2019, 16:00:10
Bio mi je limar u posjeti i rekao da očistim sve ostatke bitumenska mase u "kadicama" straga. On će mi sada riješiti kadice, pragove i prtljažnik, tako da sam miran do trenutka kada idemo u kompletno sređivanje limarije, pa lakiranje.

U međuvremenu planiram voziti auto i raditi na mehanici.


Nakon odlaska majstora slijedi priprema za posao (nemam nadstrešnice, pa sa suncobranom "plešem" oko auta jer je strašno vruće  :sunce:

[Limit reached]

Počinjem čiščenje kadica od ostataka bitumenske zaštite

Putnički prostor

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

pa onda prtljažni prostor lijevo...

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

i desno

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Obloga unutrašnjeg dijela stražnjeg blatobrana, nekakav slojeviti čvrsti papir/karton s slojem spužvice. I to bih zamijenio kada pronađem materijal

[Limit reached][Limit reached]

Donji rub prednjeg veznog lima je oštećen od nasjedanja na rubne kamenove, pokušao sam ga malo izravnati, ali je prečvrst. Mogu samo nešto korozije očistiti i reći limaru da ga bar donekle izravna, koliko može.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Sada su na redu donji rubovi vrata

Vozačka su dosta dobra. Zanemarite stanje gumenih brtve one su svakako za zamijenu.

[Limit reached]

Suvozačka su malo lošija

[Limit reached]

Stražnja desna su malo bolja

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

i "šećer" za kraj, stražnje lijeva koja su najlošija  :thumb_down:
Posljedica je to začepljenih rupa u donjem dijelu kroz koja ne može otjecati vodu koju puste (loše) brtve stakla  :icon_no:

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Ponešto oštećenja ima i s vanjske strane vrata i pragova

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

A tu je i "hrpica" ispod auta   :icon_mrgreen:

[Limit reached][Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 09.01.2019, 16:21:31
Kako je auto vani, još jedna obilna kiša je ponovno pokazala da voda pronalazi put u unutrašnjost vozila i to sprijeda. Slijeva se uz i kroz ventilaciju. Od prije znam za problem curenja antifriza, što znači da nema druge nego ići raditi ono što sam izbjegavao od samog početka - rastavljanje table i ventilacije/klimatizacije.

Plastični kanali ventilacije na podu ovode topli zrak na noge stražnjih putnika. Skidam ih i perem jer dogledno vrijeme sigurno neće nazad u auto.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

I u prtljažniku ima malo vode, ali zbog rupa u podu ona odmah odlazi. Problem je u gumama oko stražnjih svjetala i oko otvora poklopca koje treba zamijeniti.Što se tiče rastavljanja instrumentalne table...Možda me uspjeh naših "vatrenih" malo potaknuo na to   :thumb_up: Pa mislim si, nema toga što jedan čovjek sastavi, a da drugi ne bi uspio rastaviti   :icon_wink: (ne pričamo sada o ponovnom sastavljanju   :icon_mrgreen:)

Sa suprugom sam ima razgovor o planovima ovog ljeta. Sasvim je izvjesno da auto neće biti registriran u 7.mjesecu, a upitan je i moj rođendan 21.08., pa smo se složili da će biti gotov onda kada će biti gotov.

Slijedi ponovno proućavanje bespuća interneta jer nema baš puno prikaza rastavljanja table s ugrađenom klimom i to po sistemu korak po korak.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 09.01.2019, 17:25:56
Krećem s najednostavnijem. Prostor ispred suvozačevih nogu je najmanje "zatrpan".

S desne obloge stranice sam već prije skinuo prednji desni zvučnik, tako da je sda ostao samo ventilator. No, niti nakon vađenja vijaka ga ne mogu skinuti, jer je ubačen u kučište izmjenjivača klime i u prostor desne obloge, tako da ga ostavljam na miru.

[Limit reached]

Prebacujem se na oblogu table.

Tekstilna zaštita obloge table štiti tablo od UV zraka, odnosno pogleda (jer je ova moja jako loša   :thumb_down:)

[Limit reached][Limit reached]

Demontaža obloga A stupa oslobađa pristup drvenoj lajsni koju je prilično teško izvaditi. Kada bude novo uređena, to će biti još teže zbog rizika od oštećenja.

[Limit reached][Limit reached]

Sada se može skinuti obloga. Ne znam kako ću je urediti, ali hoću jer nova je 1000 eura, a rabljenih nema niti za lijek  :icon_no:

[Limit reached][Limit reached]

U sredini table je mjesto za zvučnik, ali kako ih mi moramo imati 4, kod nas je prekriveno poklopcem čijim micanjem se oslobađa pristup komandama ventilacije

[Limit reached]

Ovo nije bilo teško. Sada prelazimo na samo tablu. Opet od najednostavnijih stvari.

Pepeljara ima svoje metalno ležište

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Radio također ima svoje ležište, ali ja ga nemam  :icon_no:. Iza njega se nalaze žice napajanja, zvučnika i antene, ali to će se sve morati zamijeniti zbog starosti.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Sada počinju ona malo teže stvari.

Pretinac za dokumenta. Otpajanje i demontaža unutrašnje rasvjete i kontakta za nju.

[Limit reached]

Unutrašna obloga ima nekoliko plastičnih kopči, ali vidim da je oštećena na jednom rubu i trebati ću ju zamijeniti

[Limit reached][Limit reached]

Vrata pretinca se isto skidaju

[Limit reached][Limit reached]

Pa onda upaljač za cigarete

Prvo isključivanje konektora, pa onda demontaža matice koja drži kučište upaljača.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 09.01.2019, 17:50:14
Sada slijedi ono srednje teško

Desna ventilacijska rešetka ima kromirani rub koji sam lagano skinuo, ima malo oštećenje, ali mislim da će se moći vratiti nazad. S stražnje strane na nju dolaze dvije cijevi za dovod zraka, papiranata i gumena, koje demontiram. Samu rešetku na mjestu drži žičana kopča koju otkapčam.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]Prelazim na klimatizacijski dio.

Prvo komande

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]Pa pristup odozdo

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Pokušavam skinuti što više stvari kako bih olakšao pristup. Instrumente još ne mogu jer moram auto voziti.

Izvadio sam kromirani rub kontakt brave, ali ne ispijeva izvaditi plastični okvir jer se bojim da ću oštetiti drvo oko njega. Možda bude lakše kada se maknu instrumenti. Brava zapinje i odnijeti ću je do bravara da vidi da li se može popraviti ili da ju zamijenim.

[Limit reached]

Rešetka s oznakama komandi klimatizacije se drži s dviji matice, pa i nju skidam. Imam samo dvije od 4 plastčne kapice, a i komande izgledaju kao da su zrele za zamjenu. No još ne znam kako ću ih izvaditi jer su sajlama fiksirane za ventilacijsku kutiju ispod njih.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Sada nastupa teži dio. Demontaža donjem obloge table, koja je isto vrijeme kučište klima uređaja. Ima nekoliko vrlo skrivenih metalnih vijaka, nakon čije demontaže obloga može dolje. No nemože se skinuti jer desni prekidač je za podešavanje temperature i on je žicom spojen s sondom u izmjenjivaču koji je ispod table. Ne bih želio tu žicu oštetiti, pa klimu za sada ostavljam na miru.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Pokušao sam skinuti desnu mlaznicu za zrak prema vozačkom staklu, ali ne mogu jer joj smeta klimatizacijska kutija u sredini.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Više sreće sam imao s središnjom mlaznicom koju sam uspio skinuti.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]


Ovakve radove bez fotografiranja je nemoguće ponoviti, jer u radioničkim priručnicima nisu svi detalji uvijek najpreglednije opisani (premda bi trebali biti). Osim toga
, kako se radi o vrlo starim vozilima, koja su s vremenom održavana sve slabije, moguće je da na vozilu imate neku preinaku koja uopće nije navedena u priručniku. Bez detaljnog fotografiranja ama baš svakog koraka gotovo pa je nemoguće nadati se da će ponovno sastavljanje proći bez problema.

Ja sam do sada napravio oko 3000 fotografija svojih radova na Mercedesu, a još nisam niti "ogrebao" predviđeni obim poslova na njemu. Ukupna obnova mog motora koji je bio rastavljen do zadnjeg vijka (Mercedes vrlo vjerojatno neće biti tako rastavljen) s ponovnim sklapanjem "polučila je cca 1500 fotografija, od kojih je više od tisuću objavljeno u temi obnove KLV-a ovdje na forumu.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 09.01.2019, 17:59:12
Pogled u prostor između table i pregrade motora baš ne obećava, ali opet sam se sjetio "Vatrenih"   :thumb_up: Korak po korak i rezultat će doći

[Limit reached]

Čudno mi je da cijela kutija u kojoj se nalazi izmjenjivač topline i klapne ventilacije popucala, kao da ju je netko nogama udarao. Vidim i mjesto odakle curi antifriz, no mislim da će nju treba kompletno obnoviti ili zamijeniti.

S donje strane sam skinuo nekoliko slomljenih komada koji su u stvari mlaznica za zrak prema nogama suvozača.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Dakle, ne mogu skinuti instrument jer auto još moram voziti, ne mogu skinuti klima uređaj zbog sonde i njene žice i nemogu skinuti ventilacijsku kutiju zbog nepristupačnosti.

Ok, to sam i očekivao. Naime, u tvornici prilikom sastavljanja vozila, prva stvar koja se montira na golu karoseriju je upravo ventilacijski dio. To znači da se zadnji skida, pa se slijedom toga nemam niti što buniti   :icon_mrgreen:

Vidim još nekoliko dostupnih vijaka koje mogu skinuti pa ću vidjeti što će se desiti nakon demontaže.

Nemam pokrivku centralnog grebena, ali imam neki metalno nosač koji sigurno nečemu služi. Pa onda skidam njega.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Nosač koji drži ovaj nosač konzole ujedno drži stražnju stranu radio aparata, pa onda skidam i njega.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Time sam demontirao sve što sam znao i trenutno mogao. Razgovarati ću s majstororm za klimu kako da riješim problem ove žice za sondu, a kada auto nebude trebao voziti, skinuti ću instrumente i kontakt bravu te se prebaciti na lijevi dio table koji je nakrcan električnom instalacijom i prekidačima, te osiguračima.

Trebati ću ponovno skinuti ulaznu rešetku za zrak na haubi, jer voda u kabinu ulazi ili kroz nju ili ispod gumene brtve stakla. Brtva je nova, pa sumnjam na ventilaciju, i njene oduške koji su možda začepljeni ili čak hrđavi pa se voda "prelijeva" u kabinu. To je vrlo teško dostupan prostor, i ovo je defintivno jedan od vremenski najzahtjevnijih poslova.

Nadam se da ću tada moći skinuti sve što treba te pronaći i riješiti uzrok curenju vode, odnosno reparirati ventilacijski uređaj.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 09.01.2019, 18:01:45
U međuvremenu :
- čekam tokara da mi napravi novi središnji dio volana koji će onda...
- tapetar pretapecirati
- čekam da mi jave iz VEP hidraulike da su gotova nova crijeva za klimu koja ćemo onda ugraditi na vozilo
- tražim načine i kanale da kupim dijelove koji mi nedostaju (novi, rabljeni, kod nas, preko ebaya ili kako već)
- tražim vlasnike ovakvih vozila da ih upoznam i da vidim njihova vozila, jer to je jedini način da vidim kako izgleda to što mi nedostaje, kako bi to mogao kasnije pretraživati na bespućima interneta

Dva detalja
- trebam nekog tko ima vozilo s automatskim mjenjačem nakon 1969.godine jer je zbog drugačijeg mjenjača drugačiji središnji tunel i prednji tepisi, koji mi trebaju za uzorke
- trebam nekog tko ima W 108 nakon 1968. godine kako bih nabavio oblogu središnjeg grebena kojeg nemam (ne znam čak niti od koliko se komada sastoji i od kojeg su materijala ti komadi). Imam katalog dijelova ali on nema sve detalje. Čudno, ali istinito.

Bio sam kod lakirera. On je sada prvi puta vidio vozilo. Dogovorili smo se da ću ja skinuti hrđu do zdravog metala na svim vidljivim mjestima, te zaštiti metal konverterom i temeljnom bojom. On će polakirati dio koji može, a malene "flekove" ćemo kozmetički urediti. Neće biti najljepše, ali nema smisla drugačije, ako će se  (a sigurno se hoće) auto lakirati kroz neko vrijeme. Ovo ćemo shvatiti kao konzervaciju vozila, kako bi ga se moglo registrirati i voziti.

Jučer sam odvezao auto majstoru lakireru koji će napraviti svoj dio posla ovaj tjedan.
Nakon toga bih trebao ili pripremati ga za lakirera ili raskopati tablu (ali onda nema vožnje, što me ljuti). Vidjeti ću kada za to dođe vrijeme.

"Skinuo" sam krojeve za sve tepihe, uključujući i one za prtljažnik. Vidjeti ću s tapetarom da li ćemo sami skidati kroj za prednje tepihe ili ću trežiti uzorke od nekog.
Vidi se na slici kako označeni tepih (potpuno nov od renomirane firme KHM iz Njemačke) ima drugačiju bojum od originala. Premda je stariji i iz Kalifornije, original je tamniji.

[Limit reached][Limit reached]

Znam da gospodin Predrag iz Trešnjevke koji ima bijeli 280 iz 1971.godine sada uređuje vozilo, ali nikako ne mogu do njega (nešto nije u redu s brojem moba), a on sigurno ima tepihe vani, jer je auto kod limara.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 10.01.2019, 18:32:18
Auto je stigao od limara. Radio je samo ono najosnovnije - varenje, a moj zadatak je da naučim raditi sve drugo.

Elvis (to mu je ime) više nema bose noge kao Kremenko, a i pragovi su sada zdravi  :icon_mrgreen:

Izravnao je prednji vezni lim, pa se sada ne vide tragovi nasjedanja na rubne kamenove

[Limit reached]

Podnica i lijevi dio poda prtljažnika su sređeni  na nekoliko manjih i jednom većem mjestu

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Kadica je izrezana i zavarena, a stari dio sam dobio za uspomenu. Također je uređeno prihvatno mjesto suvozačkog sjedala

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Iz pragova su izrezani truli dijelovi i zavareni zdravi.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Zaboravio sam pitati kako se "ovo zove", ali služi zaštiti baterije kada se vari na autu.

[Limit reached]

Ovi radovi će poslužiti neko vrijeme jer kada će se auto kompletno sređivati, vrlo vjerojatno ću zamijeniti kadicu, a pragove ću sigurno otvarati i sređivati iznutra.


Nakon toga sam ja još malo uredio varove kako bi lakirer imao manje posla

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Sada moram zaštiti metal, zabrtviti spojeve i prelakirati sve to pa krenuti dalje u sređivanje podova prije postavljanja novih tepiha (iskrojeni su i kod tapetara na obrubljivanju). Sutra idem kod svog "mentora" po savjete, uzorke i materijal za daljnji rad., tako da probam ovaj dio posla završiti ovaj tjedan.


Što se tiče lakirera, počeo sam pripremati auto za njega, odnosno očistiti sva mjesta napadnuta korozijom ili ispucalim lakom, kao i donje rubove vrata.Nažalost, morati ću još jednom do Lastovčića, jer se jedna od ispušnih cijevi naslanja na dio stražnjeg ovjesa kod diferencijala. Sigurno se prenose vibracije, a i to je potencijalno mjesto oštećenja cijevi. To je druga reklamacija. Ne znam kako se to nije ranije vidjelo. Sumnjam da se to moglo dogoditi samo od prijeđenih 400 km. Ispuh se s vremenom "objesi" od težine i olabavljelih gumica, a ne da se "podigne" prema podu i ovjesu.


[Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 10.01.2019, 18:43:40
Danas sam bio kod svog mentora radi daljih uputa, savjeta i prijedloga, te nabavke materijala.

Dao mi je 2k primer s kojim sam nakon čišćenja i odmaščivanja premazao površine na kojima sam imao problema s korozijom u unutrašnjosti vozila te u prtljažniku.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Ovo radim prvi puta u životu, pa nisam smješao dovoljnu količinu materijala, ali to ću sutra završiti, kada budem uređivao donji dio ovih površina podova.

Prtljažnik kadice prije:

[Limit reached][Limit reached]

Prtljažnik kadice poslije:

[Limit reached][Limit reached]

Pragovi i unutrašnje kadice

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Dobio sam filc koji se postavlja ispod tepiha

[Limit reached][Limit reached]

Nakon mentora za karoseriju, otišao sam do mehaničara kod kojeg bih volio održavati motor po nekoliko savjeta vezanih za radove koji me čekaju u budućnosti. Kažem volio bih, ali majstor je zauzet do Nove Godine, ali ima barem vremena za razgovor   :thumb_up:

- podešavanje rada automatskog mjenjača (solenoidi i upravlački ventili na automatskom mjenjaču)
- zamjena ležaja i/ili zupčanika u diferencijalu
- zamjena gumica u glavi motora, odnosno uređenje glave motora
- uređenje ovjesa i donjeg postroja

Nakon toga sam bacio oko na neke materijale u Bauhausu koji bi mi mogli koristiti:
- šperploče od bukve za panele na vratima (moji su se napuhnuli od vlage), odnosno za pregrade u prtljažniku koje mislim napraviti

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

- interesantan plastični materijal koji bi mogao poslužiti umjesto ljepenke za bočne obloge u prtljažniku i putničkom prostoru. Ima čvrstoću, lako se oblikuje, a otporan je na vlagu za razliku od ljepenke koja je vrlo higroskopna.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Ovo su primjeri upotrebe ljepenke u mome automobilu (bočne oplate prtljažnika, podloga tepiha na središnjem tunelu, bočne obloge prostora ispod table):

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

I za kraj sam fotografirao nove kožne presvlake njemačke firme KHM koje su navučene na prednja sjedala Mercedesa W 113 (Pagoda). Ispod njih se nalazi nova ispuna sjedala i naslona, također proizvod te firme, tako da je kompatibilnost zajamčena. Uživo izgledaju fantastično, puno bolje nego na slikama.

Koža je mat, a ne sjajna i u boji datulje. Šavovi su apsolutno besprijekorni, kao i poznati Mercedesov dupli šav   :klanjase: 

Ovo je rani model, od 1963-1965.godine, model 230 SL, koji još nema naslone za glavu.

Ovako nekako ja zamišljam svoja sjedala, ali dalek je i trnovit put do realizacije te zamisli.

[Limit reached][Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 10.01.2019, 19:07:45
Današnji sunčani dan bez kiše sam iskoristio kako bih završio s nanošenjem primera na površinama koje su bile kod limara, odnosno riješio sam skoro sva mjesta koja su imala koroziju na karoseriji izvana.

Za početak radova podižem stražnji kraj kako bih imao pristup podovima

[Limit reached]

Izgled donjeg djela limarski tretiranih površina i prednjeg veznog lima prije čiščenja

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Poslije čiščenja

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Nakon nanošenja primera

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Skinuo sam oznaku tipa vozila...

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

...te stražnje lampe...

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

...i s dosta muke skinuo koroziju oko prednjeg i stražnjeg stakla, bez da skidam staklo i gumu

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Na pragovima je bilo dosta otpale boje koju sam očistio te sam i njih zaštitio

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]
Sve ovo sam trebao napraviti čim sam ga kupio prošle godine, nije toliko teško, a niti skupo, ali  tada nisam imao vremena, a ni znanja koje sada imam.

Ovo su samo vatrogasne mjere kojima kupujem vrijeme da se mogu autom voziti uokolo i sređivati mehaniku do kraja, a da mi stopala ne propadnu do ceste   ;D

Ovo su moji prvi radovi oko karoserije pa usput učim i isprobavam i o tome. Bolje sada dok auto nije pic-pic nego kasnije  :cool:

Stoga ne budite prestrogi u procjenama, još će se to sve popraviti   :icon_wink:Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 10.01.2019, 19:14:30
Slijedi nanošenje mase za brtvljenje spojeva

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Slijedeći dan, nakon sušenja mase, nanosim 2K crnu boju, čime sam završio ovaj limarski dio posla, te "Elvis" više nije "Kremenko"   :icon_mrgreen:

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 10.01.2019, 19:22:41
Nastavljam s radovima na rastavljanju (unutrašnjosti) table

Demontaža plastičnih kanala za ventilaciju stražnjih putnika

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Kroz otvor gornjeg zvučnika vidljiv je dio s komandama koji je također oštećen. Kompleksan mehanizam s polugama, žicama, rasvjetom, sajlama...
Fotografiram svaki korak, radim skice, označavam instalaciju, bez tih detalja je nemoguća kasnija montaža, pogotovo nakon nekoliko mjeseci.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Ventilator klime je smješten desno od nogu suvozača
Kroz rupu od ventilatora sam izvadio rukom cijelu hrpu smeća iz unutrašnjosti blatobrana

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Izvadio sam vodilicu zraka za vjetrobran, pa je vidljiv mehanizam i poluge brisača

[Limit reached][Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 10.01.2019, 19:39:16
Sada nažalost opet slijedi razdoblje u kojem neću moći startati motor automobila. Naime, moram ispustiti antifriz, i otpojiti unutrašnji "hladnjak", odnosno izmjenjivač topline,  a pitanje je kada ću sve ovo sastaviti pa da ga ponovno napunim.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Uspio sam odvojiti kutiju izmjenjivača klime, te odvojiti donju oblogu table s komandama klime

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Vidljivo je kako je ventilacijska kutija slomljena, te zablokirani ventili na izmjenjivaču.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Demontaža još jedna mlaznice za vjetrobran, pa onda kromirane lajsne koja pokriva drvene elemente.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Selim se na lijevu stranu, i demontiram prekidače za svijetla, unutrašnju rasvjetu i zvučnike, te kutiju s osiguračima.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Skinuo sam i kolo upravljača da si olakšam daljnju demontažu

[Limit reached][Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 10.01.2019, 19:40:35
Demontaža lijeve obloge nogu vozača, a iznad je kutija s osiguračima, te demontaža prekidača za svijetla

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Lijeva mlaznica za zrak ima posebnu kutiju koja dopušta ulaz vanjskog zraka, te ima i pripadajuću polugu. Uspio sam ju skinuti, ali je jedan od dva nosača kutije pukao   :thumb_down:
Iza nje je papirnato crijevo, te odvod vode u prostor predneg blatobrana. Gumeno crijevo odvoda je za zamjenu

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Sada konačno imam oslobođen pristup za demontažu ventilacijske kutije, koju s mukam izvlačim van. Lomi se na komade, ali tako i tako je slomljena. Nešto malo antifriza je procurilo iz izmjenjivača, ali to će se obrisati.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Ventilacijska kutija je konačno vani. Sastoji se od dviju plastičnih kučišta koja obuhvaćaju izmjenjivač topline . Kučišta su slomljena, brtve ispucale, izmjenjivač je korodirao, uglavnom, mislim da se ovo neće dati spasiti i da treba tražiti drugo.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Završavam s demontažom table. Prekidač za sva 4 žmigavca, instrumenti, mlaznica za zrak, te još jedno papirnato crijevo za dovod zraka.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Iza mene je ostao veliki nered  :icon_eek: :misli: :043:

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 10.01.2019, 20:40:56
Kako su sada svi dielovi vani, pravi je trenutak da ih se prekontrolira i uredi.

Krećem s klima uređajem, odnosno onim njegovim dijelom koji se nalazi u putničkom prostoru.

Plastičnu kutiju s izmjenjivačem sam otvori i skinuo gumenu manžetu. Sve izgleda uredno, i suho, ali ću to odnijeti majstoru na kontrolu propusnosti, jer je to sada puno zgodnije.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Prelazim na donji dio koji ima upravljanje i kanalicu za struju zraka. Raskopao sam sve, niti ovdje ne vidim problema, osim što se oljuštila boja s ventilacijskih rešetki pa bi to trebalo obnoviti.

Na kraju sam sve dijelove spremio u kutiju i čekam daljnji razvoj situacije.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Rastvorio sam ostatke ventilacijske kutije i izvadio izmjenjivač topline. Isprao sam talog s njega, međutim on toliko loše izgleda, pun je hrđe, ventili su blokirani...Mislim da ću ići u nabavku drugog, rabljenog.

O kutiji se također nema što previše reći, treba nabaviti drugu, ispravnu.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Sada imam sve drvo s instrumentalne ploče, te je prilika da se i njega sredi. Moram nabaviti drugi desni komad (ovaj je jako loš), te potražiti majstora.

Lajsne oko prozora će mi biti veći problem jer mi neke nedostaju, a i ove koje imam nisu baš nešto.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]


Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 10.01.2019, 20:54:41
Kako je sada poprilično toga raskopano, vrijeme je za inventuru, označavanje dijelova i grupa vijaka

[Limit reached]

Konačno su gotova crijeva za klima uređaj, ali sada ćemo pričekati malo s ugradnjom

[Limit reached][Limit reached]

Dobio sam nešto posebnog filca iz Njemačke, vrlo gustog i čvrstog koji će se podložiti ispod tepiha.

[Limit reached][Limit reached]

Bio sam u firmi Pan Prom u Martićevoj ulici u Zagrebu i kupio nešto uzoraka raznih materijala koje bih probao koristiti kao zamjenu za originalne (perforirana stropna obloga, spužva debljine 5 mm, crni "nautički" skaj, te "regenerat" - tapetarski materijal debljine 10 mm od prešanih ostataka spužvi).

Također sam u Maritermu kupio 10 mm debeli samoljepljivi materijal za toplinsku izolaciju ventilacijskih cijevi. Njime bih obložio dio unutrašnjosti vozila radi zvučne i toplinske izolacije.

[Limit reached]

Obzirom da su moje obloge vrata od crne kože, ali poprilično oštećene, a tako i tako još ne znam u kojoj ćemo završnoj varijanti boje urediti unutrašnjost, mislio sam obloge vrata presvući crnim skajem. Od dviju varijanti ova sjajnija izgleda skoro pa potpuno identično kao original, bojom i teksturom. Za sva četvera vrata i džepove na njima, te obloge B stupa trebalo bi mi niti 3 m tog materijala (širine 140 cm) a metar košta 100-125 kn.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Uz nove tepihe, presvlake sjedala, te uređenu tablu i drvene umetke, interijer bi ipak izgledao puno urednije. Jedino što bi bilo staro to je obloga krova, ali njena promjena zahtijeva demontažu stakala, što mi ovoga časa nije prihvatljivo riješenje. Nekada davno u Americi je obojena bijelom bojom, pa ipak ne izgleda trako jako loše, osim ta dva mjesta oko stropnih lampi koja su oštećena i koja ćemo sanirati s novim materijalom. nekako.


Nabavio sam par komada ljepenke od 2 mm, koja izgleda kao materijal koji se koristi za bočne panele u kabini, u prtljažniku i ispod dijela tepiha na središnjem grebenu. Mislim da je ipak malo preslab, pa ću potražiti onaj deblji, koji bi tome trebalo obojati crnom bojom i s druge strane nalijepiti spužvicu od 5 mm.

[Limit reached]

Da ne ispadne da samo raskapam auto, obložio sam područje stražnje klupe s ovim samoljepljivim termoizolacijskim materijalom iz Mariterma. Pokrio sam stražnju policu, naslon, te stražnje blatobrane. Materijal nije baš posebno površinski čvrst i lako se mehanički oštećuje, ima vrlo čvrst sloj ljepila i kada se jednom dotakne podloge, ne skida se više bez oštećenja. Prema uputi kolege, treba imati vrlo oštar skalpel koji poslije svakog rezanja treba očistiti nitro razrijeđivačem jer se sloj lijepila hvata na oštricu noža i kvari slijedeći rez.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Na dio poda gdje dolazi sjedeći dio stražnje klupe ću staviti "regenerat" jer je on mehanički puno čvršći.

[Limit reached]

Za probu sam stavio tepih ispod stražnje police, na izolacijski sloj da vidim kako izgleda, i jako sam zadovoljan. Vjerujem da će zvučni i toplinski benefiti biti očigledni.

[Limit reached]

Također za probu sam iskrojio komad onog filca za jednu kadicu tek toliko da vidim kako je raditi s tim materijalom. Vrlo je čvrst i treba vrlo oštar skalpel ili čak  velike škare. I to će izgledati sasvim OK.

[Limit reached]

Izgled stražnjeg putničkog dijela vozila

[Limit reached]

Što se tiče samog dijela poda koji je saniran, znači obiju kadica, na to ću staviti bitumenske samoljepljive trake za umrtvljivanje zvuka, a na njih filc, pa onda tepihe. Tako mi je savjetovao mentor. On tako godinama radi za pedantne Nijemce, pa nema smisla da mu ne vjerujemo  :thmbup:

Nažalost nisam pronašao takav materijal kod nas, pa ću ga naručiti iz Njemačke iz jednog dućana koji se bavi akustikom.


Znači vrijeme je za pretragu bespuća ebaya u potrazi za ventilacijom, električnmom antenom, zvučnicima, automatskim pojasevima, bitumenskim trakama, itd, itd...
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 10.01.2019, 23:22:42
Što se tiče vanjskog izgleda auta, skoro sva mjesta gdje je lak bio oštećen, ili je bilo korozije sam očistio i zaštitio primerom.

Uz pomoć lakirera ću napraviti pripremu za njega, a dio ću sam sanirati. Neće biti najljepše, ali biti će puno bolje nego sada. Tako i tako kada se odlučimo koja će boja biti u konačnici će se sve to napraviti komplet.

Ovako mogu vježbati i učiti.


Lijevi retrovizor mi je baš išao na živce. Morao sam skinuti oblogu vrata kako bih ga mogao skinuti, te očistiti hrđu i ponovno zaštiti lim

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Popravak ostatka karoserije

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

I na kraju, kada sam skinuo ventilator klime, oslobodio mi se pristup anteni u prednjem desnom blatobranu. Kako ona nije bila isaravna, izvadio sam ju van i očistio njeno ležište koje je bilo korodiralo. Volio bih ju zamijeniti električnom, ali one su dosta skupe.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

I to bi bilo za sada sve od radova.

Elvis se vraća u čistu garažu (to je bilo 01.08.2018.) iz koje se u međuvremnu neće pomaknuti slijedećih 6 mjeseci  :icon_no:

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]Nadam se da ću nastaviti s radovima za koji dan, barem ono što mogu za sada sam napraviti.

Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 14.01.2019, 20:42:55
Zadnja fotografija je snimljena 01.08.2018.godine i od tada je automobil u fazi mirovanja.


Kako je zadnjih nekoliko dana lijepo vrijeme, a ja sam ozdravio, odlučio sam ga malo "provjetriti" nakon punih 5 mjeseci što je proveo u garaži.

Također planiram nešto raditi na njegovoj garaži pa mi smeta unutra.

Evo i slika:

Garaža je dobila novi crijep i limariju, a uz nju sam (u produžetku krova) napravio ...spremište za sve i svašta, što bi u budućnosti moglo biti radionica s radnim stolom i skladište dijelova za Mercedes. 

[Limit reached][Limit reached]

Već sam i zaboravio kako mi auto izgleda (vidim mu samo prvi kraj kako "škilji" iz garaže  :icon_mrgreen:)

Izvana...

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

...i iznutra  :043:

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Motorni prostor izgleda sasvim Ok, osim par točkica površinske hrđer na nelakiranim površinama

[Limit reached][Limit reached].
[Limit reached].
[Limit reached].


Ono što mi se ne sviđa to je ovo; tragovi curenja ulja ispod mašine.

Na podu

[Limit reached]

i u posudi koja je bila ispod mašine

[Limit reached]

Nije puno za 5 mjeseci, ali toga prije nije bilo. Ne vidim odakle kaplje. Karter ima novu brtvu, ali čini mi se da slini ispod glave, što znači da je možda brtva glave dala svoje - tipično za dugo stajanje  :icon_no:

[Limit reached]


Otvorio sam sva vrata i poklopce da se prozračuje...

[Limit reached][Limit reached]


...bunker je pun dijelova jer mi ne stanu svi na police u garaži

[Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 14.01.2019, 20:46:17
Ovo su ostaci moje stare ventilacijske kutije i unutarnjeg izmjenjivača topline

[Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Ovo je rabljena ventilacijska kutija koja je stigla preko ebaya iz Engleske. U jako dobrom je stanju, trebati će je samo očistiti i promijeniti gornju gumenu manžetu na prihvatu ventilatora.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Samoljepljive bitumenska trake koje će se zalijepiti za uređene podnice automobila (kada riješim problem curenja vode)

[Limit reached][Limit reached]

Tokar je konačno napravio sredinu ovlana, koju sada tapetar treba pretapecirati u bijelu kožu ili skaj, a u sredinu stavljamo znak Mercedesa .

[Limit reached].
[Limit reached].


Još jedan novo istokareni prihvat za crijevo vode na leptiru gasa.

[Limit reached]

Unutarnji izmjenjivač klima uređaja - ispitan i ispravan, spreman za montažu pod instrumentalnu tablu nakon čiščenja.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]

Buduća zanimacija - uređivanje karoserije

Kit, brusni papiri, boje, sprejevi

[Limit reached].


Što se tiče automobila, prvo moram riješiti problem curenja vode u prostor nogu sprijeda. Dok to nekako ne riješim nema smisla išta drugo montirati nazad. Paraleleno s time mogu tražiti i nabavljati dijelovi koji mi nedostaju ili su oštećeni, nabavljati literaturu i učiti, te pokušati nešto napraviti s uređenjem laka.
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Brum - 14.01.2019, 20:52:46
U garaži imam također nešto posla
- moram razvesti električnu instalaciju u spremište
- moram obložiti strop s OSB pločama kako bih zaštitio izolator - 10 cm kamene vune

[Limit reached][Limit reached]

Struju sam sproveo ispod OSB ploča, još ju moram spojiti, a i strop je gotov.

[Limit reached][Limit reached][Limit reached][Limit reached]
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Paf - 14.01.2019, 20:52:53
Aaaaaaaaaaaaa...Brume...Legendo...ti si Cudo...  :misli:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: ib - 21.02.2019, 14:09:35
Malo povijesti E klase  :icon_mrhappy:

[Limit reached]
Direktni link : http://v-strom.hr/MGalleryItem.php?id=55240 (http://v-strom.hr/MGalleryItem.php?id=55240)
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Paf - 21.02.2019, 21:40:25
Ovi W 123 i 124...ima par komada ko novi jos i taxiraju i danas...  :klanjase:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: bansi - 22.02.2019, 08:02:01
I sa W210 završava priča o nepoderivosti :icon_wink:
Naslov: Odg: Moj stari Mercedes
Autor: Paf - 22.02.2019, 21:34:05
Da.,isto kao Pasat 1,9 TDI,2002-2005 god.,neepoderivo,nema sanse ovi noviji da se usporedjuju,ni po kvarovima,ni po odrzavanju,bas nicim...,blazeni je bio i Golf 2 dizel...i danas ih ima ocuvanih,takvi nikad ne staju...  :klanjase: